Όπως τονίζει ο κ. Φανγκ Τσιου, αποστολή του είναι να εμβαθύνει τη φιλία για να προωθήσει τη συνεργασία των δύο χωρών υλοποιώντας παράλληλα τις διμερείς συμφωνίες. Μιλάει για αμοιβαίο σεβασμό και εμπιστοσύνη, ενώ εκτιμά πως η επένδυση της COSCO στον Πειραιά «αποτελεί πρότυπο οικονομικής συνεργασίας, αλλά και μια σημαντική γέφυρα για την ενίσχυση της αμοιβαίας κατανόησης μεταξύ των λαών μας».
– Ως πρέσβης της Κίνας στην Ελλάδα, ποιο είναι το όραμά σας για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων;
– Η Κίνα και η Ελλάδα, δύο αρχαίοι πολιτισμοί, τηρούν τις αρχές του αμοιβαίου σεβασμού, της ισότητας και της αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας από την έναρξη διπλωματικών σχέσεων το 1972, ανεξαρτήτως των διεθνών εξελίξεων. Στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας «Μία Ζώνη, Ενας Δρόμος» και του μηχανισμού Κίνας – ΧΚΑΕ (σ.σ. Πρωτοβουλία 17+1 Χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης με την Κίνα), οι δύο χώρες έχουν αναπτύξει γόνιμη έμπρακτη συνεργασία. Οι επιτυχημένες επισκέψεις του προέδρου Σι και του πρωθυπουργού Μητσοτάκη έφεραν σημαντικά αποτελέσματα και έδειξαν τον δρόμο για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων. Ως νέος πρέσβης της Κίνας στην Ελλάδα, αποστολή μου είναι να υλοποιήσω αυτές τις συμφωνίες, να εμβαθύνω τη φιλία και να προωθήσω τη συνεργασία μας. Πιστεύω ότι μπορούμε να εργαστούμε μαζί, από στρατηγικό ύψος και σε μακροπρόθεσμη προοπτική, σε τομείς όπως ο αμοιβαίος σεβασμός και η εμπιστοσύνη, η διεύρυνση των συνεργειών σε εμπόριο, επενδύσεις και υποδομές, καθώς και η αναζωογόνηση των πολιτιστικών και περιφερειακών ανταλλαγών που επλήγησαν από την πανδημία, αξιοποιώντας τους ισχυρούς πολιτιστικούς δεσμούς για την προώθηση των διαπροσωπικών ανταλλαγών και την ενίσχυση των σχέσεών μας.
– Πώς βλέπετε την εξέλιξη των σχέσεων Κίνας – Ε.Ε. και πώς επηρεάζει τη συνεργασία Πεκίνου – Αθήνας;
– Η Ελλάδα αποτελεί σημαντικό μέλος της Ε.Ε. και πύλη της Ασίας στην Ευρώπη. Η Ευρώπη αποτελεί βασική κατεύθυνση της διπλωματίας μας. Ο πρόεδρος Σι έχει αναπτύξει εκτεταμένο διάλογο με Ευρωπαίους ηγέτες, προωθώντας την ομαλή και μακροπρόθεσμη ανάπτυξη των σχέσεων Κίνας – Ε.Ε. Μεταξύ μας δεν υπάρχουν θεμελιώδεις συγκρούσεις συμφερόντων ή γεωπολιτικοί ανταγωνισμοί, και αυτό μας καθιστά φυσικούς εταίρους για αμοιβαία ανάπτυξη. Φέτος είναι η 50ή επέτειος της σύναψης διπλωματικών σχέσεων Κίνας – Ε.Ε. που έχουν συμβάλει στην αμοιβαία ανάπτυξη αλλά και στην παγκόσμια ειρήνη και ευημερία. Η Κίνα ευελπιστεί να συνεργαστεί μαζί με την ευρωπαϊκή πλευρά, ώστε να προωθήσουμε από κοινού την περαιτέρω ανάπτυξη των σινοευρωπαϊκών σχέσεων. Η σινοελληνική συνεργασία έχει ρίζες στη βαθιά φιλία των λαών και στα κοινά μας συμφέροντα, τα οποία ευθυγραμμίζονται με τις θεμελιώδεις επιδιώξεις των λαών μας. Αυτή η σχέση δεν πρέπει και δεν θα επηρεαστεί από τρίτους. Πιστεύω ότι η Ελλάδα, ως καλός φίλος και εταίρος της Κίνας στην Ε.Ε., μπορεί να διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο στην προώθηση των σινοευρωπαϊκών σχέσεων.
– Πώς εξελίσσεται η επένδυση της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά και τι σημαίνει για τις σχέσεις Κίνας και Ελλάδας;
– Υπό τη στρατηγική καθοδήγηση των ηγετών μας ο Πειραιάς αναπτύχθηκε ταχύτατα, με τις επιδόσεις του να αυξάνονται σταθερά. Τα έσοδα και τα κέρδη του έχουν πολλαπλασιαστεί αρκετές φορές από την εξαγορά του και η συνεισφορά του στην απασχόληση και την τοπική οικονομία είναι σημαντική. Σύμφωνα με ελληνικές εκτιμήσεις, το 2025 ο ΟΛΠ θα αντιπροσωπεύει το 0,8% του ΑΕΠ της Ελλάδας. Αυτό εκφράζει έντονα την αρχή της win-win σινοελληνικής συνεργασίας: Πρώτον, το έργο στον Πειραιά δείχνει το πνεύμα αλληλεγγύης. Διότι όταν η Ελλάδα αντιμετώπιζε την κρίση χρέους, η Κίνα έτεινε χέρι βοήθειας και επένδυσε στο λιμάνι, μετατρέποντας τον Πειραιά σε ένα από τα κορυφαία λιμάνια εμπορευματοκιβωτίων στη Μεσόγειο, το τρίτο μεγαλύτερο λιμάνι κρουαζιέρας στην Ευρώπη και το μεγαλύτερο λιμάνι ακτοπλοΐας. Αυτό ενσαρκώνει πλήρως την κινεζική αρχή «ο ενάρετος άνθρωπος θεωρεί τη δικαιοσύνη ως το μεγαλύτερο συμφέρον» και τη βαθιά φιλία μεταξύ των δύο χωρών σε καιρούς δυσκολίας. Δεύτερον, η επιτυχία της επένδυσης οφείλεται στα συμπληρωματικά πλεονεκτήματα των δύο πλευρών. Χάρη στη γεωγραφική θέση της η Ελλάδα είναι η πύλη της Ασίας στην Ευρώπη, το σταυροδρόμι του Θαλάσσιου και Χερσαίου Δρόμου του Μεταξιού και το σημείο εκκίνησης της γραμμής China-Europe Land-Sea Express. Η COSCO Shipping, ως η κορυφαία ναυτιλιακή επιχείρηση στον κόσμο, διαθέτει διεθνή εμπειρία διαχείρισης και τεχνική κατάρτιση. Η ισχυρή εταιρική σχέση μας δεν έχει βελτιώσει απλά την επιχειρησιακή αποδοτικότητα του ΟΛΠ, αλλά και τον κατέστησε πιο ανταγωνιστικό παγκοσμίως. Επιπλέον, το λιμάνι έχει τονώσει την περιφερειακή οικονομική ανάπτυξη. Επειτα από χρόνια ανάπτυξης έχει γίνει καταλύτης για την εμβάθυνση της συνεργασίας Κίνας – Ελλάδας, προσελκύοντας κινεζικές εταιρείες όπως η Huawei και η Hisense που δημιούργησαν κέντρα logistics, εδραιώνοντας περαιτέρω τη θέση της Ελλάδας. Ο ΟΛΠ εκπληρώνει επίσης τις κοινωνικές του ευθύνες, δωρίζοντας εκατομμύρια ευρώ σε τοπικά έργα κοινωνικής πρόνοιας όλα αυτά τα χρόνια και κερδίζοντας ευρεία αναγνώριση. Δεν αποτελεί μόνο ένα πρότυπο οικονομικής συνεργασίας, αλλά και μια σημαντική γέφυρα για την ενίσχυση της αμοιβαίας κατανόησης μεταξύ των λαών μας.
– Πώς πιστεύετε ότι θα εξελιχθούν οι σχέσεις Κίνας – ΗΠΑ υπό τη νέα αμερικανική κυβέρνηση;
– Η Κίνα αποδίδει μεγάλη σημασία στις σχέσεις με τις ΗΠΑ, ενώ και οι δύο χώρες κατανοούν τη σπουδαιότητα των επαφών υψηλού επιπέδου. Εχουν υπάρξει πρόσφατα ανταλλαγές υψηλού επιπέδου, όπως η τηλεφωνική συνομιλία των προέδρων Σι και Τραμπ, ενώ ο αντιπρόεδρος Χαν Ζενγκ παρευρέθη στην ορκωμοσία του Αμερικανού προέδρου. Η Κίνα και οι ΗΠΑ έχουν πολλά κοινά συμφέροντα και τεράστιες δυνατότητες συνεργασίας. Μπορούμε να γίνουμε εταίροι και φίλοι, συμβάλλοντας στην επιτυχία η μία της άλλης και προωθώντας την αμοιβαία ευημερία αλλά και ολόκληρου του κόσμου. Αν και είναι φυσικό να διαφωνούμε, καθώς οι συνθήκες σε κάθε χώρα διαφέρουν, είναι κρίσιμο να σεβόμαστε τα βασικά συμφέροντα και τα κύρια μελήματα η μία της άλλης και να βρίσκουμε κατάλληλες λύσεις. Είμαστε πρόθυμοι να ενισχύσουμε τον διάλογο και την επικοινωνία με τη νέα κυβέρνηση, να διαχειριστούμε κατάλληλα τις διαφορές, να επεκτείνουμε την αμοιβαία επωφελή συνεργασία και να εργαστούμε από κοινού για να προωθήσουμε τη σταθερή, υγιή και βιώσιμη ανάπτυξη των σχέσεών μας, χαράσσοντας πορεία για εποικοδομητικές αλληλεπιδράσεις σε μια νέα εποχή.
– Υπάρχει η εκτίμηση πως η Ταϊβάν θα αποτελέσει πεδίο ανταγωνισμού ΗΠΑ – Κίνας. Ποια είναι η εκτίμησή σας;
– Εκτιμούμε βαθύτατα τη συνεπή στήριξη της Ελλάδας στην αρχή της Μίας Κίνας. Οι ισχυρισμοί ότι η Ταϊβάν είναι απλώς πεδίο αντιπαράθεσης ΗΠΑ – Κίνας στοχεύουν στην πολιτικοποίηση και διεθνοποίηση του ζητήματος, εμποδίζοντας την ανάπτυξη και την επανένωση της Κίνας. Ελπίζουμε ότι οι Ελληνες φίλοι μας διαβλέπουν αυτές τις προθέσεις. Η Ταϊβάν αποτελούσε πάντα αναπόσπαστο τμήμα της Κίνας, όπως επιβεβαιώνουν η ιστορία και το διεθνές δίκαιο. Η διακήρυξη του Καΐρου και η διακήρυξη του Πότσνταμ ορίζουν ρητά ότι η Ιαπωνία πρέπει να επιστρέψει στην Κίνα τα κλεμμένα εδάφη της, συμπεριλαμβανομένης της Ταϊβάν και των Νήσων Penghu, τα οποία αποτελούν σημαντικό μέρος της διεθνούς τάξης μετά τον Β΄ Π.Π. Η Απόφαση 2758 του ΟΗΕ επιλύει το ζήτημα της εκπροσώπησης της Κίνας στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, διευκρινίζοντας ότι δεν υπάρχουν «δύο Κίνες» ή «μία Κίνα, μία Ταϊβάν». Η αρχή της Μίας Κίνας αποτελεί εδώ και καιρό ευρέως αναγνωρισμένη κοινή αντίληψη στη διεθνή κοινότητα και θεμελιώδη κανόνα των διεθνών σχέσεων. Η Ταϊβάν είναι σημαντικότατη για τα θεμελιώδη συμφέροντα και το εθνικό αίσθημα της Κίνας. Οι απόπειρες εξωτερικών δυνάμεων να εκμεταλλευτούν το ζήτημα της Ταϊβάν για να παρεμποδίσουν την ανάπτυξη και την επανένωση της Κίνας είναι καταδικασμένες να αποτύχουν. Η πλήρης επανένωση αποτελεί κοινή επιθυμία του 1,4 δισεκατομμυρίου Κινέζων πολιτών. Μολονότι επιδιώκουμε την ειρηνική επανένωση, η επιστροφή της Ταϊβάν στην Κίνα είναι μια μη αναστρέψιμη ιστορική τάση.
– Πολλά γράφονται διεθνώς για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η κινεζική οικονομία. Πώς εκτιμάτε τις προοπτικές της;
– Εδώ και δεκαετίες βλέπουμε επανειλημμένα να διαψεύδεται το αφήγημα περί «οικονομικής κατάρρευσης» της Κίνας. Παρά τις προκλήσεις, όπως η παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση και ο εντεινόμενος προστατευτισμός, η οικονομία της Κίνας παραμένει ανθεκτική, διαθέτει στέρεες βάσεις, άφθονους πόρους και ισχυρή δυναμική. Μακροπρόθεσμα η πορεία παραμένει θετική. Η Κίνα επιδιώκει ανάπτυξη υψηλής ποιότητας και μεγαλύτερο άνοιγμα υψηλού επιπέδου προς τα έξω, καθώς η οικονομία της συνεχίζει να αποτελεί τη «σταθερή άγκυρα» και την «πηγή ενέργειας» της παγκόσμιας οικονομίας. Το 2024, το ΑΕΠ της Κίνας αυξήθηκε 5% στα 134.9084 τρισ. γουάν. Αυτό την καθιστά μία από τις κορυφαίες μεγάλες οικονομίες σε ανάπτυξη, ενώ ανέβηκε και στην 11η θέση του Παγκόσμιου Δείκτη Καινοτομίας. Πολυεθνικές, όπως η Sanofi, η Volkswagen και η Toyota, επεκτείνουν τις επενδύσεις τους στην Κίνα, ενώ οργανισμοί όπως η HSBC προβλέπουν συνεχή ανοδική δυναμική στην αγορά της Κίνας. Οταν κάποιοι απορρίπτουν τη δυναμικότητα της κινεζικής οικονομίας και επιλεκτικά αγνοούν τα θετικά πρόσημα των δεικτών, απλά φανερώνουν την υστεροβουλία τους.
– Υπάρχουν προοπτικές περαιτέρω διεύρυνσης της οικονομικής συνεργασίας Κίνας-Ελλάδας; Σχεδιάζει η Κίνα να αυξήσει τις επενδύσεις στην Ελλάδα;
Η Κίνα και η Ελλάδα διαθέτουν συμβατές αναπτυξιακές στρατηγικές, κάτι που προσφέρει σημαντικό δυναμικό οικονομικής συνεργασίας. Η Κίνα προχωρά στον εκσυγχρονισμό με κινεζικά χαρακτηριστικά και στην έξυπνη, πράσινη και ποιοτική ανάπτυξη της βιομηχανίας της, ενώ η Ελλάδα εστιάζει στον πράσινο και τον ψηφιακό μετασχηματισμό στο πλαίσιο του «Ελλάδα 2.0», ανακύπτουν νέες ευκαιρίες συνεργασίας. Στην ψηφιακή οικονομία, μπορούμε να εστιάσουμε σε τομείς όπως το 5G, η τεχνητή νοημοσύνη και το διασυνοριακό ηλεκτρονικό εμπόριο, ενισχύοντας τη στρατηγική ευθυγράμμιση και τον διάλογο πολιτικής για την προαγωγή επιχειρηματικών συνεργειών με αμοιβαίο όφελος. Στην πράσινη ανάπτυξη η τεχνολογία και τα εργοστάσια αιχμής της Κίνας στις ΑΠΕ έχουν αναπτυχθεί ταχέως και κατακτώντας ηγετική θέση παγκοσμίως, κάτι που συμπληρώνει και στηρίζει το άφθονο αιολικό και ηλιακό δυναμικό ΑΠΕ της Ελλάδας, επιτρέποντας τη συνεργασία στην παραγωγή καθαρής ενέργειας και στηρίζοντας την πράσινη μετάβαση της Ελλάδας και την από κοινού αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Επίσης, μπορούμε να ενδυναμώσουμε την παραδοσιακή συνεργασία στον τομέα του εμπορίου, της ναυτιλίας, του πολιτισμού και του τουρισμού, αξιοποιώντας τον κομβικό ρόλο του Λιμανιού του Πειραιά, και ειδικά να προωθήσουμε τη ψηφιακή, την έξυπνη και την πράσινη μετάβαση του Λιμανιού, ώστε να προωθηθεί η ανταγωνιστικότητα και η βιώσιμη ανάπτυξή του. Η Κίνα παροτρύνει τις εταιρείες της να αναζητούν διεθνείς συνεργασίες και ευκαιρίες. Ελπίζουμε ότι η Ελλάδα θα βελτιώσει το επενδυτικό περιβάλλον της, υιοθετώντας πιο ανταγωνιστικές και ελκυστικές πολιτικές για να διευκολύνει τις κινεζικές επενδύσεις.
Τα τελευταία χρόνια, το εμπόριο μεταξύ Κίνας και Ελλάδας αυξάνεται, αλλά υπάρχουν και ανισορροπίες στο εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών. Πώς βλέπετε αυτό το ζήτημα;
Η Κίνα δεν επιδιώκει σκόπιμα τα εμπορικά πλεονάσματα και επιθυμεί ισορροπημένες και βιώσιμες εμπορικές σχέσεις. Γενικά, η εμπορική ανισορροπία μεταξύ Κίνας και Ελλάδας είναι ένα δομικό ζήτημα, δεδομένων των σημαντικών διαφορών ως προς το μέγεθος των οικονομιών, τους φυσικούς πόρους και τις βιομηχανικές δομές των δύο χωρών. Η Κίνα, ως κατασκευαστική υπερδύναμη, έχει ένα ορισμένο πλεόνασμα στις συναλλαγές αγαθών, ενώ η Ελλάδα, με τα πλεονεκτήματά της στη ναυτιλία και τον τουρισμό, διατηρεί πλεόνασμα στο εμπόριο υπηρεσιών. Το 2023 το πλεόνασμα αυτό της Ελλάδας στο εμπόριο υπηρεσιών ήταν σχεδόν 10 δισεκατομμύρια δολάρια. Η Ελλάδα είναι γνωστή για τα υψηλής ποιότητας εξειδικευμένα γεωργικά προϊόντα της, όπως το ελαιόλαδο, ο κρόκος Κοζάνης και τα γαλακτοκομικά, τα οποία ήδη φημίζονται μεταξύ των Κινέζων καταναλωτών. Σε σχέση με την πελώρια κινεζική καταναλωτική αγορά, ωστόσο, οι παραγόμενες και εξαγόμενες ποσότητες παραμένουν περιορισμένες. Οι ελληνικές επιχειρήσεις μπορούν επίσης να βελτιώσουν το μάρκετινγκ τους στην Κίνα. Αυτοί οι δύο παράγοντες περιορίζουν σε κάποιο βαθμό την ανάπτυξη της διμερούς εμπορικής συνεργασίας. Η Κίνα εκτιμά ιδιαίτερα τα υψηλής ποιότητας γεωργικά προϊόντα που εισάγει από την Ελλάδα και έχει υπογράψει συμφωνίες για την εξαγωγή μαγειρεμένου χοιρινού κρέατος, ακτινιδίων και κρόκου, ενώ σύντομα σχεδιάζεται η υπογραφή συμφωνιών για τα θαλασσινά. Έχοντας εργαστεί στη Νέα Ζηλανδία, έχω παρατηρήσει ότι η εμπειρία αυτής της χώρας στην εδραίωση brand, τη βελτιωμένη διαχείριση της παραγωγής και το ψηφιακό μάρκετινγκ προσφέρει πολύτιμα διδάγματα. Η Ελλάδα πρέπει να αυξήσει την παραγωγή για να καλύψει τη ζήτηση και να ενισχύσει τις προσπάθειες μάρκετινγκ, χρησιμοποιώντας πλατφόρμες όπως το διασυνοριακό ηλεκτρονικό εμπόριο, η Διεθνής Έκθεση Εισαγωγών της Κίνας (CIIE) και η Έκθεση Κίνας-ΧΚΑΕ, για να ενισχύσει την αναγνωρισιμότητα του brand της. Η Πρεσβεία μας ενθαρρύνει ενεργά τις τοπικές ανταλλαγές και τη συνεργασία για να βοηθήσει την είσοδο ελληνικών προϊόντων στην κινεζική αγορά.
– Τονίζετε συχνά πως Κίνα και Ελλάδα είναι δύο αρχαίοι πολιτισμοί. Τι ρόλο θεωρείτε ότι μπορούν να διαδραματίσουν οι πολιτιστικές ανταλλαγές στην ενίσχυση των διμερών σχέσεων;
Και οι δύο χώρες αναγνωρίζουν την αξία της προαγωγής του διαλόγου και της αντίθεσης στη «σύγκρουση των πολιτισμών». Όπως υποστηρίζει η αρχαία ελληνική φιλοσοφία, η αρμονία των σκέψεων δημιουργεί φιλία και ο κινεζικός πολιτισμός δίνει έμφαση στην αρμονία μέσα από την ποικιλομορφία. Οι διμερείς σχέσεις μας θεμελιώνονται σε αυτή τη φιλοσοφική σύγκλιση. Και οι δύο λαοί φημίζονται για την ταπεινότητα, την ανθεκτικότητα και τη δέσμευσή τους στην αμοιβαία μάθηση, αναδεικνύοντας την ομορφιά της αρμονίας μεταξύ των αρχαίων πολιτισμών. Για να υλοποιήσουμε το κοινό όραμα των ηγετών μας για διεύρυνση των πολιτιστικών ανταλλαγών, η Κίνα και η Ελλάδα έχουν αναπτύξει διάφορα πολιτιστικά προγράμματα που αποφέρουν καρπούς. Οκτώ πανεπιστήμια από τις δύο χώρες συνεργάστηκαν για την ίδρυση του Κέντρου Αρχαίου Κινεζικού και Ελληνικού Πολιτισμού και συνδιοργάνωσαν το πρώτο Παγκόσμιο Συνέδριο Κλασικών Σπουδών. Επίσης ιδρύθηκε η Κινεζική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα. Οι ανταλλαγές και η αμοιβαία μάθηση μεταξύ των δύο αρχαίων πολιτισμών μας συνεχίζουν να βαθαίνουν, αναδεικνύοντας μας ως υπόδειγμα διαπολιτισμικού διαλόγου μεταξύ εθνών, και ενισχύουν τη φιλική μας συνεργασία. Η διαχρονική σοφία των πολιτισμών μας εμπνέει αμοιβαίο σεβασμό και συνεργασία win-win, καθιστώντας την Κίνα και την Ελλάδα συμμάχους με κοινές απόψεις, προάγοντας το αμοιβαίο όφελος και τη βιώσιμη ανάπτυξη.
– Μπορεί ο τουρισμός να αποτελέσει εφαλτήριο περαιτέρω ενίσχυσης των σχέσεων Ελλάδας – Κίνας;
Η Κίνα και η Ελλάδα είναι δύο σημαντικοί παγκόσμιοι τουριστικοί προορισμοί με πλούσιους τουριστικούς πόρους και σημαντικές δυνατότητες συνεργασίας. Η ενίσχυση της τουριστικής συνεργασίας ενδυναμώνει την παραδοσιακή φιλία μας, ενώ συμβάλει επίσης στην ανάπτυξη των επενδύσεων, του εμπορίου και της τεχνολογίας. Πρόσφατα η Κίνα εφάρμοσε πολιτική απαλλαγής από βίζα για ταξίδια έως 30 ημερών για Έλληνες κατόχους απλών διαβατηρίων, επιτρέποντάς τους να κάνουν αυθόρμητα ταξίδια για να βιώσουν την φυσική ομορφιά και τη μοναδική πολιτιστική γοητεία της Κίνας. Πέρυσι τέσσερα ελληνικά τουριστικά γραφεία προσκλήθηκαν να συμμετάσχουν στην Κινεζική Διεθνή Έκθεση Τουρισμού (CIMT) στην Κίνα, προωθώντας τους τουριστικούς πόρους της Ελλάδας. Κι άλλες ταξιδιωτικές εταιρείες της Ελλάδας είναι ευπρόσδεκτες στην Κίνα όπου μπορούν να εξερευνήσουν ευκαιρίες περαιτέρω συνεργασίας. Ελπίζω επίσης ότι η Ελλάδα θα εφαρμόσει μέτρα που θα διευκολύνουν τους Κινέζους τουρίστες, όπως η διαθεσιμότητα υπηρεσιών στα Κινέζικα σε τουριστικά αξιοθέατα και μουσεία, η απλοποίηση της διαδικασίας βίζας και η επιτάχυνση των εγκρίσεων. Αυτά θα βελτιώσουν την εμπειρία των Κινέζων επισκεπτών στην Ελλάδα και θα δώσουν περαιτέρω ώθηση στην τουριστική συνεργασία και στις πολιτιστικές ανταλλαγές.
– Έχετε μιλήσει για το σημαντικό ρόλο των διαπροσωπικών ανταλλαγών στην ανάπτυξη των σινοελληνικών σχέσεων; Μπορείτε να μας εξηγήσετε το γιατί;
Η φιλία μεταξύ των χωρών έγκειται στην αμοιβαία συμπάθεια των λαών τους, κάτι που προέρχεται από την κοινή αντίληψη. Η ζωτικότητα των σινοελληνικών σχέσεων πηγάζει από τις ανταλλαγές ατόμων. Έχουμε μια μακρά ιστορία φιλικών ανταλλαγών, ιδίως μετά την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, όταν οι Έλληνες εφοπλιστές ήταν από τους πρώτους που κατάφεραν να σπάσουν τον αποκλεισμό και να στείλουν πολύτιμα εφόδια στην Κίνα, μια πράξη που παραμένει βαθιά χαραγμένη στη μνήμη του κινεζικού λαού. Σήμερα μεταξύ Κίνας και Ελλάδας έχουν αδελφοποιηθεί πάνω από 20 επαρχίες και πόλεις, και έχει αναπτυχθεί συνεργασία στον πολιτισμό, την εκπαίδευση, την τεχνολογία, τα ΜΜΕ και τον τουρισμό. Αυτή την εβδομάδα αντιπροσωπεία από τη Σανγκάη επισκέφθηκε την Αθήνα, και υπέγραψε συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας με την Περιφέρεια Αττικής δημιουργώντας αδελφικές σχέσεις με την Αθήνα. Η Σανγκάη είναι η πιο δυναμικά αναπτυσσόμενη πόλη της Κίνας, η πλέον ανοιχτή και καινοτόμος, ενώ λειτουργεί και ως προγεφύρωμα για τη συνεργασία στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας BRI. Καθώς εντείνονται οι σινοελληνικές ανταλλαγές σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης, θα συνεχίσουν και να καρποφορούν οι διαπροσωπικές ανταλλαγές και η έμπρακτη συνεργασία μας.
– Καθώς η Κινεζική Πρωτοχρονιά και το Έτος του Φιδιού πλησιάζουν, θα θέλατε να ευχηθείτε κάτι στους Έλληνες;
Στον κινεζικό πολιτισμό, το φίδι συμβολίζει τη ζωή, τη σοφία και την καλοτυχία, ενώ στην ελληνική μυθολογία εκπροσωπεί τη σοφία, την ανάρρωση και την αιωνιότητα. Εύχομαι στον ελληνικό λαό υγεία, ευτυχία και ευημερία για το επόμενο έτος. Επίσης, ελπίζω ότι Κίνα και Ελλάδα θα συνεχίσουν τη μακρόχρονη φιλία τους και θα συνεργαστούν για να γράψουμε ένα νέο κεφάλαιο αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας.
(από την εφημερίδα «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»)