Στις τελευταίες αυτές δηλώσεις ουδεμία απάντησις εδόθη. Ούτε από τον ομόλογό του Γιώργο Γεραπετρίτη, ο οποίος θα όφειλε να ασχοληθεί, ούτε από εκπρόσωπο, ούτε καν από ανωνύμους κύκλους του ΥΠΕΞ.
Απάθεια και αδιαφορία. Αλλά αυτήν την απάθεια την έχουμε πληρώσει ακριβά. Κάθε μονομερής ενέργεια της Τουρκίας, στην οποία δεν έχουμε αντιδράσει, έχει δημιουργήσει τετελεσμένα εις βάρος μας. Έχουμε οδηγηθεί σε σιωπηρή απεμπόληση κυριαρχικών δικαιωμάτων στον βασικό πνεύμονα ζωής του ελληνισμού, που είναι το Αιγαιακό αρχιπέλαγος. Όποιος δεν το βλέπει αυτό, απλώς εθελοτυφλεί.
Τώρα λοιπόν, αφού η Ελλάς ανεκοίνωσε τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό δηλώνοντας ταυτοχρόνως ότι αυτός δεν συνιστά οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδος, έρχεται ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών να μας πεί ότι η Τουρκία θα καταθέσει τους δικούς της χάρτες στον ΟΗΕ. Όπως προ ετών είχε καταθέσει και τους χάρτες του τουρκο-λιβυκού μνημονίου. Του μνημονίου, το οποίο εμείς χαρακτηρίζουμε παράνομο, αλλά διά της υποχωρητικής στάσεώς μας ανεχόμεθα την εφαρμογή του.
Είπε και άλλα ο Χακάν Φιντάν, και αξίζει να τα δούμε διεξοδικά, διότι αποκαλύπτουν ολόκληρο τον τουρκικό σχεδιασμό. Το έχουμε άλλως τε ξαναπεί. Οι Τούρκοι είναι απολύτως προβλέψιμοι, καθώς ποτές δεν έχουν κρύψει τις προθέσεις τους. Είπε λοιπόν ο Τούρκος υπουργός:
«Προστατεύουμε μέχρι τέλους τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο. Το 2020 καταγράψαμε τα εξωτερικά όρια της υφαλοκρηπίδος μας ενώπιον των Ηνωμένων Εθνών και ο ισχυρισμός, ότι επραγματοποιήθησαν γεωτρήσεις στην υφαλοκρηπίδα μας, είναι αναληθής. Παράλληλα, πραγματοποιήσαμε σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις εντός της υφαλοκρηπίδος μας στην Ανατολική Μεσόγειο. Τέλος, έχουμε ετοιμάσει τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό μας σε σχέση με το Αιγαίο Πέλαγος και θα τον παρουσιάσουμε στους αρμόδιους φορείς των Ηνωμένων Εθνών. Όλοι ήδη γνωρίζουν ότι δεν θα επιτρέψουμε κανένα μονομερές βήμα τετελεσμένο γεγονός στην Κύπρο, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο».
Ιδιαίτερη σημασία έχει η αναφορά του κ. Φιντάν στο 2020, την χρονιά κατά την οποία βγήκε το τουρκικό ερευνητικό «Ορούτς Ρείς» στο Αιγαίο και την θάλασσα της Δωδεκανήσου. Τότε είχε μεν βγεί ο ελληνικός Στόλος, έτοιμος να προασπίσει τα δίκαια της χώρας, ο κ. Γεραπετρίτης δε, ως υπουργός Επικρατείας εκείνη την περίοδο, είχε δηλώσει ότι η ελληνική δικαιοδοσία εξαντλείται στα έξι μίλια των χωρικών μας υδάτων.
Την ίδια στιγμή ο νυν υπουργός Προστασίας του Πολίτου Μιχάλης Χρυσοχοίδης υπεστήριζε ότι είναι «εθνικισμός» το αίτημα για επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια.
Είχε προηγηθεί ανάλογη τουρκική ενέργεια τον Ιούλιο του 2017 όταν με NAVTEX ανηγγέλθησαν «επιστημονικές δραστηριότητες» από το ερευνητικό «Τσεσμέ» στην περιοχή Καστελλορίζου. Μάλιστα οι συντεταγμένες της περιοχής των ερευνών είχαν αναγγελθεί από το 2012, καθώς περιελαμβάνοντο στις άδειες «παραχωρήσεως ερευνών» στην τουρκική κρατική εταιρεία ΤΡΑΟ που εδημοσιεύθη από τότε στην εφημερίδα της κυβερνήσεως της Τουρκίας.
Και τα περιστατικά αυτά αντιμετωπίσθηκαν με απάθεια από την Αθήνα. Κάποιοι μάλιστα τα θεώρησαν άνευ σημασίας, διότι κατά τους ισχυρισμούς τους οι τουρκικές θέσεις αντίκεινται στο διεθνές δίκαιο.
Πράγματι αντίκεινται, αλλά επί τη βάσει των ενεργειών αυτών η Τουρκία δημιουργεί τετελεσμένα. Και αν κάποιος αμφέβαλε διαβάζοντας τις τελευταίες δηλώσεις του Φιντάν θα πρέπει να αναθεωρήσει τις απόψεις του.
Η ιστορία πηγαίνει και ποιο μακριά, καθώς η Τουρκία «εγγράφει υποθήκες» ήδη από το 1972, τότε που η Ελλάς άρχισε τις πετρελαικές έρευνες στην θέση Μπάμπουρας, στα ανοικτά της Θάσου. Το 1973 η Τουρκία δημιούργησε την ΤΡΑΟ και διεκήρυξε ότι το Αιγαίο «δεν ανήκει στην Ελλάδα.» Το 1974 διεξήγαγε έρευνες στην περιοχή Μπάμπουρας το πλοίο «Τσανταρλί». Η Ελλάς αδιαφόρησε. Το 1976 η Τουρκία έβγαλε το ερευνητικό «Χόρα». Για πρώτη φορά η Ελλάς αντέδρασε διπλωματικά με προσφυγή στον ΟΗΕ και στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Το τελευταίο απέρριψε την προσφυγή ως μονομερή, καθώς δεν υπήρχε συνυποσχετικό.
Η κατάστασις ανετράπη σχετικώς, όταν το 1987 η Ελλάς προχώρησε σε κρατικοποίηση της εταιρείας που θα ερευνούσε στο Αιγαίο, ενώ ταυτοχρόνως η Τουρκία έβγαλε το ωκεανογραφικό «Πιρί Ρείς» στο Βόρειο Αιγαίο και το «Σισμίκ» (όπως είχε μετονομασθεί το «Χόρα») στο κεντρικό. Η κατάστασις αντιμετωπίσθηκε επιτυχώς από τον ελληνικό στόλο, αλλά η διπλωματική κατάληξις ήταν η συνάντησις Παπανδρέου-Οζάλ στο Νταβός ‒και το «μη πόλεμος»!
Την ίδια φράση ελαφρώς παρηλλαγμένη («αποφύγαμε τον πόλεμο») επεκαλέσθη και ο Κώστας Σημίτης μετά την ατυχή κατάληξη της κρίσεως των Ιμίων, και έκτοτε την ακούμε σε διάφορες παραλλαγές από τους ιθύνοντες των ελληνικών κυβερνήσεων κάθε φορά που υποχωρούμε. Εσχάτως το ακούσαμε από τον κ. Γεραπετρίτη, μετά την άτακτη υποχώρησή μας ως προς την πόντιση του καλωδίου ηλεκτρικής διασυνδέσεως στα ανοικτά της Κάσου.
Εν ολίγοις, από τον Μπάμπουρα μέχρι το Καστελλόριζο, όσο υποχωρούμε, οι Τούρκοι αποθρασύνονται.
Από estianews.gr