Η Ευρωζώνη εισήλθε και επισήμως, για πρώτη φορά, σε φάση τεχνικής ύφεσης το γ' τρίμηνο με το ΑΕΠ να υποχωρεί κατά 0,2%, όσο και το δεύτερο τρίμηνο του 2008, ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα βλέποντας τον πληθωρισμό να υποχωρεί σημαντικά, ετοιμάζεται για νέα μείωση των επιτοκίων. Η Ελλάδα με 0,5% και η Κύπρος με 0,6% είχαν την ψηλότερη ανάπτυξη στην Eυρωζώνη.

Η Ευρωζώνη εισήλθε και επισήμως, για πρώτη φορά, σε φάση τεχνικής ύφεσης το γ' τρίμηνο με το ΑΕΠ να υποχωρεί κατά 0,2%, όσο και το δεύτερο τρίμηνο του 2008, ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα βλέποντας τον πληθωρισμό να υποχωρεί σημαντικά, ετοιμάζεται για νέα μείωση των επιτοκίων. Η Ελλάδα με 0,5% και η Κύπρος με 0,6% είχαν την ψηλότερη ανάπτυξη στην Eυρωζώνη.

Τα χθεσινά στοιχεία της Eurostat για το τρίτο τρίμηνο επιβεβαίωσαν τη δραματική επιδείνωση της οικονομικής ανάπτυξης τόσο στην ευρωζώνη όσο και στο σύνολο της Κοινότητας.

Στην ευρωζώνη σε ύφεση βρίσκονταν ήδη η Ιρλανδία από το δεύτερο τρίμηνο τόσο σε τριμηνιαία όσο και σε ετήσια βάση, ενώ από τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Eurostat προκύπτει ότι σε τεχνική ύφεση (δύο συνεχόμενα τρίμηνα αρνητικού ΑΕΠ) εισήλθαν η Γερμανία και η Ιταλία.

Τόσο στη Γερμανία όσο και στην Ιταλία το ΑΕΠ που είχε υποχωρήσει 0,4% το δεύτερο τρίμηνο κατέγραψε νέα πτώση το τρίτο τρίμηνο της τάξης του 0,5%.Η περίπτωση της Ιταλίας ξάφνιασε τους αναλυτές, οι οποίοι περίμεναν απλώς μηδενική ανάπτυξη αλλά όχι ύφεση.

Ευχάριστη έκπληξη αποτέλεσε η Γαλλία, στην οποία το ΑΕΠ αυξήθηκε 0,14% το τρίτο τρίμηνο, ενώ όλοι, συμπεριλαμβανομένης και της Υπουργού Οικονομικών, Κριστίν Λαγκάρντ περίμεναν αρνητική ανάπτυξη και είσοδο σε φάση τεχνικής ύφεσης. Ομως, η εσωτερική κατανάλωση το τρίτο τρίμηνο στη χώρα αυτή ήταν μεγαλύτερη του αναμενομένου, εξέλιξη που στήριξε το ΑΕΠ.

Αρνητική εξέλιξη 0,2% κατέγραψε και το ΑΕΠ της Ισπανίας, όπου η ανεργία ξεπέρασε το 12% του ενεργού πληθυσμού για πρώτη φορά την τελευταία δεκαετία. Το δεύτερο τρίμηνο το ΑΕΠ είχε αυξηθεί κατά 0,1%, που σημαίνει ότι θα φανεί το τέταρτο τρίμηνο εάν και η χώρα αυτή οδηγηθεί σε τεχνική ύφεση. Πάντως, όλα δείχνουν ότι βαδίζει προς αυτήν την κατεύθυνση.

Στην Ολλανδία και στην Πορτογαλία, η αύξηση του ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο ήταν μηδενική.

Η Ελλάδα και η Κύπρος αποτέλεσαν τις εξαιρέσεις, δεδομένου ότι στην πρώτη το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,5% και στη δεύτερη 0,6%. Ομως και στις δύο χώρες τα σημάδια της επιβράδυνσης είναι ορατά. Το δεύτερο τρίμηνο η ελληνική οικονομία είχε «τρέξει» με 1% ενώ η κυπριακή με 0,9%.

Στο σύνολό της, δηλαδή στα 27 κράτη μέλη, η Ε.Ε. δεν εισήλθε σε τεχνική ύφεση διότι ναι μεν το ΑΕΠ μειώθηκε επίσης 0,2% το τρίτο τρίμηνο, αλλά το δεύτερο είχε καταγραφεί μηδενική και όχι αρνητική εξέλιξη του ΑΕΠ, όπως στην ευρωζώνη. Στη Μεγάλη Βρετανία το ΑΕΠ υποχώρησε κατά 0,5% το τρίτο τρίμηνο, ενώ το δεύτερο είχε καταγραφεί μηδενική αύξηση.

Μέσα στο γενικότερο βαρύ κλίμα που επικρατεί στις Βρυξέλλες για την οικονομία, τα στοιχεία που έδωσε χθες η Eurostat για την πορεία του πληθωρισμού προκάλεσαν μεγάλη ανακούφιση.

Η ραγδαία υποχώρηση των διεθνών τιμών πετρελαίου και πρώτων υλών, είχε αποτέλεσμα τη σημαντική υποχώρηση του πληθωρισμού τον Οκτώβριο στο 3,2% στην ευρωζώνη και στο 3,7% στο σύνολο της Ε.Ε., έναντι 3,6% και 4% αντίστοιχα το Σεπτέμβριο. Πρόκειται για την τρίτη συνεχόμενη μηνιαία υποχώρηση από τα ψηλά του Αυγούστου (4% στην ευρωζώνη και 4,4% στο σύνολο).

Στην Ελλάδα ο πληθωρισμός υποχώρησε τον Οκτώβριο στο 4% από 4,7% το Σεπτέμβριο και στην Κύπρο στο 4,8% από 5% το Σεπτέμβριο. Οι καλύτερες επιδόσεις καταγράφηκαν στη Γερμανία, στην Ολλανδία και στην Πορτογαλία με 2,5%.

Οι χειρότερες από πλευράς ευρωζώνης στη Μάλτα (5,8%), στη Σλοβενία, στη Βέλγιο και στην Κύπρο (4,8%) και στο σύνολο της Κοινότητας στη Λετονία (13,7%), στη Βουλγαρία (11,2%) και στη Λιθουανία (10,1%).

Από τα στοιχεία της Eurostat προκύπτει ότι σε διάστημα 12 μηνών, οι τιμές πετρελαίου θέρμανσης αυξήθηκαν κατά 19,3%, καυσίμων κίνησης 5,5%, γάλα, τυρί και αυγά 6,5%, φυσικό αέριο 19,2%, ψωμί-δημητριακά 7,5%. Αντίθετα υποχώρησαν οι τιμές ηλεκτρονικών υπολογιστών 15,7% και οπτικοακουστικών κατά 11,7%.

Η υποχώρηση του πληθωρισμού σε συνδυασμό με τη δραματική μείωση της ανάπτυξης, ανοίγει το δρόμο για περαιτέρω μείωση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Οπως δήλωσε χθες ένα από το ισχυρότερα στελέχη της ΕΚΤ, ο Γερμανίας Γιούργκεν Στάρκ, σε δηλώσεις σε γερμανικό ραδιοφωνικό σταθμό άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο νέας μείωσης, αφού προηγουμένως αναλυθούν, όπως είπε, όλα τα τελευταία οικονομικά στοιχεία σχετικά με τον πληθωρισμό και το ΑΕΠ. Υπενθυμίζεται ότι στην τελευταία μείωση των επιτοκίων στο 3,25% ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ είχε αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο και νέων μειώσεων.

(Από την εφημερίδα Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, 15/11/2008)