Οι ομιλητές συνέκλινε στη διαπίστωση ότι οι ΗΠΑ παίζουν κεντρικό ρόλο στη σταθερότητα της Μέσης Ανατολής και ότι η στρατηγική συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου και ΗΠΑ μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης για την ενεργειακή και γεωπολιτική ασφάλεια της περιοχής.
Η Αναπληρώτρια Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, υπογράμμισε τη σημασία της αμερικανικής παρουσίας, σημειώνοντας πως «δεν μπορείς να κάνεις συμφωνίες χωρίς σημαντική αμερικανική παρουσία και ηγεσία». Τόνισε ότι η Ελλάδα επιθυμεί να συνεργαστεί στενά με τις ΗΠΑ όσον αφορά στην περιοχή, καθώς «οι απόψεις μας είναι συγκλίνουσες και οι στόχοι είναι κοινοί».
![](https://www.energia.gr/media/inlinepics/jfgcv.jpg)
Αναφερόμενη στο γεωπολιτικό τοπίο της Ανατολικής Μεσογείου, σημείωσε ότι «υπάρχει η στρατηγική σχέση της Ελλάδας με το Ισραήλ, με την Ινδία, με την Αίγυπτο», και πως «η Ελλάδα και η Κύπρος μπορούν να λειτουργήσουν ως η κόλλα που θα συνδέσει την περιοχή με την Ευρωπαϊκή Ένωση». Υπογράμμισε, επίσης, ότι η σύνδεση της πολιτικής με την οικονομία δημιουργεί ευκαιρίες που «είναι εκεί και πρέπει να εργαστούμε για να τις κάνουμε πράξη».
Αναφερόμενη στη Συρία, έκανε λόγο για έναν απρόβλεπτο παράγοντα στην περιοχή: «Είναι ο μεγάλος άγνωστος στη Μέση Ανατολή. Δεν ξέρουμε τι είδους Συρία θα έχουμε και κατά πόσο θα είναι ενωμένη ως χώρα». Επισήμανε ότι «η παρουσία ξένων δυνάμεων στη Συρία και σε άλλες χώρες της περιοχής δεν είναι αποδεκτή, είναι παράγοντας αστάθειας».
Σχετικά με τις αμυντικές δαπάνες των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ, δήλωσε πως «η Ευρώπη πρέπει να είναι πιο υπεύθυνη για την άμυνά της», επισημαίνοντας πως «η Ελλάδα είναι στην πρώτη γραμμή αυτής της προσπάθειας». Πρόσθεσε δε ότι στις Βρυξέλλες, «οι εταίροι μας σταδιακά αποδέχονται αυτή τη νέα πραγματικότητα», για να συμπληρώσει: «Η πλειονότητα των ευρωπαϊκών μελών του ΝΑΤΟ κάνουν το καλύτερο δυνατό».
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Μετανάστευσης της Κύπρου, Νικόλας Ιωαννίδης, τόνισε πως «οι προσπάθειες για αναζωογόνηση των Συμφωνιών του Αβραάμ είναι σημαντικές», υπογραμμίζοντας ότι η Κύπρος είναι έτοιμη να συμμετάσχει ενεργά: «Έχουμε ήδη λάβει κάποιες πρωτοβουλίες και μπορούμε να αξιοποιήσουμε τις άριστες σχέσεις μας με τις χώρες της περιοχής».
Στάθηκε ιδιαίτερα στη σημασία του μηχανισμού «3+1», επισημαίνοντας ότι «θέλουμε να τον αναζωογονήσουμε, διότι θα είναι ωφέλιμος για όλη την περιοχή». Εξέφρασε την πεποίθηση ότι «η στρατηγική συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου και ΗΠΑ μπορεί να αποτελέσει καταλύτη για το μέλλον της περιοχής».
Τόνισε ότι «δεν μπορούμε να χάσουμε περισσότερο χρόνο με αβεβαιότητα και αστάθεια», προσθέτοντας ότι «η συνεργασία και η ηγεσία των ΗΠΑ μπορούν να φέρουν συμφωνίες προς όφελος όλων».
Μιλώντας για την ευρωπαϊκή προεδρία της Κύπρου, σημείωσε πως ένας από τους βασικούς στόχους θα είναι «να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή». Επισήμανε, επίσης, τη σημασία της ενεργειακής συνεργασίας, λέγοντας ότι «η ενέργεια είναι ένας ακόμα σημαντικός στόχος και θέλουμε να ενισχύσουμε τις σχέσεις μας με τις ΗΠΑ».
Η Julie Rayman, Επικεφαλής Πολιτικής και Πολιτικών Υποθέσεων του American Jewish Committee, επεσήμανε τη σημασία της αμερικανικής ισχύος στην περιοχή: «Είναι κάτι παραπάνω από σημαντική για τη διασφάλιση της ασφάλειας και της ευημερίας».
Τόνισε ότι «υπάρχουν περισσότερες ευκαιρίες τώρα από ποτέ», παρά τις επιπτώσεις των επιθέσεων της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, που «οδήγησαν -εκτός των άλλων- σε πλήγμα για την ισραηλινή οικονομία». Παρ’ όλα αυτά, εξέφρασε την αισιοδοξία της ότι «η οικονομία μπορεί να επανέλθει» και πως «είναι πρόκληση να επιτευχθεί μία συμφωνία με τους Άραβες εταίρους».
Αναφερόμενη στη νέα αμερικανική διοίκηση, σημείωσε ότι «ο μηχανισμός 3+1 θα μπει σε προτεραιότητα» και πως «η ισχύς που έφερε ο πρόεδρος Τραμπ στην περιοχή είχε ήδη αποτέλεσμα», κάνοντας ειδική μνεία στην απελευθέρωση των ομήρων.
Ο συντονιστής του πάνελ, Matthew Boyle, Επικεφαλής του Γραφείου της Breitbart στην Ουάσιγκτον, προλογίζοντας τη συζήτηση, είπε πως «είμαστε πίσω στην εποχή Τραμπ, μία εποχή συμφωνιών». Σημείωσε ότι η νέα αμερικανική διοίκηση έχει αναθερμάνει τη στρατηγική σχέση με το Ισραήλ και έχει αναδείξει τη σημασία των Συμφωνιών του Αβραάμ.
Το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, σε συνεργασία με την αγγλόφωνη έκδοση της εφημερίδας «Η Καθημερινή» και το Ελληνοαμερικάνικο Συμβούλιο Ηγεσίας (HALC), οργανώνει για έκτη συνεχόμενη χρονιά το Φόρουμ στην Ουάσιγκτον.