σε ένα δεξαμενόπλοιο μεταφοράς προϊόντων με ξένη σημαία. Το πλοίο φέρεται να κατέπλευσε στο Ρας Ίσα παρά την προειδοποίηση του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ ότι όλα τα πλοία θα πρέπει να σταματήσουν να εμπορεύονται σε λιμάνια που ελέγχονται από τους Χούθι.
Το εν λόγω πλοίο ήταν το δεξαμενόπλοιο μεταφοράς προϊόντων Seven Pearls, χωρητικότητας 54.000 dwt . Με σημαία του Αγίου Χριστόφορου και ανώνυμη ιδιοκτησία στη Λιβερία, το γερασμένο Seven Pearls έχει ιστορικό ελλιμενισμών σε περιοχές των Χούθι. Τον τελευταίο χρόνο, πραγματοποιούσε τακτικά εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, του Τζιμπουτί και των περιοχών Χούθι της Υεμένης, με διακοπές από μια τρίμηνη παράκαμψη προς τη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα.
Η υπογραφή AIS του Seven Pearls δεν έχει εντοπιστεί από τις εμπορικές υπηρεσίες AIS για περισσότερο από ένα μήνα και η τελευταία της μετάδοση το έφερε κοντά στη Διώρυγα του Σουέζ. Ωστόσο, ήταν στο Ρας Ίσα κατά τη διάρκεια της αμερικανικής αεροπορικής επιδρομής, δήλωσε στο TASS ο Ρώσος επιτετραμμένος στην Υεμένη Γεβγκένι Κούντροφ.
Σύμφωνα με τον Κούντροφ, τρεις ναύτες από το Seven Pearls τραυματίστηκαν στην επίθεση. Μέχρι χθες 29 Απριλίου, ένας από αυτούς παραμένει στο νοσοκομείο και ενδέχεται να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση για σοβαρό τραυματισμό στο μάτι, δήλωσε ο Κούντροφ. «Σύμφωνα με τα στοιχεία μας, η ζωή τους δεν διατρέχει κίνδυνο», είπε. Το πλοίο (μαζί με τα υπόλοιπα 19 μέλη του πληρώματος) βρίσκεται αγκυροβολημένα «σε ασφαλή απόσταση» από τις ακτές της Υεμένης, σύμφωνα με τον Κούντροφ.
Οι εκπρόσωποι των Χούτι έδωσε στη δημοσιότητα τα ονόματα των θυμάτων είναι οι Ρομάν Κασπόρ, Ιγκόρ Καζασένκο και Αρτιόμ Βανίν.
Η τοποθεσία του Seven Pearls δεν κατέστη δυνατό να επιβεβαιωθεί άμεσα λόγω έλλειψης δεδομένων AIS. Ωστόσο, βίντεο από περαστικούς δείχνουν ότι τουλάχιστον ένα πλοίο βρισκόταν δίπλα στις προβλήτες του λιμανιού κατά τη διάρκεια της επίθεσης, και δορυφορικές φωτογραφίες επιβεβαιώνουν ότι εμπορικά δεξαμενόπλοια ήταν παρόντα πριν και μετά.
Η κυβέρνηση Τραμπ είχε προειδοποιήσει προηγουμένως ότι θα τιμωρούσε οποιαδήποτε πλοία συνέχιζαν να εξυπηρετούν τα εμπορικά συμφέροντα των Χούθι. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα ανεχθούν καμία χώρα ή εμπορική οντότητα που παρέχει υποστήριξη σε ξένες τρομοκρατικές οργανώσεις, όπως οι Χούθι, συμπεριλαμβανομένης της εκφόρτωσης πλοίων και του εφοδιασμού με πετρέλαιο σε λιμάνια που ελέγχονται από τους Χούθι», δήλωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στις 9 Απριλίου.
Από τις 28 Απριλίου, πολλά ξένα πλοία παρέμεναν στο Ρας Ίσα, σύμφωνα με την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων.