Eντός του προϋπολογισμού και των ημερομηνιών παράδοσης, για το τέταρτο τρίμηνο του 2011, όπως προβλέπουν οι αρχικές δεσμεύσεις, παραμένει το πρόγραμμα, ύψους 7,4 δισ. ευρώ, για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream, σύμφωνα με δηλώσεις του οικονομικού διευθυντή του έργου Πόλ Κόρκοραν.

Eντός του προϋπολογισμού και των ημερομηνιών παράδοσης, για το τέταρτο τρίμηνο του 2011, όπως προβλέπουν οι αρχικές δεσμεύσεις, παραμένει το πρόγραμμα, ύψους 7,4 δισ. ευρώ, για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream, σύμφωνα με δηλώσεις του οικονομικού διευθυντή του έργου Πόλ Κόρκοραν. Οι δηλώσεις του Κόρκοραν καθησύχασαν τους υποστηρικτές του προγράμματος, το οποίο ο Pώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν απείλησε την περασμένη εβδομάδα ότι θα ακυρώσει, λέγοντας ότι η "Ευρώπη πρέπει να αποφασίσει εάν θέλει τον αγωγό ή όχι".

Εκτός από τις απειλές του Πούτιν –τις οποίες αργότερα υποβάθμισε ο Ρώσος πρέσβης στο Βερολίνο– το πρόγραμμα κατασκευής του Nord Stream αντιμετωπίζει δυσκολίες σχετικά με την απαιτούμενη κεφαλαιακή επάρκεια στη σημερινή συγκυρία της παγκόσμιας πιστωτικής στενότητας. Η Gazprom και οι τρεις εταίροι της, η BASF/Wintershall, η Eon Ruhrgas και η Nederlandse Gasunie, πρόκειται να καλύψουν το 30% του κόστους, με το υπόλοιπο 70% να χρηματοδοτείται από μία διευρυμένη ομάδα έως και 30 χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Ο Πολ Κόρκοραν απέρριψε, ωστόσο, το ενδεχόμενο πλήγματος στη βιωσιμότητα του Nord Stream από τη παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.

Ο αγωγός αυτός προορίζεται να τροφοδοτήσει, μέσω Γερμανίας, την ευρωπαϊκή ενεργειακή αγορά με 55 δισ. κυβικά μέτρα ρωσικού φυσικού αερίου ετησίως. Αν και η σημασία του προγράμματος για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης έχει αναγνωριστεί στις Βρυξέλλες, η Πολωνία, η Λετονία, η Λιθουανία και η Εσθονία ασκούν από κοινού πιέσεις για αλλαγή της διαδρομής του αγωγού ενώ οι σκανδιναβικές χώρες κωλυσιεργούν, προβάλλοντας ανησυχίες για τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο.

 (Από την εφημερίδα ΕΞΠΡΕΣ, 20/11/2008)