Δέσμη μέτρων στήριξης της ευρωπαϊκής οικονομίας ύψους 130 δισ. ευρώ σχεδιάζουν οι «27» της Ε.Ε., δήλωσε χθες ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Μίχαελ Γκλος. Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ ένωνε τη φωνή του με αυτή του συμπατριώτη του, επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντομινίκ Στρος Καν και απηύθυνε έκκληση για συντονισμένες κινήσεις αντιμετώπισης της κρίσης.

Δέσμη μέτρων στήριξης της ευρωπαϊκής οικονομίας ύψους 130 δισ. ευρώ σχεδιάζουν οι «27» της Ε.Ε., δήλωσε χθες ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Μίχαελ Γκλος.

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ ένωνε τη φωνή του με αυτή του συμπατριώτη του, επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντομινίκ Στρος Καν και απηύθυνε έκκληση για συντονισμένες κινήσεις αντιμετώπισης της κρίσης.

Οπως σημείωσε ο κ. Γκλος, μιλώντας στη γερμανική τηλεόραση, το ευρωπαϊκό «πακέτο» θα είναι της τάξης του 130 δισ. ευρώ, με την Κομισιόν να ζητά από τις 27 χώρες - μέλη της Ε.Ε. να διαθέσουν το 1% του ΑΕΠ τους.

Στο πλαίσιο αυτό, αξίζει να σημειωθεί ότι η συμμετοχή της Ελλάδας εκτιμάται γύρω στα 2,5 δισ. ευρώ. Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του κ. Γκλος, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν είπε ότι δεν έχει ακόμη επιτευχθεί συμφωνία για το ύψος και τις δράσεις του «πακέτου», το οποίο θα δημοσιοποιήσει η Κομισιόν την προσεχή Τετάρτη 26 Νοεμβρίου και θα τεθεί προς έγκριση από τους Ευρωπαίους ηγέτες στις 10 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ωστόσο, θα περιέχει ένα σκέλος συντονισμένων κινήσεων από τα κράτη - μέλη και πιθανότατα άλλο σκέλος με μέτρα στήριξης από τον κοινοτικό προϋπολογισμό.

«Η χειρότερη...»

Λίγες ώρες πριν, ο κ. Τρισέ σε συνέντευξή του στον βρετανικό τηλεοπτικό σταθμό SKY παραδεχόταν ανοιχτά τη σοβαρότητα της κατάστασης (υπενθυμίζεται ότι έως την κατάρρευση της Lehman, στη Φραγκφούρτη μιλούσαν για «αναταράξεις»?) χαρακτηρίζοντας τη σοβούσα κρίση «τη χειρότερη από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο».

«Για πρώτη φορά, έχει πληγεί η καρδιά του χρηματοοικονομικού συστήματος των βιομηχανικών κρατών», πρόσθεσε ο κ. Τρισέ.

Εκτίμησε δε ότι η κρίση μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με συντονισμένες ενέργειες των κεντρικών τραπεζών και των κυβερνήσεων ανά τον κόσμο, καθώς «βρισκόμαστε όλοι στο ίδιο καράβι», ενώ προειδοποίησε ότι η όλη διαδικασία «θα πάρει χρόνο».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο κ. Στρος - Καν, ο οποίος είπε χθες ότι «μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση που δεν έχει ακόμη τελειώσει, ακολουθεί η οικονομική κρίση», προβλέποντας την έξοδο από αυτήν «στα τέλη του 2009». Και υπογράμμισε ότι «αν υπάρχει μια στιγμή τα τελευταία 50 χρόνια που μια συντονισμένη απάντηση στο επίπεδο του προϋπολογισμού των χωρών έχει νόημα να γίνει, αυτή η στιγμή είναι σήμερα».

Ενδεικτικό των εντεινόμενων πιέσεων για νέο γύρο δημοσιονομικών μέτρων «τόνωσης» της οικονομίας (καθώς πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση αυτή έχουν αναληφθεί ήδη από πολλές χώρες) είναι και η έκκληση που απηύθυναν οι διευθύνοντες σύμβουλοι των μεγαλύτερων αμερικανικών επιχειρήσεων (που συμμετείχαν σε εκδήλωση της Wall Street Journal) για δεύτερο πακέτο στις ΗΠΑ ύψους 300 δισ. δολ. Πρόκειται για κάτι που επιθυμεί σφόδρα ο εν αναμονή πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, συναντά όμως την αντίδραση του απερχόμενου προέδρου Μπους.

Δυσοίωνο περιβάλλον

Οι εξελίξεις αυτές έλαβαν χθες χώρα, με φόντο την πτώση των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών ανά τον κόσμο, που ντύθηκαν «στα κόκκινα» με εξαίρεση τις αγορές της Σαγκάης και της Μόσχας: Ομως, Λονδίνο, Φραγκφούρτη και Παρίσι έκλεισαν με απώλειες της τάξης του 4% - 5%, στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων πεντέμισι ετών.

Σημαντικές απώλειες κατέγραφε λίγο πριν από το τέλος των συναλλαγών και η Wall Street, υπό το βάρος των φόβων για την τύχη του κλάδου των αυτοκινητοβιομηχανιών (βλ. αναλυτικό ρεπορτάζ σελ. 12) αλλά και των νέων δυσοίωνων μακροοικονομικών στοιχείων που... αναδίδουν οσμή αποπληθωρισμού: Ο δείκτης τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ μειώθηκε κατά 1% τον Οκτώβριο (με τους ταχύτερους ρυθμούς που έχουν καταγραφεί ποτέ), ενώ η κατασκευή νέων κατοικιών «βούτηξε» σε ιστορικό χαμηλό.

Ταυτόχρονα, η τιμή του πετρελαίου πλησίαζε πάλι προς τα επίπεδα των 50 δολ./βαρελι, με τον επικεφαλής του ΟΠΕΚ να εκφράζει βαθιά ανησυχία για την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας και την πτώση της τιμής του μαύρου χρυσού, που έχει «εξανεμίσει» περί τα 700 δισ. δολ. από τον κορβανά των πετρελαιοπαραγωγών χωρών...

Διαχειριστές κεφαλαίων: Η παγκόσμια ύφεση είναι ήδη εδώ

Τα θεσμικά χαρτοφυλάκια θεωρούν ότι η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται ήδη στο «τούνελ» της ύφεσης, από το οποίο δεν θα εξέλθει στο ορατό μέλλον, σύμφωνα με τη μηνιαία δημοσκόπηση της Merrill Lynch στους διαχειριστές κεφαλαίων ανά τον κόσμο.

Η πεποίθηση αυτή τεκμηριώνεται και από τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Fed που δημοσιεύθηκαν χθες, από τα οποία προκύπτει ότι η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ ουσιαστικά κάνει λόγο για ύφεση διάρκειας περίπου ενός έτους -που θα συνεχιστεί κι εντός του 2009- και «βλέπει» αύξηση της ανεργίας στο 7,1-7,5% το επόμενο έτος.

Προβλέψεις που συνάδουν με τις εκτιμήσεις των αναλυτών για νέα μείωση των επιτοκίων του δολαρίου στο 0,5% από 1% τον Δεκέμβριο, δηλαδή στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1950.

Σε άμυνα

Από τα στοιχεία της ML (που αφορούν τον μήνα Νοέμβριο) προκύπτει ότι οι fund managers, καθώς λειτουργούν ήδη σε περιβάλλον ύφεσης, έχουν στραφεί στις «αμυντικές» αξίες, όπως τις μετοχές εταιρειών κοινής ωφέλειας, τα ομόλογα και το ρευστό.

Παρά τις δυσοίωνες εκτιμήσεις, πάντως, υπάρχουν και ορισμένα ενθαρρυντικά στοιχεία, όπως ο περιορισμός του ποσοστού των θεσμικών που διατηρούν μειωμένες θέσεις σε μετοχές στο 54% από 62% τον Νοέμβριο και η μερική αποκλιμάκωση των πιέσεων στις μετοχές των αναδυόμενων αγορών.

Αξιοσημείωτο είναι τέλος ότι για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, οι διαχει­ριστές κεφαλαίων που θεωρούν το γεν υπερτιμημένο ήταν περισσότεροι από αυτούς που το θεωρούν υποτιμημένο.

(Από την εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ, 20/11/2008)