Τουρκική κορβέτα παρενοχλεί Ιταλικό πλοίο που ερευνά τον βυθό βορείως του Λασιθίου στο Κρητικό πέλαγος , μέσα στην Έλληνική υφαλοκρηπίδα για την πόντιση καλωδίου, αγνοώντας επιδεικτικά την ειδοποίηση ναυτιλομένων (NAVTEX) του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού καθώς και την παρουσία πλοίου του στην περιοχή.

Η υπόθεση θυμίζει το επεισόδιο των Ιμίων το1996. Οι Τούρκοι γνώριζαν ότι τα Ίμια ανήκαν στην Ελλάδα από το 1947, με την συνθήκη Ειρήνης της Ιταλίας των Παρισίων, που εκχώρησε την κυριαρχία των Δωδεκανήσων στους Έλληνες αλλά σκοπίμως προκάλεσαν μία παγίδα στην οποία έπεσε η διχασμένη κυβέρνηση Κ. Σημίτη.

Ο αρχηγός του ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Λυμπέρης έστειλε στρατό στο ένα από τα δύο νησιά των Ιμίων κι η πρωθυπουργός της Τουρκίας ΤανσούΤσιλέρ «βατραχανθρώπους» στο άλλο .Οι οποίοι προκάλεσαν την πτώση Ελληνικού ελικοπτέρου με την απώλεια τριών αξιωματικών του ΠΝ.

Επενέβησαν τότε, για την αποσόβηση πολέμου μεταξύ δύο χωρών του ΝΑΤΟ Τουρκίας και Ελλάδος, οι Αμερικανοί, όταν «οι Ευρωπαίοι κοιμούντο τον Νήδυμο την 30 Ιανουαρίου 1996» (κατά μεταγενεστέρα δήλωσιν των). Ο Έλλην πρωθυπουργός Κ. Σημίτης συμφώνησε ν’ αποσύρει τα «Ελληνικά στρατά» από Ελληνικού εδάφους εφ’ όσον το ίδιο πράξουν κι οι Τούρκοι, αντί να τους αφήσει να ξεροσταλιάζουν πάνω σ’ ένα βράχο.

- Τι είχαν να χάσουν με την αναδίπλωση τους αλλά η Ελλάς υπέστη απώλεια εθνικής κυριαρχίας με την μεσολάβηση των «συμμάχων» Αμερικανών. Προηγούμενο για το «γκριζάρισμα» του Αιγαίου…

Παρόμοιο επεισόδιο έγινε και στην Κάσο, το περασμένο καλοκαίρι- αν κι ο Έλλην ΥΠΕΞ κ.Γιώργος Γεραπετρίτης το αμφισβήτησε – αλλ’ έγινε γνωστό ότι το Ιταλικό ερευνητικό σκάφος απεσύρθη των Ελληνικών χωρικών υδάτων των 6 μιλίων , κατ’ απαίτησιν των Τούρκων.

Η τακτική των είναι γνωστή ως «μετάθεση ευθυνών» (back-passing), από της εποχής του Στάλιν τις παραμονές του β’ παγκοσμίου πολέμου. Τότε η Σοβιετική Ρωσία , αντιμετωπίζοντας τον φοβερό κίνδυνο μιας Γερμανικής επιθέσεως ενώ ήταν πολεμικώς απαρασκεύαστη, προτίμησε «να τα βρει» με τους Ναζί κι υπέγραψε το σύμφωνο μη επιθέσεως Ρίμπεντροπ-Μολότωφ.

Η «Μετάθεση ευθύνης» για την συμφωνία ήταν ελκυστική στρατηγική αφού η Αγγλία και η Γαλλία την εφάρμοζαν αρνούμενες να συνάψουν μία συμμαχία με τα Σοβιέτ, που θα εξισορροπούσε την ισχύ της Βέρμαχτ. Αργότερα μετανόησαν αλλ’ ήταν πολύ αργά.

Το ίδιο συμβαίνει στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις και την επανεκκίνηση του διαλόγου που έχει διακοπεί. Η Τουρκία μεταθέτει την ευθύνη της διακοπής στην Ελλάδα κι έναντι των τρίτων (ΕΕ κι Αμερική) προκαλώντας κρίσεις τύπου Ιμίων και Κάσου, ενώ παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. Η Ελληνική κυβέρνηση αντί να συμμορφώσει τη Τουρκία ,προσποιείται ότι υπάρχει «ηρεμία στο Αιγαίο».

-Κάθε άλλο…