περιοχή της ΝΑ Μεσογείου, Β. Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, ο Ανδρέας Σιάμισιης, διευθύνων σύμβουλος της Helleniq Energy υποστήριξε, μιλώντας σε πάνελ με θέμα “Generating downstream value-add”, ότι ο κλάδος διύλισης στη Ευρώπη αντιμετωπίζει σημαντικές αλλαγές και προκλήσεις που δημιουργούν ανταγωνιστικό μειονέκτημα σε σχέση με τις αντίστοιχες εταιρίες στη περιοχή εκτός ΕΕ. Εκτός από τις αλλαγές σε επίπεδο καταναλωτών, πολλές αλλαγές οφείλονται σε ένα ολοένα πιο αυστηρό πλαίσιο λειτουργίας καθώς και αυξημένο κόστος.
Ο ισχυρός άνδρας των πρώην ΕΛ.ΠΕ ανέφερε ακόμη ότι οι εξελίξεις σε τεχνολογίες είναι πολλά υποσχόμενες αλλά χωρίς όμως να υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για την τελική επιλογή, όπως είναι, λόγουχάρη το υδρογόνο, η δέσμευση CO2, και η αποθήκευση ενέργειας. Αυτό δυσχεραίνει, σύμφωνα με τον κ. Σιάμισιη, τις αποφάσεις σε επίπεδο στρατηγικής ανάπτυξης, καθώς απαιτούνται μεγάλα ποσά και σταθερό πλαίσιο λειτουργίας για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Τέλος, ο διευθύνων σύμβουλος της Helleniq Energy τόνισε ότι ο κλάδος καλείται να συνεχίσει να επενδύει σημαντικά ποσά και να διασφαλίσει την παραγωγή καινοτόμων ενεργειακών προϊόντων περιορισμένου αποτυπώματος, βελτιώνοντας παράλληλα τις περιβαλλοντικές του επιδόσεις. Αυτό, από μόνο του, θα έπρεπε να ληφθεί υπόψη στο σχεδιασμό των πολιτικών.