Η αμοιβαία συμπληρωματικότητα μεταξύ της ευρωπαϊκής και της κινεζικής οικονομίας δημιουργεί ένα ισχυρό θεμέλιο για την αντιμετώπιση των εξωτερικών κλυδωνισμών. Από τη μια πλευρά, η Κίνα κατέχει το πλέον ολοκληρωμένο μεταποιητικό σύστημα παγκοσμίως και αποτελεί τη μεγαλύτερη μεταποιητική δύναμη, με την προστιθέμενη αξία του κλάδου της να αντιστοιχεί περίπου στο 30% του παγκόσμιου συνόλου, καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση στον κόσμο επί 15 συναπτά έτη. Από την άλλη, η Ε.Ε. διαθέτει πλεονεκτήματα σε τομείς όπως ο εξοπλισμός υψηλών προδιαγραφών και ο εξοπλισμός ακριβείας. Η δυναμική αυτή συνεργασία αποτυπώνεται ξεκάθαρα στις διμερείς επενδύσεις: το 2024, το 1/2 των παγκόσμιων πωλήσεων οχημάτων της γερμανικής Volkswagen, το 1/3 της BMW και το 36% της Mercedes-Benz προήλθαν από την κινεζική αγορά. Παράλληλα, η Ουγγαρία αναμένεται να δημιουργήσει το μεγαλύτερο εργοστάσιο παραγωγής μπαταριών νέας ενέργειας στην Ευρώπη και το πέμπτο μεγαλύτερο στον κόσμο μέχρι το 2030.
Η συνεργασία αυτή είναι αμφίδρομα επωφελής. Οι κινεζικές επενδύσεις και εξαγωγές επιταχύνουν τον πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό της Ευρώπης, ενώ, ταυτόχρονα, η ευρωπαϊκή τεχνογνωσία συμβάλλει στην αναβάθμιση της κινεζικής βιομηχανικής αλυσίδας. Μέσα σε ένα περιβάλλον αυξανόμενου προστατευτισμού, με τις ΗΠΑ να υψώνουν συνεχώς δασμολογικά εμπόδια, η αλληλοσυμπλήρωση αυτή επιτρέπει σε Ε.Ε. και Κίνα να διαχειρίζονται από κοινού τους κινδύνους, ενισχύοντας την ανθεκτικότητα και τη στρατηγική αυτονομία των οικονομιών τους μέσα από τις διασυνδεδεμένες αλυσίδες παραγωγής.
Η Ε.Ε. και η Κίνα παραμένουν ισχυροί υποστηρικτές του ελεύθερου εμπορίου. Στις πρόσφατες συνεδριάσεις των Μικτών Οικονομικών και Εμπορικών Επιτροπών Ελβετίας-Κίνας και Νορβηγίας-Κίνας, που πραγματοποιήθηκαν στις αρχές Απριλίου, όλες οι πλευρές υπογράμμισαν την αντίθεσή τους στην πολιτικοποίηση των οικονομικών και εμπορικών ζητημάτων και την επιμονή τους στην επίλυση διαφορών μέσω των κανόνων του ΠΟΕ. Η συναίνεση αυτή δεν είναι τυχαία, εδράζεται σε μια πολυετή επιτυχής συνεργασία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το διμερές εμπόριο Ε.Ε.-Κίνας που ενισχυόταν κατά τη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, λειτουργώντας ως κινητήριος δύναμη για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη. Επίσης, κατά τη διάρκεια της πανδημίας του 2020, ο αριθμός των εμπορευματικών σιδηροδρομικών δρομολογίων Ε.Ε.-Κίνας αυξήθηκε κατά 50% σε ετήσια βάση. Ταυτόχρονα, τεράστιες ποσότητες υγειονομικού υλικού μεταφέρθηκαν από την Ανατολή στην Ευρώπη ενισχύοντας την κοινή προσπάθεια αντιμετώπισης της κρίσης.
Όταν η Ε.Ε. και η Κίνα εγκαθίδρυσαν διπλωματικές σχέσεις το 1975, το διμερές εμπόριο ήταν λιγότερο από 2,4 δισεκατομμύρια δολάρια. Πέντε δεκαετίες αργότερα ο όγκος αυτός έχει εκτοξευθεί, αυξανόμενος πάνω από 300 φορές. Σε μια νέα ιστορική συγκυρία οι σχέσεις μεταξύ Βρυξελλών και Πεκίνου έχουν υπερβεί προ πολλού το επίπεδο της απλής οικονομικής συνεργασίας. Έχουν μετεξελιχθεί σε στρατηγική εταιρική σχέση, που διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάληψη διεθνών ευθυνών, στη στήριξη της οικονομικής παγκοσμιοποίησης, στη διατήρηση ενός σταθερού και δίκαιου παγκόσμιου εμπορικού πλαισίου και στην από κοινού αντίσταση σε μονομερείς ενέργειες. Οι συντονισμένες αυτές προσπάθειες δεν ωφελούν μόνο τους λαούς της Ευρώπης και της Κίνας, αλλά ενισχύουν ουσιαστικά τη διεθνή σταθερότητα, τη δικαιοσύνη και τον σεβασμό των διεθνών κανόνων σε μια εποχή αβεβαιότητας και παγκόσμιων προκλήσεων. Λιαν Τζουν
Ποσοτική και ποιοτική αύξηση στο εξωτερικό εμπόριο
Στις 14 Απριλίου η Γενική Διοίκηση Τελωνείων της Κίνας δημοσίευσε δεδομένα που δείχνουν ότι κατά το πρώτο τρίμηνο οι συνολικές εισαγωγές και εξαγωγές αγαθών της Κίνας ανήλθαν σε 10,3 τρισ. γιουάν, σημειώνοντας ετήσια αύξηση 1,3%. Ο όγκος εισαγωγών και εξαγωγών της χώρας έφτασε σε ιστορικό υψηλό, ξεπερνώντας τα 10 τρισ. γιουάν για οκτώ συνεχόμενα τρίμηνα. Ο κύριος Γουάνγκ Λινγκτζούν, υποδιευθυντής της Γενικής Διοίκησης Τελωνείων της Κίνας, υπογράμμισε ότι καθώς η κινεζική οικονομία προχωρά σταθερά από την αρχή του έτους με θετική αναπτυξιακή δυναμική, το εξωτερικό εμπόριο της χώρας πραγματοποίησε αύξηση τόσο στην ποσότητα όσο και στην ποιότητα εν μέσω πιέσεων.
Ο ίδιος ανέφερε επίσης ότι οι τοπικές κυβερνήσεις και οι εξαγωγικές επιχειρήσεις ανταποκρίθηκαν ενεργά στις αυξημένες εξωτερικές δυσκολίες και προκλήσεις, συμβάλλοντας σε μια σταθερή ανάπτυξη του εξωτερικού εμπορίου της Κίνας κατά το πρώτο τρίμηνο, με θετικές εξελίξεις στην αύξηση της ζωτικότητας των επιχειρήσεων, στη διεύρυνση της διεθνούς συνεργασίας, στην ευρύτερη βελτιστοποίηση του ανοίγματος σε περιφερειακό επίπεδο, καθώς και στην ενίσχυση της τεχνολογικής καινοτομίας στο εξωτερικό εμπόριο.
Υπολογίζεται ότι κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους ο αριθμός των επιχειρήσεων στην Κίνα με καταγεγραμμένη εισαγωγική και εξαγωγική δραστηριότητα ανήλθε στις 529.000, σημειώνοντας αύξηση κατά 33.000 επιχειρήσεις σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του περσινού έτους. Εξ αυτών, οι ιδιωτικές επιχειρήσεις κατέγραψαν ιστορικό ρεκόρ για το ίδιο διάστημα φθάνοντας τις 455.000, αριθμός που αντιπροσωπεύει το 86,1% του συνόλου των εισαγωγικών και εξαγωγικών επιχειρήσεων.
Αναφορικά με τη διάρθρωση του εξωτερικού εμπορίου, οι εισαγωγές και εξαγωγές προϊόντων στον τομέα της μεταποίησης κατέγραψαν αύξηση 7,6%, αντιπροσωπεύοντας περίπου το ήμισυ του συνολικού όγκου εμπορίου αγαθών. Παράλληλα παρατηρείται συνεχής ανάδειξη σύγχρονων εγχώριων προϊόντων με παραδοσιακή κινεζική αισθητική, καθώς και συστηματική διεύρυνση της εξαγωγικής βάσης προϊόντων εγχώριων εμπορικών σημάτων, με ετήσια αύξηση 10,2% το πρώτο τρίμηνο. Το μερίδιό τους επί της συνολικής αξίας των εξαγωγών ανήλθε σε 22,8% ενισχύοντας τη δυναμική της εγχώριας καινοτομίας στις διεθνείς αγορές. Επιπροσθέτως, αναπτύσσεται με ταχύ ρυθμό μια σειρά από επιχειρήσεις, οι οποίες διακρίνονται για τις ισχυρές υποστηρικτικές ικανότητες και την υψηλή απόδοση των προϊόντων τους, συνεισφέροντας καθοριστικά στη μετάβαση του κινεζικού εξωτερικού εμπορίου προς την τεχνολογική καινοτομία.
Οι ξένες επιχειρήσεις αποτελούν καίριους συντελεστές στον εκσυγχρονισμό της Κίνας, καθώς και ουσιώδεις φορείς των μεταρρυθμίσεων, της εξωστρέφειας και της καινοτομίας της χώρας. Διαδραματίζουν επίσης κομβικό ρόλο στη διασύνδεση της Κίνας με τη διεθνή κοινότητα, καθώς και στην ολοένα βαθύτερη ενσωμάτωσή της στην παγκόσμια οικονομία. Κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους πάνω από 67.000 ξένες επιχειρήσεις πραγματοποίησαν εισαγωγές και εξαγωγές στην Κίνα, καταγράφοντας το υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας τριετίας για την αντίστοιχη περίοδο. Ο συνολικός όγκος των εισαγωγών και εξαγωγών από ξένες επιχειρήσεις ανήλθε σε 2,99 τρισεκατομμύρια γιουάν σημειώνοντας συνεχή αύξηση για τέσσερα διαδοχικά τρίμηνα. Ιδιαίτερη έμφαση καταγράφεται στον τομέα των προϊόντων υψηλής τεχνολογίας, όπως ηλεκτρονικά προϊόντα πληροφορικής, βιοφαρμακευτικά προϊόντα και ιατρικά όργανα, τα οποία αντιπροσωπεύουν πλέον άνω του 40% του συνολικού όγκου των κινεζικών εισαγωγών και εξαγωγών.
Κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους ο όγκος των εξαγωγών της Κίνας ξεπέρασε τα 6 τρισ. γιουάν καταγράφοντας αξιοσημείωτο ρυθμό αύξησης 6,9%, γεγονός που καταδεικνύει τη σημαντική ανθεκτικότητα της κινεζικής εξαγωγικής δραστηριότητας. Ο κ. Λι Νταλιάνγκ, εκπρόσωπος Τύπου της Γενικής Διοίκησης Τελωνείων και Διευθυντής της Διεύθυνσης Στατιστικής Ανάλυσης της Κίνας, επεσήμανε ότι η συντονισμένη συμβολή της εξωτερικής ζήτησης, της τεχνολογικής καινοτομίας και της ανταγωνιστικότητας της αγοράς αποτέλεσε βασικό μοχλό αύξησης των εξαγωγών της χώρας.
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία, κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, ο δείκτης PMI για τον τομέα μεταποίησης στην Κίνα διαμορφώθηκε στο 49,9%, σημειώνοντας άνοδο σε σχέση με το πρώτο και το τέταρτο τρίμηνο του περσινού έτους. Την ίδια στιγμή η μετάβαση της κινεζικής μεταποιητικής βιομηχανίας προς την υψηλή τεχνολογία, τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την πράσινη ανάπτυξη εμφανίζει ισχυρή δυναμική. Ενδεικτικά, οι εξαγωγές πλοίων και εξοπλισμού θαλάσσιων κατασκευών διατηρούν ανοδική πορεία για τέσσερα διαδοχικά έτη, με αύξηση της τάξεως του 10,8% το πρώτο τρίμηνο. Οι εξαγωγές εξειδικευμένου βιομηχανικού εξοπλισμού παρουσιάζουν συνεχή ανάπτυξη επί εννέα συναπτά έτη, καταγράφοντας αύξηση 16,2% κατά την ίδια περίοδο. Παράλληλα, τα προϊόντα νέας ενέργειας από την Κίνα διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην επιτάχυνση της παγκόσμιας πράσινης μετάβασης. Ειδικότερα, κατά το πρώτο τρίμηνο, οι εξαγωγές από την Κίνα ως προς ανεμογεννήτρια, μπαταρία λιθίου και ηλεκτρικά οχήματα αυξήθηκαν κατά 43,2%, 18,8% και 8,2% αντίστοιχα.
(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")