Η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη στη Δαμασκό την περασμένη Κυριακή, όταν για λίγες ώρες είχε επαφές με τον μεταβατικό πρόεδρο της Συρίας Αχμεντ αλ Σάρα και τον ομόλογό του Ασάαντ αλ Σαϊμπάνι είχε ακριβώς στόχο τη χαρτογράφηση του εδάφους και την απόκτηση αντίληψης για την κατάσταση, αλλά και τη δημιουργία συνθηκών για ομαλοποιημένες συζητήσεις και σε χαμηλότερο επίπεδο, όταν αυτό καταστεί δυνατόν. Προς το παρόν είναι απολύτως σαφές ότι η κατάσταση στη Δαμασκό δεν επιτρέπει παρά μόνο επαφές σε πολιτικό επίπεδο, καθώς το κράτος μένει να δομηθεί.
Σ’ αυτή την πολύ βασική εκκρεμότητα στοχεύει και η Αθήνα, όπως άλλωστε μεταβίβασε την περασμένη Κυριακή και ο κ. Γεραπετρίτης στους συνομιλητές του. Η Ελλάδα επιθυμεί να βοηθήσει στη διαμόρφωση και την ενδυνάμωση όποιου θεσμικού χαρακτήρα λάβει το συριακό κράτος τα επόμενα χρόνια. Στην Αθήνα υπάρχει πλήρης αντίληψη ότι δεν είναι εύκολο να οικοδομηθούν θεσμοί σε τέτοιες χώρες, ανεξαρτήτως της επιρροής ή όχι τρίτων. Η οικοδόμηση θεσμών παρέχει εχέγγυα για το κράτος δικαίου, την κοινωνική δικαιοσύνη, την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας. Ολα αυτά συντείνουν μακροπρόθεσμα και στην εδραίωση της σταθερότητας.
![Οροι από Αθήνα και Λευκωσία για άρση κυρώσεων στη Συρία-1](https://www.kathimerini.gr/wp-content/uploads/2025/02/doc-20250212sr.jpg?1739422866679)
Η Αθήνα επιθυμεί ακόμη να συμμετάσχει στην ανοικοδόμηση της Συρίας. Οι ελληνικές επιχειρήσεις μπορούν, βέβαια, να δραστηριοποιηθούν αυτοβούλως, ωστόσο και η κυβέρνηση αναμένεται να τις ενθαρρύνει να αναζητήσουν ευκαιρίες. Υπενθυμίζεται ότι αυτή τη στιγμή οι χώρες με το μεγαλύτερο αποτύπωμα στη Συρία, ειδικά στο οικονομικό σκέλος, είναι η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και η Τουρκία, η επιρροή της οποίας είναι και βαθύτατα γεωπολιτική. Δεν είναι τυχαίο ότι οι τρεις πρώτοι ηγέτες που συνάντησε ο Αλ Σάρα είναι ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο εμίρης του Κατάρ Σεΐχ Ταμίμ μπιν Χαμάν Αλ Θάνι.
Οπως φάνηκε και μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στις Βρυξέλλες, η συμμετοχή της Ελλάδας στην Ε.Ε. αυξάνει τη δυνατότητα επιρροής στη Δαμασκό, κυρίως σε δύο θέματα που ενδιαφέρουν άμεσα την Αθήνα. Το πρώτο αφορά τη χριστιανική κοινότητα στη Συρία. Η Ελλάδα αποτελεί χώρα με ιστορικούς δεσμούς με την κοινότητα της Συρίας και επιθυμεί να διαδραματίσει ρόλο προστασίας των χριστιανών της περιοχής. Αν και μέχρι αυτή τη στιγμή η μεταβατική κυβέρνηση ασκεί έναν ικανοποιητικό έλεγχο στις διάφορες πολιτοφυλακές που είναι ανεπτυγμένες και σε περιοχές με σημαντική χριστιανική παρουσία, υπάρχουν ενδείξεις ότι οι ισορροπίες είναι εξαιρετικές λεπτές.
Στις προτεραιότητες της Αθήνας παραμένει, προφανώς, και η ανάγκη η Δαμασκός να αποφύγει τις τουρκικές παραινέσεις για οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), με βάση έναν σχεδιασμό ο οποίος λαμβάνει υπόψη μόνο τις μονομερείς αντιλήψεις της Αγκυρας, εις βάρος των δυνητικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ενα ακόμη στοιχείο το οποίο ο υπουργός Εξωτερικών ανέδειξε και στις πρόσφατες επαφές του στη Δαμασκό είναι η συμμετοχή στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, στο οποίο η Ελλάδα διατελεί μη μόνιμο μέλος έως τα τέλη του 2026, εν ολίγοις εντός μιας περιόδου κρίσιμης για την πορεία που θα ακολουθήσει η Συρία στη διεθνή πολιτική.
(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ")