στις 18 Απριλίου για το δάνειο ύψους 471,9 δισ. γιεν (3,3 δισ. δολάρια). Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, το δάνειο θα αποπληρωθεί με έσοδα από ρωσικά περιουσιακά στοιχεία αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων που έχουν παγώσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.
Τα χρήματα αποτελούν μέρος του προγράμματος έκτακτης επιτάχυνσης εσόδων για την Ουκρανία (ERA) της G7, το οποίο στοχεύει να παράσχει στο Κίεβο 50 δισεκατομμύρια δολάρια για ανοικοδόμηση.
Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα είπε σε δημοσιογράφους σε ενημέρωση στη Μόσχα την Πέμπτη ότι το δάνειο θα βλάψει τις ήδη κακές σχέσεις μεταξύ Ιαπωνίας και Ρωσίας, οι οποίες είναι τεταμένες από την υποστήριξη του Τόκιο στην Ουκρανία ενάντια σε αυτό που το ιαπωνικό υπουργείο Εξωτερικών αποκαλεί ρωσική επιθετικότητα.
«Έχουμε προειδοποιήσει εδώ και καιρό την ιαπωνική πλευρά ότι η συμμετοχή σε παράνομα πειράματα με τα κυρίαρχα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσικής Ομοσπονδίας σε οποιαδήποτε μορφή...θα θεωρηθεί από εμάς ως συνενοχή σε κλοπή», είπε η Ζαχάροβα.
"Το Τόκιο εξέφρασε κυνικά την ελπίδα του ότι αυτές οι ενέργειες δεν θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο στις σχέσεις με τη Ρωσία. Πρέπει να τους απογοητεύσουμε - τέτοιες ενέργειες σίγουρα και αναπόφευκτα θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο στις σχέσεις με τη Ρωσία. Θεωρούμε ένα τέτοιο βήμα ως εξαιρετικά εχθρικό, ως προδοτικό. Είναι απαράδεκτο τόσο βάσει νομικών όσο και καθολικών αντιλήψεων."
Η Ρωσία δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι δεν βλέπει λόγο να συζητήσει το ενδεχόμενο υπογραφής μιας πολυαναμενόμενης συνθήκης ειρήνης με την Ιαπωνία για τον επίσημο τερματισμό του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, λόγω της μη φιλικής στάσης του Τόκιο προς τη Μόσχα.
Τα σοβιετικά στρατεύματα πήραν τον έλεγχο τεσσάρων νησιών στα ανοιχτά του Χοκάιντο της Ιαπωνίας -γνωστά στη Ρωσία ως Κουρίλες και στην Ιαπωνία ως Βόρεια Εδάφη- στο τέλος του πολέμου και έκτοτε παραμένουν στα χέρια της Μόσχας. Η εδαφική διαμάχη εμπόδισε την πρόοδο στην υπογραφή μιας συνθήκης.