Ωστόσο, με τους διεθνείς αναλυτές να ποντάρουν στο άμεσο τέλος του πολέμου στην Ουκρανία, οι καθυστερήσεις εκ μέρους της NIS μπορούν να αποδειχθούν σε έναν επιτυχημένο ελιγμό.
Στις 10 Ιανουάριου, η κυβέρνηση Μπάιντεν είχε επιβάλει το αυστηρότερο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, στοχεύοντας κυρίως την πετρελαϊκή παραγωγή της χώρας. Και ενώ οι μεγαλύτεροι αγοραστές ρωσικού πετρελαίου, Κίνα και Ινδία, έσπευδαν να βρουν εναλλακτικούς προμηθευτές, ένα διαφορετικό θρίλερ διαδραματιζόταν στη γειτονιά μας. Στο επίκεντρο βρίσκεται η μεγαλύτερη πετρελαϊκή επιχείρηση της Σερβίας, η NIS, η οποία έχει άμεση σχέση με τα ρωσικά συμφέροντα. Πιο συγκεκριμένα, η NIS ανήκε κατά πλειοψηφία στην Gazprom Neft, η οποία τότε έλεγχε το 50%, και στη Gazprom, η οποία κατείχε ένα επιπλέον 6,15% των μετοχών. Το ιδιοκτησιακό αυτός καθεστώς απειλούσε να βάλει τη NIS εντός της λίστας των οργανισμών που υπόκεινται στις αμερικανικές κυρώσεις, προκαλώντας άμεση ανησυχία στο Βελιγράδι.
Μετά την αρχική ανακοίνωση του πακέτου κυρώσεων, ο Σέρβος Πρόεδρος, Αλεξάντρ Βούτσιτς, είχε δηλώσει πως ο ρωσικός κολοσσός θα αποχωρούσε από τη μετοχική σύνθεση της NIS εντός των 45 ημερών που έδινε περιθώριο η Ουάσιγκτον. Μάλιστα, είχε αναφέρει πως οι ΗΠΑ απαιτούν την ολική έξοδο της Gazprom, και όχι απλώς τη μείωση του ποσοστού της. Τα σχόλια του Βούτσιτς είχαν εκπλήξει αρκετούς, καθώς η σερβική ηγεσία ευθυγραμμιζόταν σαφώς με την πολιτική των Αμερικανών, ζητώντας την αποχώρηση των παραδοσιακών συμμάχων τους, των Ρώσων.
Εντούτοις, οι δεσμεύσεις του Βούτσιτς δεν έχουν υλοποιηθεί ακόμα. Με τις πρώτες 45 ημέρες να έχουν περάσει ήδη, η NIS ζήτησε μία τρίμηνη παράταση από το Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων (OFAC) των ΗΠΑ, δηλώνοντας πως βρίσκονται στη φάση των διαπραγματεύσεων με τη ρωσική εταιρεία. Εντέλει, το OFAC ενέκρινε μία πρώτη παράταση 30 ημερών αντί για 90 στις 28 Φεβρουαρίου. Στο ενδιάμεσο, η Gazprom Neft μετέφερε ένα 5% των μετοχών της προς τη μητρική της Gazprom, αλλάζοντας τη μετοχική σύνθεση της NIS. Αυτή η τακτική της μείωσης του ποσοστού είχε χρησιμοποιηθεί και στο παρελθόν από τη Gazprom προκειμένου να αποφύγει συγκεκριμένες ευρωπαϊκές κυρώσεις. Οι Σέρβοι αξιωματούχοι ελπίζουν πως έτσι θα λάβουν μία επιπλέον παράταση από τις ΗΠΑ.
Όπως δήλωσε ο CEO της σερβικής εταιρείας φυσικού αερίου Srbijagas, η οποία επίσης συνεργάζεται με τη Gazprom, η έξοδος των Ρώσων από την αγορά της Σερβίας είναι πολύ δύσκολο να υλοποιηθεί μέσα σε μερικές εβδομάδες. Το 80% του πετρελαίου που χρειάζεται η NIS για να καλύψει τις ανάγκες της Σερβίας προέρχεται από εισαγωγές μέσω του κροατικού συστήματος αγωγών Janaf, ενώ το υπόλοιπο 20% παράγεται εγχώρια. Η Janaf έχει ήδη ενισχύσει τις εισαγωγές της στη Σερβία, ενώ η κυβέρνηση της Κροατίας δήλωσε πρόσφατα πως εξετάζεται η πιθανότητα αγοράς των μετοχών της Gazprom. Κάτι τέτοιο θα άλλαζε τον ενεργειακό χάρτη στα Βαλκάνια.
Από την άλλη πλευρά, με την Ουάσιγκτον και τη Μόσχα να βρίσκονται σε ταχεία τροχιά επαναπροσέγγισης, η κυβέρνηση Τραμπ έχει αναφέρει πως η χαλάρωση των κυρώσεων είναι στο τραπέζι, εφόσον το Κρεμλίνο επιδείξει τη δική του καλή θέληση. Με το ρολόι να μετράει αντίστροφα στο ρωσο-ουκρανικό μέτωπο, δεν είναι λίγοι εκείνοι που αναμένουν το τέλος του πολέμου μέσα στους επόμενους μήνες. Ως εκ τούτου, μία νέα παράταση για τη NIS με διάρκεια μερικών εβδομάδων θα μπορούσε να σημάνει ότι η Gazprom δεν θα είχε πλέον λόγο να αποεπενδύσει από τις επιχειρήσεις που ελέγχει στη Σερβία.