Στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας εισέρχεται η EGL Hellas, θυγατρική εταιρεία του ελβετικού EGL Group. Η εταιρεία, ελληνοελβετικών συμφερόντων δραστηριοποιείται στη χώρα μας τα τελευταία τρία χρόνια, από το 2006, στον τομέα της εισαγωγής και εμπορίας ηλεκτρικού ρεύματος, διαθέτοντας άδεια προμήθειας 200 MW. Την προηγούμενη εβδομάδα κατέθεσε στη ΡΑΕ την πρώτη αίτηση για την κατασκευή ηλιοθερμικού σταθμού, ισχύος 75 MW, για να ακολουθήσει πολύ σύντομα η κατάθεση κι άλλων δύο αιτήσεων, επίσης για ηλιοθερμικούς σταθμούς συνολικής ισχύος 130 MW
Στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας εισέρχεται η EGL Hellas, θυγατρική εταιρεία του ελβετικού EGL Group. Η εταιρεία, ελληνοελβετικών συμφερόντων δραστηριοποιείται στη χώρα μας τα τελευταία τρία χρόνια, από το 2006, στον τομέα της εισαγωγής και εμπορίας ηλεκτρικού ρεύματος, διαθέτοντας άδεια προμήθειας 200 MW. Την προηγούμενη εβδομάδα κατέθεσε στη ΡΑΕ την πρώτη αίτηση για την κατασκευή ηλιοθερμικού σταθμού, ισχύος 75 MW, για να ακολουθήσει πολύ σύντομα η κατάθεση κι άλλων δύο αιτήσεων, επίσης για ηλιοθερμικούς σταθμούς συνολικής ισχύος 130 MW. Ο σχεδιασμός της για την επέκταση της δραστηριότητάς της και στην παραγωγή ρεύματος δεν σταμάτα εδώ. Υπάρχουν κι άλλα σχέδια τα οποία σύντομα θα πάρουν σάρκα και οστά.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Μ», η πρώτη αίτηση που κατατέθηκε στις 10 Ιουνίου στη ΡΑΕ αφορά σε ηλιοθερμικό σταθμό που πρόκειται να κατασκευαστεί στην Ηλεία και θα είναι 75 MW. Σε αυτή τη χρονική περίοδο ολοκληρώνονται οι διαδικασίες για την αγορά γηπέδου στη Στερεά Ελλάδα, όπου αναμένεται να κατασκευαστούν άλλοι δύο ηλιοθερμικοί σταθμοί, ο ένας ισχύος 75 - 80 MW και ο δεύτερος 50 MW. Μόλις ολοκληρωθούν οι συμφωνίες για την αγορά των αναγκαίων χώρων θα κατατεθούν και οι σχετικές αιτήσεις στη ΡΑΕ, πιθανόν εντός του Αυγούστου.

Η διοίκηση της EGL Hellas προτίθεται να ανοίξει περισσότερο τη δραστηριότητά της στην παραγωγή, αλλά προς το παρόν επιλέγει να κρατά κλειστά τα χαρτιά της. Η επέκτασή της και σε αυτόν τον τομέα γίνεται με το σκεπτικό ότι αν κάποιος δεν διαθέτει πάγια στοιχεία δεν μπορεί να μείνει στη συγκεκριμένη αγορά.

Η εταιρεία έχει εκδηλώσει το ενδιαφέρον της να εισέλθει και στην εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας, ωστόσο σε αυτή τη χρονική στιγμή εκτιμά ότι το γενικότερο περιβάλλον δεν είναι ευνοϊκό για τέτοιου είδους κινήσεις. Προς το παρόν, στο retail δραστηριοποιείται η Verbund - Energa και ετοιμάζεται να εισέλθει και η Blue Aegean Energy S.A. Η EGL Hellas θεωρεί ότι όσο δεν έχουν αποσαφηνιστεί ζητήματα σχετικά με τους κώδικες για την εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας, σε συνδυασμό με τις χρεώσεις στα τιμολόγια του ρεύματος, η όποια εμπλοκή ιδιωτών στο συγκεκριμένο κομμάτι της αγοράς συνιστά ρίσκο. Πάντως, την εταιρεία θα την ενδιέφερε κυρίως η μεσαία αλλά και η χαμηλή τάση, όπου και θα επικεντρώσει το ενδιαφέρον της όταν διαμορφωθεί το κατάλληλο πλαίσιο.

Η EGL Hellas πραγματοποιεί ετησίως τζίρο της τάξης των 35 - 40 εκατ. ευρώ. Το οικονομικό έτος της εταιρείας ξεκινά την 1η Οκτωβρίου και ολοκληρώνεται στις 30 Σεπτεμβρίου, ακολουθώντας την πρακτική της μητρικής εταιρείας στην Ελβετία. Στις τρεις πρώτες χρήσεις η ελληνική θυγατρική παρουσίασε κέρδη, 7,5 εκατ. ευρώ, 5,5 εκατ. ευρώ και 4 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Η φετινή χρήση, παρά το γεγονός ότι αναμένεται να παρουσιάσει αυξημένα έσοδα, εντούτοις, επειδή θεωρείται «κακή» χρονιά προβλέπεται να πιέσει την κερδοφορία της εταιρείας. Στους λόγους για τους οποίους η τρέχουσα χρήση δεν αναμένεται να έχει ικανοποιητικά αποτελέσματα για την EGL Hellas συμπεριλαμβάνονται: η μειωμένη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας, η πτώση του φυσικού αερίου, η ύπαρξη μεγάλης υδροηλεκτρικής παραγωγής και συνακόλουθα οι αλχημείες της ΔΕΗ με την οριακή τιμή του συστήματος. Στόχος της διοίκησης της εταιρείας φέτος είναι να παρουσιάσει break even.

(από την εφημερίδα "ΜΕΤΟΧΟΣ και ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ", 19/06/2009)