Σε ένα πεπερασμένο πλανήτη με παγκόσμιο πληθυσμό 8,2 δισ. κατοίκων, η κατάληψη γης από κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα έχει μπει στη σφαίρα της δημόσιας συζήτησης. Ζητούμενο είναι το ελάχιστο χωρικό «αποτύπωμα» για την παραγωγή ενός οποιουδήποτε αγαθού. Ποια είναι η πραγματική κατάληψη γης από τις αιολικές εγκαταστάσεις στην Ελλάδα; Πώς επηρεάζουν τα έργα αυτά τις υφιστάμενες χρήσεις γης

σε μια περιοχή; Ποια η κατάληψη γης από άλλες μορφές παραγωγής ενέργειας; Σημαίνει κάτι ο δείκτης κατάληψης γης για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις ενός έργου; Ποιες οι ορθές πρακτικές για το περιορισμό των σχετικών επιπτώσεων; Τι ισχύει σε άλλες χώρες για τα παραπάνω θέματα;

Αυτά είναι μερικά από τα θέματα της εκδήλωσης που οργανώνει η ΕΛΕΤΑΕΝ στο πλαίσιο 7ης Διεθνούς Έκθεσης Verde.tec.

Στην εκδήλωση:
Θα παρουσιαστεί η μελέτη ποσοτικής ανάλυσης της κατάληψης γης από αιολικά πάρκα στην Ελλάδα που εκπονήθηκε από την ΕΛΕΤΑΕΝ,  με βάση τα δεδομένα αιολικών πάρκων επιχειρήσεων – μελών της, με το συντονισμό επιστημονικής ομάδας αποτελούμενης από τους (με αλφαβητική σειρά): κκ. Ανδρέας Βλαμάκης, Φυσικός Περιβαλλοντολόγος, Σέβη Δήμα, Φυσικός Περιβαλλοντολόγος, Ιωάννα Ελευθερίου, Περιβαλλοντολόγος.
 
Οι κ.κ. Αλέξης Οικονόμου και Θωμάς Λάγκας, δασολόγοι περιβαλλοντολόγοι από την εταιρεία μελετών Όλυμπος θα εμβαθύνουν στην περιβαλλοντική διάσταση της κατάληψης γης από αιολικά πάρκα και σε ορθές πρακτικές για το μετριασμό των επιπτώσεων στα ενδιαιτήματα που εγκαθίστανται ανεμογεννήτριες.
 
Ο κ. Paulo Eduardo Cardoso, Βιολόγος, από την εταιρεία Bioinsight & ECOA, θα μιλήσει, με βάση την εμπειρία από τα αιολικά πάρκα της Πορτογαλίας, για την κατάληψη γης και τα περιβαλλοντικά ζητήματα που σχετίζονται με αυτή (διαδικτυακή σύνδεση)
Την εκδήλωση θα κλείσει με σύνοψη και συμπεράσματα ο κ. Παναγιώτης Παπασταματίου, Γενικός Διευθυντής της ΕΛΕΤΑΕΝ.

Πληροφορίες για την 7η Διεθνή Έκθεση Verde.tec μπορείτε να δείτε ΕΔΩ