Κατόπιν της επιβολής , από της 1ης Φεβρουαρίου εέ ,δασμών 25% στα εισαγόμενα στις ΗΠΑ Καναδικών και Μεξικανικών προϊόντων και 10% των Κινεζικών, οι διεθνείς αγορές χρήματος αντέδρασαν βίαια: Το δολάριο ανετιμήθη την Δευτέρα (3.2.25) πάνω από 1% (ευρώ στο 1,025 $, στερλίνα 1,23$, ΑUS$ 0,61$),το Μεξικανικό πέσο και το Καναδικό δολάριο υπετιμήθησαν περίπου 2%, οι προθεσμιακές

 

τιμές των Αμερικανικών μετοχών υπεχώρησαν (S*P -2%, NASDAC-2,4%), το αργό πετρέλαιο πήρε την ανηφόρα (+1,94%, 73,94 $/b) κι επεκράτησε αίσθημα απογοήτευσης στους μεταπράτες.

Ουσιαστικώς, οι εισαγωγικοί δασμοί σημαίνουν αύξηση της ισοτιμίας των νομισμάτων των πληττομένων χωρών αντί της  υποτιμήσεως του Αμερικανικού δολαρίου, για να γίνουν ανταγωνιστικότερα τα Αμερικανικά προϊόντα στην εσωτερική αγορά των ΗΠΑ.

Έναντι της υποτιμήσεως του Αμερικανικού νομίσματος που είναι υπερτιμημένο ,ο Πρόεδρος Τραμπ επιλέγει τους δασμούς, που καθιστούν ακριβότερα τα εισαγόμενα στην Αμερικανική αγορά, ξένα προϊόντα αλλά μ’ αποτέλεσμα την άνοδο του κόστους ζωής σ’ αυτήν - ανάλογα με την ανελαστικότητα της ζητήσεως – ήδη η βενζίνη στην Καλιφόρνια τιμάται 6 $ το γαλόνι (=4 λίτρα).

Βεβαίως, την επιβολή δασμών (Tariffs), υπό των ΗΠΑ, στις εισαγωγές εμπορευμάτων από Καναδά, Μεξικό και Κίνα , ακολουθούν αντίποινα από τις δύο γειτονικές των ΗΠΑ χώρες και προσφυγή στον Παγκόσμιο Οργανισμού Εμπορίου (υπάρχει ακόμη;).Το ερώτημα τώρα είναι τι θα κάνει ο Πρόεδρος Τραμπ με τις εμπορικές σχέσεις Αμερικής και Ευρωπαϊκής Ενώσεως  (ΕΕ) που την κατηγορεί ότι «κακομεταχειρίζεται τις Αμερικανικές επιχειρήσεις».

Εάν  η Αμερική επιβάλλει δασμούς κι άλλα εμπορικά εμπόδια στην «ηνωμένη» Ευρώπη, ο δασμολογικός«πόλεμος» στην διεθνή οικονομία θα γενικευθεί και θα περιλάβει και την Ελλάδα. Τι θα συμβεί τότε με την… Τουρκία;

Το ζήτημα αφορά και το Αμερικανικό Κογκρέσο. Θα δεχθεί να τιμωρούνται τα λίγα σχετικώς Ελληνικά προϊόντα που εξάγονται στις ΗΠΑ και να εξαιρούνται τα Τουρκικά, που είναι πολύ περισσότερα; Η συμπερίληψη της Τουρκίας στην «μάχη των δασμών» θα ανεβάσει το κόστος ζωής στην γειτονική χώρα που δεν εννοεί να πέσει κάτω από το 44% (Δεκ. 2024) αλλά και στην ιδική μας.

Ένα προηγούμενο είναι η επιβολή δασμών στις online πωλήσεις Κινεζικών προϊόντων που διέφευγαν των  Αμερικανικών δασμών . Η διαρροή θα μπορούσε να περιλάβει τα Τουρκικά προϊόντα που παράγουν οι Κινέζοι στην Τουρκία. Και πάντως θα είναι δύσκολη η εξαίρεση των Ελληνικών προϊόντων (λχ. ελαιόλαδου, γιαούρτης, ελαιών, αλουμινίου κ.λπ.) αν τελικώς πληγεί η Ευρωπαϊκή Ένωση από τους Τραμπικούς δασμούς.

Θα επακολουθήσουν αντίμετρα της ΕΕ που θα πλήξουν πολλές Αμερικανικές επιχειρήσεις που παράγουν στην Κίνα κι εξάγουν στην Ελλάδα (πχ. αθλητικά παπούτσια, ενδυμασίες ακόμη προσωπικούς υπολογιστές και ψηφιακούς ημιαγωγούς κ.λπ.) που θ’ ακριβύνουν.

Επακόλουθο θα είναι μία νέα ώθηση του κόστους ζωής στην χώρα μας, όπως μετρείται από τον δείκτη τιμών καταναλωτή, που θα δώσει την ευκαιρία στα εγχώρια καρτέλ να κερδοσκοπήσουν, όπως έγινε και προηγουμένως το 2022-24.

Είναι άραγε προετοιμασμένη η κυβέρνηση ν ’αντιμετωπίσει τη νέα αυτή απειλή εις βάρος του αυτόχθονος καταναλωτή; Κι αν αυτή, ως γνωστός Επιμηθεύς, «αγρόν ηγόρασε», πώς ημπορεί ο μισθοβίωτος να προστατευθεί από ένα νέο, κυβερνητικό… «μπάζωμα»; Ιδού ο νέος προβληματισμός μετά την σεισμική δραστηριότητα στην Αμοργό.

Διαβάστε ακόμα