Σε τροχιά σύγκρουσης βρίσκονται Γερμανία και Ευρωπαϊκή Ένωση μετά τη γνωμοδότηση του ENTSO-E για την τιμολόγηση στο γερμανικό δίκτυο. Η ένωση των διαχειριστών του ευρωπαϊκού δικτύου πρότεινε επισήμως τη διάσπαση του γερμανικού δικτύου σε τουλάχιστον δύο ζώνες, προκαλώντας την έντονη αντίδραση τόσο της νέας γερμανικής κυβέρνησης, όσο και των επιχειρηματικών συμφερόντων. Αντιθέτως, άλλες χώρες της Κεντρικής Ευρώπης υποδέχθηκαν θετικά την πρόταση, κατηγορώντας τη Γερμανία για την άναρχη κατάσταση που επικρατεί στα ηλεκτρικά δίκτυα

Η πρωτοφανής πιθανότητα διαμάχης μεταξύ Βερολίνου και Βρυξελλών βρίσκεται πιο κοντά από ποτέ, προμηνύοντας έναν δυνητικό γερμανικό εμφύλιο μεταξύ των Χριστιανοδημοκρατών Φρίντριχ Μερτς και Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Αφορμή η νέα έκθεση της ένωσης ευρωπαϊκών διαχειριστών ηλεκτρικών δικτύων, του ENTSO-E, η οποία προτείνει τη διάσπαση του γερμανικού δικτύου σε τουλάχιστον δύο ή ιδανικά πέντε διαφορετικές ζώνες τιμολόγησης. Ουσιαστικά, το διακύβευμα είναι η διαφοροποίηση του βορρά, όπου παράγεται άφθονη και φθηνή ενέργεια χάρη στις ΑΠΕ, ενώ η ζήτηση είναι χαμηλή, και του νότου, όπου καταναλώνεται το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειας εξαιτίας της υψηλής συγκέντρωσης βιομηχανικών μονάδων και αστικών κέντρων.

Σύμφωνα με την έκθεση του ENTSO-E, η διάσπαση σε πέντε ζώνες θα μπορούσε να αποφέρει οφέλη ως 339 εκατομμύρια ευρώ για το 2025. Η αλλαγή αυτή θα σήμαινε πολύ χαμηλότερα ενεργειακά κόστη για τους καταναλωτές. Παράλληλα, και ενδεχομένως πιο κρίσιμα για τους διαχειριστές, θα βοηθούσε στην αποφυγή υπερφόρτωσης του δικτύου από την υπερ-παραγωγή των ΑΠΕ, με μεγάλα φορτία να καταλήγουν εκτός αγοράς και τις τιμές να πέφτουν στο μηδέν. Το πρόβλημα αυτό δεν επηρεάζει μόνο τη Γερμανία αλλά και τις γειτονικές αγορές που είναι συνδεδεμένες μαζί της, από τη Νορβηγία, τη Σουηδία, μέχρι και την Τσεχία. Μάλιστα, αρκετές από αυτές τις κυβερνήσεις συμφωνούν με την υιοθέτηση του νέου συστήματος τιμολόγησης, ελπίζοντας ότι αυτό θα φέρει ισορροπία και στις δικές τους εγχώριες τιμές.

Ωστόσο, οι Γερμανοί έχουν εντελώς διαφορετική στάση. Ακόμα και η λιγότερο δραματική διάσπαση σε δύο ζώνες βορρά/νότου θα σήμαινε την εκτόξευση των τιμών ενέργειας για τις γερμανικές βιομηχανίες, οι οποίες βρίσκονται κυρίως τα νότια κρατίδια. Οι συνέπειες μίας τέτοιας εξέλιξης είναι απρόβλεπτες, οδηγώντας σε επιτάχυνση της αποβιομηχάνισης που καταγράφεται την τελευταία τριετία ή σε μεταφορά των γραμμών παραγωγής από τον νότο στον βορρά, αλλάζοντας τις ισορροπίες στη Γερμανία.

Η νέα ηγεσία υπό τον Μερτς απέρριψε την πρόταση σε πρώτη φάση, χωρίς όμως να έχει προχωρήσει σε επίσημη απάντηση προς τον ENTSO-E. Η κυβέρνηση συνασπισμού θα πρέπει να αποφασίσει εντός έξι μηνών. Οι γερμανικές επιχειρήσεις έχουν ήδη δηλώσει απερίφραστα πως εναντιώνονται στη συγκεκριμένη πρόταση, εξηγώντας πως η γερμανική οικονομία ήδη υποφέρει από το υψηλότατο ενεργειακό κόστος, κάτι που την καθιστά λιγότερο ανταγωνιστική από άλλες οικονομίες όπως η Κίνα ή οι ΗΠΑ. Με τη μείωση του ενεργειακού κόστους να αποτελεί διακύβευμα για τη νέα κυβέρνηση, η μεταρρύθμιση του δικτύου θα μπορούσε να αποδειχθεί καταστροφική.

Αν η Γερμανία απορρίψει την πρόταση, αλλά οι υπόλοιπες χώρες επιμείνουν, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αναγκαστεί να επέμβει. Δεδομένου ότι η έρευνα του ENTSO-E βασίζεται σε συγκεκριμένα δεδομένα, κάτι τέτοιο θα μπορούσε να σημάνει μία πρωτοφανή διαφωνία ανάμεσα στις Βρυξέλλες και τη Γερμανία, η οποία παραδοσιακά κυριαρχεί στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, προωθώντας τη δική της ατζέντα. Μία τέτοια εξέλιξη θα ήταν ιδιαίτερα αμήχανη για την Πρόεδρο της Επιτροπής, καθώς και η ίδια είναι μέλος του γερμανικού Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος και εκλεκτή της Άνγκελα Μέρκελ.

Ακολουθήστε το energia.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του energia.gr