επηρεάζοντας την αγορά στην συνέχεια. Η τιμή του φυσικού αερίου στο TFF «σκαρφάλωσε» πάνω από τα 58 ευρώ ανά μεγαβατώρα, καταγράφοντας υψηλό 18 μηνών.
![](https://www.energia.gr/media/inlinepics/2341.jpg)
Στην Ελλάδα η χονδρική τιμή ηλεκτρισμού διαμορφώνεται στα 146,13 ευρώ ανά μεγαβατώρα, με την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου να κλείνει με μέση τιμή στα 138,27 ευρώ η μεγαβατώρα, οριακώς πάνω (2,13%) από την μέση τιμή του Ιανουαρίου που ήταν στα 135,13 ευρώ η μεγαβατώρα. Συνολικώς σε 14 ευρωπαϊκές αγορές η τιμή ξεπερνά τα 150 ευρώ ανά μεγαβατώρα και ειδικότερα σε κεντρική και βόρεια Ευρώπη, λόγω των κλιματικών συνθηκών, καταγράφονται οι πιο υψηλές τιμές.
Από την αρχή του χρόνου, η χονδρική τιμή ηλεκτρισμού λόγω της ανόδου του φυσικού αερίου αλλά και της ισχυρής ζητήσεως εξ αιτίας των χαμηλών θερμοκρασιών, έχει αυξηθεί σημαντικά σε όλη την Ευρώπη, ενώ στην Ελλάδα παραμένει σταθερά σε υψηλά επίπεδα.
Πρόκειται για εξέλιξη που δημιουργεί εύλογο προβληματισμό για τον αντίκτυπο που θα έχει στα ενεργειακά τιμολόγια που θα κληθούν να πληρώσουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις τον Μάρτιο, με δεδομένο ότι οι πάροχοι υπολογίζουν τις χρεώσεις συμφώνως προς την χονδρική ρεύματος του τρέχοντος μήνα.
Ταυτοχρόνως, συμφώνως προς δημοσίευμα του Bloomberg, υπάρχει ανησυχία για τα ευρωπαϊκά αποθέματα φυσικού αερίου και κυρίως πως αυτά θα ξαναγεμίσουν εν όψει του επόμενου χειμώνα. Ο προβληματισμός, δηλαδή, δεν αφορά την φετινή χειμερινή περίοδο που λήγει σε λιγώτερο από δύο μήνες, αλλά την επόμενη σαιζόν.
Συμφώνως προς τις τρέχουσες τάσεις, το αποθηκευμένο αέριο θα συνεχίσει να μειώνεται τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, φτάνοντας περίπου 30% - 35% της δυναμικότητος μέχρι το τέλος του τρέχοντος χειμώνος, στις αρχές Απριλίου, σε σύγκριση με το 55% -60% κατά τις δύο προηγούμενες περιόδους. Την ίδια στιγμή το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο διαπραγματεύεται σε τιμές άνω των 52 ευρώ ανά μεγαβατώρα μεσοσταθμικά, διπλάσιες από το επίπεδο που ίσχυε πριν από ένα χρόνο.
Όσο χαμηλότερα είναι τα αποθέματα μέχρι το τέλος του χειμώνος, τόσο περισσότερο φυσικό αέριο θα πρέπει να αγοράσει η Ευρώπη για να τα αναπληρώσει. Όπως προβλέπουν οι κανόνες της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, τα αποθέματα πρέπει να έχουν αποκατασταθεί στο 90% της δυναμικότητος έως την 1η Νοεμβρίου.
Αυτό σημαίνει ότι η αγορά δεν αναμένει μείωση της τιμής του, αιτιωδώς να βλέπει και αύξηση! Μάλιστα, όπως αναφέρουν οι αναλυτές, επειδή η αγορά γνωρίζει ότι η Ευρώπη θα χρειασθεί να αγοράσει πολύ φυσικό αέριο από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο, οι τιμές θα είναι υψηλότερες – πολύ υψηλότερες – για το ερχόμενο καλοκαίρι από ό,τι για την χειμερινή περίοδο.
Σήμερα (10/02) το μεσημέρι το μηνιαίο συμβόλαιο στο TTF της Ολλανδίας, που θεωρείται το ευρωπαϊκόbenchmark, διαπραγματεύονταν στα € 58.300/Mwh.