Οπως προκύπτει από τα έγγραφα που δημοσιοποίησε τη Δευτέρα, οι επτά από τις οκτώ ενεργειακές κοινότητες που έλαβαν άδεια για αιολικά πάρκα στα Ακαρνανικά Ορη έχουν το ίδιο προεδρείο με πρόσωπα που παραπέμπουν σε επιχείρηση ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), κατά παράβαση της νομοθεσίας. Επιπλέον, στο διοικητικό συμβούλιο εκπροσωπούνται 42 εταιρείες που ελέγχονται όλες από την ίδια, κυπριακή εταιρεία.
Οι ενεργειακές κοινότητες είναι ένα εργαλείο που προβλέφθηκε (και) στην ελληνική νομοθεσία, προκειμένου να επιτρέψει τη συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών σε εκμετάλλευση έργων ΑΠΕ. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, οκτώ ενεργειακές κοινότητες έλαβαν άδεια εγκατάστασης (την τελική άδεια) για 12 αιολικούς σταθμούς, της μίας ανεμογεννήτριας έκαστος. Στη συνέχεια, λίγο καιρό αργότερα, στις επτά από τις οκτώ ενεργειακές κοινότητες τροποποιήθηκε το διοικητικό συμβούλιο την ίδια ημέρα: τα νέα διοικητικά συμβούλια αποτελούνταν από τα ίδια έξι άτομα. Ερευνώντας τα τριμελή προεδρεία τους, η Eλληνική Ορνιθολογική Εταιρεία ανακάλυψε ότι οι ενεργειακές κοινότητες δεν παρέπεμπαν σε έδρα στο Αγρίνιο, αλλά σε μια συγκεκριμένη εταιρεία ανάπτυξης ΑΠΕ με έδρα την Αθήνα.
Επιπλέον, τα ίδια τρία άτομα των προεδρείων συμμετέχουν και στο διοικητικό συμβούλιο αυτής της εταιρείας. «Σημειώνεται εδώ ότι η σχετική νομοθεσία για τις ενεργειακές κοινότητες (νόμος 4513/2018) δεν επιτρέπει σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα να είναι μέλη ταυτόχρονα σε δύο ή περισσότερες ενεργειακές κοινότητες που δραστηριοποιούνται στην ίδια περιοχή, προφανώς για να αποφεύγονται μεθοδεύσεις συσσώρευσης, άσχετες με τον πραγματικό προορισμό τους», αναφέρει στη χθεσινή της ανακοίνωση η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία. «Με ποιον τρόπο παρακάμφθηκε αυτό το νομικό κώλυμα; Απλά, τα έξι αυτά άτομα εμφανίζονται στη σύνθεση της κάθε ενεργειακής κοινότητας όχι ως φυσικά πρόσωπα, αλλά ως νόμιμοι εκπρόσωποι διαφορετικών νομικών προσώπων (Μονοπρόσωπων Ιδιωτικών Κεφαλαιουχικών Εταιρειών)».
Ομως οι 42 Ιδιωτικές Κεφαλαιουχικές Εταιρείες (ΙΚΕ) που ελέγχουν τις επτά ενεργειακές κοινότητες δεν είναι ανεξάρτητες μεταξύ τους, αλλά ανήκουν όλες στην ίδια εταιρεία με έδρα την Κύπρο (μάλιστα οι 12 από τις 35 συστάθηκαν μέσα σε 12 ημέρες, λίγο μετά την έκδοση των αδειών εγκατάστασης). «Για να το εξηγήσουμε όσο πιο απλά γίνεται: οι “ενεργειακές κοινότητες” της Ενωσης Αγρινίου χρησιμοποίησαν τα προνόμια που τους δίνει η νομοθεσία για να αποκτήσουν τις απαραίτητες άδειες για την εγκατάσταση των αιολικών πάρκων και αμέσως μετά παρέδωσαν τον πλήρη έλεγχο των έργων τους, με ενδιάμεσο ελληνική εταιρεία, σε κυπριακή εταιρεία, η οποία απέκτησε 15 έτοιμους για εγκατάσταση αιολικούς σταθμούς στην ίδια περιοχή. Με τον τρόπο αυτό παρακάμφθηκε όλη η διαδικασία που προβλέπει η ελληνική νομοθεσία για τα έργα ΑΠΕ τέτοιου μεγέθους. Είναι προφανές πως όλα αυτά δεν έχουν οποιαδήποτε σχέση με τους σκοπούς της νομοθεσίας των ενεργειακών κοινοτήτων για “προώθηση της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας” και “παραγωγή προστιθέμενης αξίας για τις τοπικές κοινωνίες”».
Η «Κ» επικοινώνησε με το υπουργείο Περιβάλλοντος, που επιφυλάχθηκε να μελετήσει την υπόθεση και να απαντήσει.
(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ")