IEA:Το Πλεόνασμα Πετρελαίου Συρρικνώνεται Ξανά Λόγω Κυρώσεων και Ζήτησης

IEA:Το Πλεόνασμα Πετρελαίου Συρρικνώνεται Ξανά Λόγω Κυρώσεων και Ζήτησης
του Δημήτρη Μεζαρτάσογλου
Πεμ, 13 Φεβρουαρίου 2025 - 12:12

Η παγκόσμια αγορά πετρελαίου κλονίστηκε τον περασμένο Ιανουάριο καθώς οι απότομα υψηλότερες τιμές στην αρχή του 2025 έδωσαν τη θέση τους σε πολλαπλά σημεία πίεσης. Η ανησυχία για τον αντίκτυπο των νέων κυρώσεων στη Ρωσία και το Ιράν, με φόβους για πιθανές διακοπές του πετρελαϊκού εφοδιασμού, προκάλεσε άνοδο στις τιμές αργού στις αρχές Ιανουαρίου. Το κλίμα της αγοράς μετατοπίστηκε γρήγορα σε νέες ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομία εν μέσω αναδυόμενων εμπορικών πολέμων και των επιπτώσεών τους στον ρυθμό αύξησης της ζήτησης πετρελαίου.

Μετά από ένα ράλι $8 το βαρέλι σε υψηλό πέντε μηνών πάνω από τα $82 το βαρέλι στις αρχές Ιανουαρίου, οι μελλοντικές τιμές του αργού τύπου Brent υποχώρησαν ξανά στα $75 το βαρέλι, καθώς κλιμακώθηκαν οι διεθνείς εμπορικές εντάσεις. Αυτά επισημαίνονται στην τελευταία Έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) για τον μήνα Φεβρουάριο, η οποία δημοσιεύτηκε σήμερα (13/2) και αναφέρεται στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου.

Η πρόβλεψη του ΙΕΑ για την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου φέτος έχει αναθεωρηθεί οριακά υψηλότερα, σε 1.1 εκατ. βαρέλια την ημέρα, μετά από μια ελαφρά υποβάθμιση της ανάπτυξης το 2024 στα 870 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα. Η ασθενέστερη από την αναμενόμενη πετρελαϊκή ζήτηση το δ’ τρίμηνο του 2024 ήρθε παρά την πτώση των θερμοκρασιών, η οποία επηρέασε όλες τις περιοχές του ΟΟΣΑ καθώς και την Κίνα. Οι παραδόσεις του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ ήταν ιδιαίτερα χαμηλές, καθώς συρρικνώθηκαν κατά 510 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα σε ετήσια βάση, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση τους από τον Ιούνιο του 2024, προσθέτει ο ΙΕΑ.

Οι νέες κυρώσεις των ΗΠΑ στη Ρωσία και το Ιράν αναστάτωσαν τις αγορές στην αρχή του έτους, αλλά δεν έχουν ακόμη επηρεάσει ουσιαστικά την παγκόσμια προσφορά πετρελαίου. Οι εξαγωγές αργού του Ιράν είναι μόνο οριακά χαμηλότερες, ενώ οι ρωσικές ροές, μέχρι στιγμής, συνεχίζουν σε μεγάλο βαθμό ανεπηρέαστες. Ταυτόχρονα, οι προμήθειες πετρελαίου εκτός OPEC+, με επικεφαλής την Αμερική, πρόκειται να αυξηθούν κατά 1.4 εκατ. βαρέλια την ημέρα φέτος – πολύ πάνω από την προβλεπόμενη αύξηση της ζήτησης, σύμφωνα με στοιχεία του ΙΕΑ. Ωστόσο, η βελτιωμένη συμμόρφωση του OPEC+ με τους συμφωνημένους στόχους εξαλείφει σιγά-σιγά το προβλεπόμενο πλεόνασμα προσφοράς για φέτος. Η συμμαχία παραγωγών επιβεβαίωσε στις 3 Φεβρουαρίου ότι σχεδιάζει την κατάργηση των εθελοντικών περικοπών από τον ερχόμενο Απρίλιο, σημειώνοντας ότι «αυτές οι πρόσθετες εθελοντικές προσαρμογές παραγωγής έχουν διασφαλίσει τη σταθερότητα της αγοράς πετρελαίου».

Πράγματι, με τα στοιχεία για το 2024 σε μεγάλο βαθμό πλήρη, τα ισοζύγια του ΙΕΑ στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου δείχνουν τη συνολική προσφορά να αντιστοιχεί με την συνολική ζήτηση στα 102.9 εκατ. βαρέλια την ημέρα πέρυσι. Είναι ακόμη πολύ νωρίς για να πούμε πώς οι εμπορικές ροές θα ανταποκριθούν στους νέους δασμούς των ΗΠΑ ή την προοπτική τους και ποιος μπορεί να είναι ο αντίκτυπος της κλιμάκωσης των κυρώσεων στο Ιράν και τη Ρωσία μακροπρόθεσμα. Ωστόσο, οι αγορές πετρελαίου έχουν δείξει αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα και προσαρμοστικότητα απέναντι στις μεγάλες προκλήσεις – και αυτή τη φορά είναι απίθανο να είναι διαφορετική, καταλήγει ο ΙΕΑ.