Η Επίσκεψη Τραμπ σε Τρεις Χώρες του Κόλπου και η Εξωτερική Πολιτική των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή

Η Επίσκεψη Τραμπ σε Τρεις Χώρες του Κόλπου και η Εξωτερική Πολιτική των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή
της Αλεξίας Τασούλη
Παρ, 25 Απριλίου 2025 - 10:45

Αναμφίβολα η επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου στις τρεις χώρες του κόλπου τη Σαουδική Αραβία, τα Εμιράτα και το Κατάρ έχει πολύ μεγάλη σημασία κυρίως διότι αναζωπυρώνει το ενδιαφέρον των Αμερικανών στην περιοχή τόσο σε επιχειρηματικό και οικονομικό επίπεδο όσο και σε γεωπολιτικό. Οι αραβικές χώρες έχουν την προσοχή του όμως 

ο ελέφαντας στο δωμάτιο στις συνομιλίες θα είναι το Ισραήλ. Διότι όπως και στην πρώτη του προεδρική θητεία, ο Ντόναλντ Τραμπ εφάρμοσε φιλο-ισραηλινές πολιτικές, ονομάζοντας την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ και μεταφέροντας την πρεσβεία των ΗΠΑ εκεί από το Τελ Αβίβ, μια κίνηση που έδωσε ενέργεια στη χριστιανική ευαγγελική βάση του Τραμπ, μια βασική ομάδα Ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων. Το Ριάντ δεν αναγνωρίζει το Ισραήλ ενώ και ο Αμερικανός πρόεδρος θα πρέπει να αποφασίσει πώς θα συνεχίσει την εύθραστη διπλωματική διαδικασία για την επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα.

Ο  πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος πρόσφατα έγινε δεκτός στο Λευκό Οίκο χαρακτήρισε τον Τραμπ «τον καλύτερο φίλο που είχε ποτέ το Ισραήλ. Οι αραβικές χώρες απομονώθηκαν ακόμη περισσότερο στο παρελθόν όταν ο Τραμπ μεσολάβησε στις λεγόμενες «Συμφωνίες του Αβραάμ», που οδήγησε σε μια ιστορική συμφωνία για την εξομάλυνση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ του Ισραήλ και αρκετών αραβικών και μουσουλμανικών χωρών. Το έκαναν χωρίς το Ισραήλ να χρειαστεί να δεχτεί ένα μελλοντικό ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος δίπλα του – τη λεγόμενη λύση των δύο κρατών – που προηγουμένως ήταν προϋπόθεση των αραβικών χωρών για μια τέτοια περιφερειακή συμφωνία. Αντίθετα, δόθηκε στις εμπλεκόμενες χώρες πρόσβαση σε προηγμένα αμερικανικά όπλα με αντάλλαγμα την αναγνώριση του Ισραήλ. Κατά την επίσκεψη του Τραμπ η  Σαουδική Αραβία πιθανότατα να απαιτήσει από τον Αμερικανό πρόεδρο να μεσολαβήσει προς  το Ισραήλ να εγκαταλείψει τις στρατηγικές του θέσεις στη Συρία, που κατέλαβε μετά την πτώση του καθεστώτος Άσαντ. Αυτό θα βοηθούσε τον Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν να ενισχύσει τη μεταβατική ηγεσία της Δαμασκού.

Παράλληλα, μια σταθερή εκεχειρία στον Λίβανο και η αποτροπή της επιστροφής της Χεζμπολάχ στις προηγούμενες θέσεις της στο νότιο Λίβανο θα ήταν κομβικά ζητήματα για την εξομάλυνση των σχέσων Ισραήλ-Σαουδικής Αραβίας.

Η κατακραυγή και η «δαιμονοποίηση» της Σαουδικής Αραβίας στις ΗΠΑ εξαιτίας της δολοφονίας του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στο προξενείο του βασιλείου στην Κωνσταντινούπολη απειλεί τους στρατηγικούς δεσμούς της Ουάσινγκτον με το Ριάντ, όμως φαίνεται ότι αυτό πια αποτελεί παρελθόν. Άλλωστε ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε ότι το βασίλειο θέλει να επενδύσει 600 δισεκατομμύρια δολάρια στις Ηνωμένες Πολιτείες τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Ο Τραμπ διαθέτει επίσης ακίνητα εκεί ενώ σαουδαραβικά κρατικά επενδυτικά κεφάλαια έχουν αποκτήσει μεγάλες συμμετοχές σε αμερικανικές επιχειρήσεις, ενώ εξετάζουν και το ενδεχόμενο να ενεργοποιηθούν στον αθλητισμό. Η Σαουδική Αραβία βασίζεται σε όπλα και αμυντικά συστήματα αμερικανικής κατασκευής, τα οποία θα μπορούσαν επίσης να αποτελέσουν μέρος της επένδυσης. Σε ότι αφορά την αμερικανική εξωτερική πολιτική σε σχέση με τα Εμιράτα η  νέα επένδυση, ύψους 20 δισ. δολαρίων, για την κατασκευή κέντρων δεδομένων (data centers) σε όλη τη χώρα τα λέει όλα. Διότι τα χρήματα θα προέλθουν από τον δισεκατομμυριούχο Χουσάιν Σατζουανί, τον πρόεδρο της εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων DAMAC Properties που εδρεύει στο Ντουμπάι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Ακολουθήστε το energia.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του energia.gr