Την ανάγκη πρόσθετων μέτρων για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης υπογραμμίζουν οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο, την ίδια ώρα που η Ιαπωνία εισήλθε και αυτή επίσημα σε ύφεση, με τη Γαλλία να ακολουθεί από κοντά εν μέσω νέων απογοητευτικών στοιχείων για την οικονομία της Ευρωζώνης. Ο Πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μπαρόζο, ζήτησε την υιοθέτηση «κατ' εξαίρεσιν και συντονισμένων μέτρων» κατά της οικονομικής κρίσης, τονίζοντας ότι οι χώρες θα πρέπει «να κολυμπήσουν μαζί» εάν δεν θέλουν «να πνιγούν μαζί».

Την ανάγκη πρόσθετων μέτρων για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης υπογραμμίζουν οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο, την ίδια ώρα που η Ιαπωνία εισήλθε και αυτή επίσημα σε ύφεση, με τη Γαλλία να ακολουθεί από κοντά εν μέσω νέων απογοητευτικών στοιχείων για την οικονομία της Ευρωζώνης.

Ο Πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μπαρόζο, ζήτησε την υιοθέτηση «κατ' εξαίρεσιν και συντονισμένων μέτρων» κατά της οικονομικής κρίσης, τονίζοντας ότι οι χώρες θα πρέπει «να κολυμπήσουν μαζί» εάν δεν θέλουν «να πνιγούν μαζί».

Ο Μπαρόζο, ο οποίος έδωσε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Γκόρντον Μπράουν, υπενθύμισε ότι η Κομισιόν ετοιμάζει σχέδιο δράσης που θα παρουσιάσει στις 26 Νοεμβρίου. Ο Μπαρόζο παραδέχθηκε ωστόσο ότι το σχέδιο δεν μπορεί να είναι ενιαίο για όλους, αρκεί να ληφθούν μέτρα κατάλληλα, στοχευμένα και προσωρινού χαρακτήρα.

Ο Μπράουν από την πλευρά του τόνισε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό να ληφθούν άμεσα μέτρα για την τόνωση της οικονομίας, τη στιγμή που η Ομοσπονδία Βρετανικών Βιομηχανιών προειδοποίησε ότι η ύφεση της βρετανικής οικονομίας θα είναι πιο παρατεταμένη και πιο βαθιά απ' όσο είχε αρχικά εκτιμηθεί.

Ηδη, σαράντα επτά ευρωπαϊκές επιχειρήσεις μεταξύ των οποίων η Nokia η Saint Gobain, η SAP η Siemens και η Renault απηύθυναν χθες έκκληση για «επείγουσα ανάγκη νέων πολιτικών πρωτοβουλιών» εν μέσω της χρηματοοικονομικής κρίσης.

Η Ιαπωνία αποτελεί το επόμενο «θύμα» της κρίσης, η οποία διολίσθησε σε ύφεση για πρώτη φορά από το 2001, καθώς οι επιχειρήσεις περιόρισαν σημαντικά τις δαπάνες τους στο τρίτο τρίμηνο. Η ιαπωνική οικονομία συρρικνώθηκε σε ετήσια βάση 0,4% στο τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου μετά την πτώση 3,7% σε ετήσια βάση στο δεύτερο τρίμηνο.

Από κοντά έρχεται και η Γαλλία, καθώς έκθεση της κεντρικής τράπεζας της χώρας αναφέρει ότι η επιχειρηματική εμπιστοσύνη βούλιαξε στα χαμηλότερα επίπεδα 15 ετών τον Οκτώβριο και προβλέπει ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί σημαντικά στο τέταρτο τρίμηνο.

Γενικότερα, η οικονομία της Ευρωζώνης ενδέχεται να συρρικνωθεί το 2009, εξέλιξη που θα ωθήσει την ΕΚΤ να μειώσει εκ νέου τα επιτόκια, όπως επεσήμανε ο Αξελ Βέμπερ, μέλος του δ.σ. της τράπεζας.

Αλλωστε όπως έδειξαν τα νέα στοιχεία, η αλματώδης αύξηση των εισαγωγών οδήγησε την Ευρωζώνη σε εμπορικό έλλειμμα ύψους 5,6 δισ. ευρώ το Σεπτέμβριο από το πλεόνασμα του προηγούμενου έτους. Ο Εβαλντ Νοβότνι, μέλος του δ.σ. της ΕΚΤ, κάλεσε επίσης τις αναδυόμενες χώρες της Ευρώπης να προσφέρουν ρευστότητας στις τράπεζές τους προκειμένου να αποφύγουν απότομες νομισματικές διακυμάνσεις.

Στο μεταξύ, η Ισλανδία ανακοίνωσε χθες ότι κατέληξε σε συμφωνία με αρκετές χώρες της Ε.Ε. για τον τρόπο με τον οποίο θα αποπληρώσει χιλιάδες ξένους καταθέτες με χρήματα σε ισλανδικούς λογαριασμούς που έχουν «παγώσει», προσφέροντας ενδεχομένως βοήθεια ύψους αρκετών δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η Ρωσία εξακολουθεί να διαπραγματεύεται τη χορήγηση δανείου προς την Ισλανδία, το ύψος του οποίου θα είναι κάτω από 4 δισ. δολάρια.

(Από την εφημερίδα Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, 18/11/2008)