Σύνοδο κορυφής για την παγκόσμια οικονομική κρίση με τη συμμετοχή επιφανών οικονομολόγων όπως οι τιμηθέντες με Νομπέλ Τζόζεφ Στίγκλιτζ και Αμάρτια Σεν θα φιλοξενήσουν στο Παρίσι, στις 6-8 Ιανουαρίου, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, και ο τέως πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ. Ως συμπληρωματική της πρόσφατης, ουσιαστικά άκαρπης συνόδου των ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων κρατών της ομάδας των G20, στην Ουάσιγκτον, η συνάντηση του Παρισιού θα φέρει τον τίτλο «Νέος κόσμος: αξίες, ανάπτυξη και ρυθμιστικό πλαίσιο».

Σύνοδο κορυφής για την παγκόσμια οικονομική κρίση με τη συμμετοχή επιφανών οικονομολόγων όπως οι τιμηθέντες με Νομπέλ Τζόζεφ Στίγκλιτζ και Αμάρτια Σεν θα φιλοξενήσουν στο Παρίσι, στις 6-8 Ιανουαρίου, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, και ο τέως πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ. Ως συμπληρωματική της πρόσφατης, ουσιαστικά άκαρπης συνόδου των ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων κρατών της ομάδας των G20, στην Ουάσιγκτον, η συνάντηση του Παρισιού θα φέρει τον τίτλο «Νέος κόσμος: αξίες, ανάπτυξη και ρυθμιστικό πλαίσιο». Οι σχετικές ανακοινώσεις έγιναν μετά την επιστροφή του κ. Σαρκοζί και του Βρετανού πρωθυπουργού, Γκόρντον Μπράουν, από την Ουάσιγκτον, όπου οι δεσμεύσεις των ηγετών για αλλαγές στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα υπήρξαν περισσότερο «ευχολόγιο» παρά συγκεκριμένα μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης. Ως αργά χθες δεν είχαν επιβεβαιωθεί τα ονόματα των ηγετών που θα συμμετάσχουν.

Οπως αναφέρει το ανακοινωθέν που εκδόθηκε χθες από το γραφείο του Γάλλου προέδρου, «ζούμε σε κρίσιμη περίοδο για τις οικονομίες και τους κοινωνικούς οργανισμούς μας. Πρέπει να δείξουμε ότι μπορούμε να προτείνουμε συγκεκριμένες λύσεις για τις προκλήσεις με τις οποίες βρισκόμαστε αντιμέτωποι». Ο κ. Μπλερ επισήμανε ότι «σε εποχή προσπαθειών για τον καθορισμό ενός νέου μοντέλου καπιταλισμού αναλογισμού των αξιών που θα βοηθήσουν να προσαρμοστούμε στην παγκοσμιοποίηση, το γεγονός θα αποτελέσει ουσιώδη συνεισφορά».

Πτώση πληθωρισμού στη Βρετανία

Ουσιώδης, πάντως, υπήρξε η συνεισφορά της ραγδαίας υποχώρησης των πετρελαϊκών τιμών στον βρετανικό πληθωρισμό. Στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες δίνουν στην Τράπεζα της Αγγλίας περιθώριο νέας μείωσης των επιτοκίων, όσο η χώρα οδεύει προς μια ύφεση που προδιαγράφεται «βαθιά και παρατεταμένη».

Βάσει αυτών, ο ετήσιος δείκτης τιμών καταναλωτή υποχώρησε τον Οκτώβριο στο 4,5%, έναντι 5,2% για το 12μηνο που έληξε τον Σεπτέμβριο. Οι αναλυτές ανέμεναν μικρότερη πτώση, στο 4,7%.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη υποχώρηση από τον Ιανουάριο του 1997, όταν άρχισε να καταρτίζεται ο δείκτης, και την πρώτη από τον περσινό Αύγουστο.

Μέτρα και στη Φινλανδία

Μέτρα στήριξης της οικονομίας της εφαρμόζει για πρώτη φορά και η Φινλανδία. Η κυβέρνησή της θα παράσχει δάνεια στους εξαγωγούς που δυσκολεύονται να βρουν χρηματοδότηση μεσούσης της κρίσης. Στο πλαίσιο αυτό, κεφάλαια ύψους 1,2 δισ. ευρώ θα διοχετευθούν στη Suomen Vientiluotto Oy, κρατική πάροχο δανείων για εξαγωγές.

(Από την εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 19/11/2008)