«Η Ευρώπη πρέπει να ξυπνήσει από τον διπλωματικό και πολιτικό της λήθαργο. Πρέπει να κινηθούμε με μεγάλη ταχύτητα για τη συγκρότηση αμυντικής πολιτικής που δεν θα είναι εξαρτημένη από τις ΗΠΑ» τόνισε ο πρωθυπουργός για να προσθέσει: «Χαίρομαι ιδιαίτερα για το γεγονός ότι η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναγνώρισε πια επίσημα την ανάγκη να δοθεί περισσότερη δημοσιονομική ευελιξία στα κράτη μέλη, ώστε να μπορούν να δαπανούν περισσότερους πόρους για την άμυνα».
Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι οι «27» αντιλήφθηκαν, επιτέλους, ότι πρέπει να κάνουν κάτι πιο ουσιαστικό για τα ζητήματα της ανταγωνιστικότητας της ηπείρου μας.
«Τώρα που με αφορμή και τις εξελίξεις στην Ουκρανία, έχει έρθει η ώρα να πάρουμε αποφάσεις και εκτιμώ ότι το επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το τακτικό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, γιατί είναι πολύ πιθανόν να υπάρχει και έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πριν από το τακτικό Συμβούλιο του Μαρτίου, θα είναι από τα πιο κρίσιμα ευρωπαϊκά συμβούλια, διότι εκεί θα κληθούμε να επικυρώσουμε, να διαμορφώσουμε προτάσεις Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι οποίες θα μας επιτρέψουν επιτέλους να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις για να μην είμαστε απλά ένα παρακολούθημα των εξελίξεων, αλλά να μπορούμε να ευθυγραμμίσουμε την οικονομική μας ισχύ με το γεωπολιτικό μας αποτύπωμα», ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Αναφερόμενος στις σχέσεις των Βρυξελλών με την Ουάσιγκτον είπε: «Πίστευα και πιστεύω στην ανάγκη της διατλαντικής συμμαχίας. Πρέπει να μιλάμε με τις ΗΠΑ χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα συμφωνούμε σε όλα. Δεν μπορούμε να ισχυριστούμε ότι σε 1-2 χρόνια η Ε.Ε. θα μπορέσει να υποκαταστήσει τις ΗΠΑ. Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές» για να αποκαλύψει ότι τις επόμενες ημέρες θα μεταβεί στις ΗΠΑ ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης.
Τέλος, είπε, σχετικά με τα ζητήματα της ενέργειας, ότι η κυβέρνηση αναμένει από την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τις προτάσεις της για την αποκλιμάκωση του κόστους του ηλεκτρισμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση και εξέφρασε την άποψη ότι σε περίπτωση που δεν αναληφθούν πρωτοβουλίες για να αντιμετωπιστεί αυτό το διαρθρωτικό πρόβλημα, η Ε.Ε. δεν θα μπορέσει να είναι ανταγωνιστική σε διεθνές επίπεδο.