Με τις οριστικές αποφάσεις για το μίγμα των τεχνολογιών και την τιμή χρέωσης των καταναλωτών ολοκληρώνεται η προεργασία για την έκδοση της Υπουργικής Απόφασης που θα σημάνει την έναρξη του προγράμματος «Απόλλων».
Όπως αναφέρουν αξιόπιστες πηγές που συνομίλησαν με τη «Ν», το κείμενο της Υπουργικής Απόφασης έχει ολοκληρωθεί, ενώ έχει αποσπάσει και τις απαραίτητες εγκρίσεις προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία της νομοθέτησης. Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα «Απόλλων» αφορά μια πρωτοβουλία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, υπό την «καθοδήγηση» της υφυπουργού Αλεξάνδρας Σδούκου, που έχει σκοπό την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των ΚΟΤ με ενέργεια προερχόμενη από τις ΑΠΕ και τελική τιμή στους λογαριασμούς ρεύματος στα 3-3,5 λεπτά ανά kWh.
Αναλυτικότερα, το πρόγραμμα απευθύνεται στους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου Α' (περίπου 137.000 ευάλωτα νοικοκυριά) κατά την πρώτη φάση ανάπτυξης, ενώ σε δεύτερη φάση προβλέπεται η επέκτασή του στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης-Αποχέτευσης και τους Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων (ΟΕΒ).
Η έκδοση της Υπουργικής Απόφασης, που, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές του ΥΠΕΝ, αναμένεται να λάβει χώρα μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου, θα σημάνει την έναρξη υλοποίησης του προγράμματος, με το πρώτο βήμα να είναι η προετοιμασία και προκήρυξη του διαγωνισμού για την επιλογή των «πράσινων» έργων που θα καλύψουν το εν λόγω χαρτοφυλάκιο πελατών.
Μίγμα τεχνολογιών και τιμή
Όπως έχει γράψει σε προηγούμενο ρεπορτάζ η «Ν», το προκρινόμενο σχήμα για τους διαγωνισμούς, που μένει να αποτυπωθεί και στο τελικό κείμενο, προβλέπει διαγωνισμούς ανά Περιφέρειες, με την ευθύνη της προκήρυξης να αναλαμβάνει η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων. Μια πρόσθετη αλλαγή της τελευταίας στιγμής αφορά την αναθεώρηση του μίγματος τεχνολογιών με την ενσωμάτωση των αιολικών σε ποσοστό 30%, όταν αρχικά υπήρχε πρόβλεψη μόνο για φωτοβολταϊκά κατά την πρώτη φάση ανάπτυξης του προγράμματος. Η εν λόγω προσθήκη απορρέει από τις σχετικές προδιαγραφές του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ε.Ε.
Επιπρόσθετα, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, το «μοντέλο» των διαγωνισμών θα είναι ανάλογο με τους διαγωνισμούς για μπαταρίες standalone, πράγμα που σημαίνει ότι οι επιτυχόντες αυτών θα επωφεληθούν οριζόντιας επενδυτικής ενίσχυσης για την μπαταρία, καθώς και μιας σταθερής τιμής για την αποζημίωση της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας. Οι εν λόγω όροι κρίνονται αναγκαίοι προκειμένου να «βγαίνουν» εν συνόλω τα νούμερα του προγράμματος, ώστε η τελική χρέωση του καταναλωτή «βρέξει-χιονίσει» να είναι 3-3,5 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα.
Τα χρονικά περιθώρια
Σύμφωνα με το υφιστάμενο χρονοδιάγραμμα του ΥΠΕΝ, οι προαναφερόμενοι διαγωνισμοί προγραμματίζονται μέχρι το καλοκαίρι, με προοπτική ολοκλήρωσης των έργων μέχρι το καλοκαίρι του 2026, όταν και ορίζεται η καταληκτική ημερομηνία ολοκλήρωσης του προγράμματος από το RRF.
Να σημειώσουμε ότι έχει ξεκινήσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο μια συζήτηση περί παράτασης των καταληκτικών προθεσμιών του RRF.
Η παράμετρος των αιολικών
Τα παραπάνω αποκτούν ιδιαίτερη σημασία στην περίπτωση των αιολικών που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα, καθώς η κατασκευή τους απαιτεί πολλαπλάσιο χρόνο ωρίμανσης και κατασκευής σε σχέση με τα φωτοβολταϊκά. Υπό αυτό το πρίσμα και εφόσον δεν υπάρξει παράταση, όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς, η πρόβλεψη για αιολικά έχει νόημα μόνο εφόσον αφορά «under construction» έργα, καθώς σε άλλη περίπτωση οι διαθέσιμοι χρόνοι δεν επαρκούν για την ολοκλήρωσή του. Η εν λόγω δεξαμενή έργων υπολογίζεται σε 1,1 GW, δηλαδή ικανοποιητική ποσότητα για να καλύψει μια ποσόστωση της τάξης του 30% σε ένα συνολικό χαρτοφυλάκιο των 400 MW έργων ΑΠΕ.
(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")