Τα επόμενα βήματα για την υλοποίηση της δεύτερης ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας - Ιταλίας σχεδιάζουν οι δύο διαχειριστές ΑΔΜΗΕ και TERNA μετά και το κοινό αίτημα για ένταξη του έργου στο 2ο Ενωσιακό Κατάλογο Έργων Αμοιβαίου και Κοινού Ενδιαφέροντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (PCI/PMI)

Υπενθυμίζεται ότι οι δύο διαχειριστές παρουσίασαν το έργο σε σχετική εκδήλωση της Κομισιόν στις Βρυξέλλες στις 20 Μαρτίου 2025, ενώ το έργο έχει ήδη ενταχθεί στο πιο πρόσφατο Δεκαετές Πλάνο Ανάπτυξης Δικτύων του Ευρωπαϊκού Διαχειριστή Συστημάτων Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ENTSO-E).

Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές με γνώση του θέματος που συνομίλησαν με τη «Ν», η πρόοδος του έργου δεν βρίσκεται στο μηδέν, καθώς ήδη έχουν ολοκληρωθεί οι πρώτες μελέτες κόστους - οφέλους, που δικαιολογούν το εγχείρημα αύξησης της δυναμικότητας μεταφοράς μεταξύ των δύο χωρών από τα 500 MW που είναι σήμερα στα 1.500 MW, μετά τη λειτουργία του νέου καλωδίου, δυναμικότητας 1.000 MW.

Οι τρέχουσες συζητήσεις και διαβουλεύσεις των δύο διαχειριστών, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, εστιάζουν στην προώθηση των μελετών βυθού καθώς και των μελετών για τη χάραξη των κυκλωμάτων στα χερσαία τμήματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μελέτες βυθού συνιστούν ιδιαίτερα κρίσιμο στάδιο στην ωρίμανση του έργου, καθώς θα δείξουν τις επιλογές για την όδευση του έργου, πράγμα που με τη σειρά του θα καθορίσει εν πολλοίς και το συνολικό κόστος του έργου.

Ταυτόχρονα, οι εν λόγω μελέτες βυθού θα δείξουν και τα σημεία προσαιγιάλωσης, δηλαδή πού θα «πιάσει στεριά» το καλώδιο τόσο στην Ελλάδα όσο και στη γειτονική χώρα. Σημειώνεται ότι η διασύνδεση Ελλάδας - Ιταλίας αφορά την ανάπτυξη μιας νέας υποθαλάσσιας γραμμής (Θεσπρωτία - Γαλατίνα), η οποία, όπως προαναφέρθηκε, θα τριπλασιάσει το περιθώριο ανταλλαγών ηλεκτρικής ενέργειας.

MoU και επιμερισμός του κόστους

Επιπρόσθετα, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, οι δύο πλευρές αναμένεται να υπογράψουν Μνημόνιο Κατανόησης για το έργο, ενώ ήδη εξετάζουν την κατάλληλη φόρμουλα για τον διαμοιρασμό του κόστους που «κλίνει» προς μια ισομερή κατανομή. Σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία, οι δύο διαχειριστές καλούνται να καταθέσουν σχετική εισήγηση για τον διαμοιρασμό του κόστους στις αρμόδιες Ρυθμιστικές Αρχές Ελλάδας και Ιταλίας προκειμένου να εγκριθεί η αναλογία που θα ισχύσει ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Πληροφορίες θέλουν τα δύο μέρη να συγκλίνουν σε έναν επιμερισμό 50-50, τουλάχιστον για τα πρώτα έξοδα των μελετών και στη συνέχεια, ενδεχομένως να επανεξεταστεί στη βάση των ωφέλειας που θα έχει η κάθε χώρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε γενικές γραμμές ο καταμερισμός του κόστους διαμορφώνεται ανάλογα με το μέγεθος του οφέλους που προκύπτει για κάθε χώρα, ώστε ανάλογα δίκαιη να είναι και η επιβάρυνση των τελικών καταναλωτών που θα κληθούν να «χρηματοδοτήσουν» την εν λόγω επένδυση μέσα από τα τέλη χρήσης δικτύου. Σε κάθε περίπτωση, το τοπίο θα ξεκαθαρίσει απόλυτα με τη μελέτη βυθού, καθώς θα επιτρέψει ένα περίγραμμα του έργου και ακολούθως τα πραγματικά κόστη για την υλοποίησή του.

Τα χαρακτηριστικά του έργου

Το υποβρύχιο τμήμα του έργου υπολογίζεται σε 240 χλμ., ενώ τα υπόγεια τμήματα σε Ελλάδα και Ιταλία σε 55 χλμ. Η νέα ηλεκτρική διασύνδεση θα είναι συνεχούς ρεύματος (HVDC) με μεταφορική ικανότητα 1.000 MW και τεχνολογία μετατροπέων τάσης (Voltage Source Converters), η οποία χρησιμοποιείται επίσης στο καινοτόμο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης - Αττικής που ολοκλήρωσε πρόσφατα ο ΑΔΜΗΕ.

Ο προϋπολογισμός του project και για τις δύο χώρες εκτιμάται σε 1,85 δισ. ευρώ και με την οριστικοποίησή του αναμένεται να συμπεριληφθεί στο προκαταρκτικό Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2026-2035 του ΑΔΜΗΕ.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")

Ακολουθήστε το energia.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του energia.gr