Στην υποαπόδοση του τίτλου της ΔΕΗ κατά 10% τον τελευταίο μήνα έναντι του κλάδου επικεντρώνεται έκθεση της Citi, στην οποία διατηρείται η σύσταση «buy», με τιμή-στόχο στα 25 ευρώ. Όπως εκτιμάται, η υποαπόδοση αυτή οφείλεται στο γεγονός πως οι επενδυτές θεωρούν ότι βασικοί παράγοντες στους οποίους στηρίζεται η κερδοφορία της ΔΕΗ κινούνται μη ευνοϊκά για την Επιχείρηση. Ωστόσο, εξηγεί ότι αυτό δεν συμβαίνει
Στην υποαπόδοση του τίτλου της ΔΕΗ κατά 10% τον τελευταίο μήνα έναντι του κλάδου επικεντρώνεται έκθεση της Citi, στην οποία διατηρείται η σύσταση «buy», με τιμή-στόχο στα 25 ευρώ. Όπως εκτιμάται, η υποαπόδοση αυτή οφείλεται στο γεγονός πως οι επενδυτές θεωρούν ότι βασικοί παράγοντες στους οποίους στηρίζεται η κερδοφορία της ΔΕΗ κινούνται μη ευνοϊκά για την Επιχείρηση. Ωστόσο, εξηγεί ότι αυτό δεν συμβαίνει.

Ειδικότερα:

·        ΚΟΣΤΗ ΚΑΥΣΙΜΩΝ: Η Citi σημειώνει ότι αν και αυξημένη η μέση τιμή του πετρελαίου στο β΄ τρίμηνο διαμορφώνεται χαμηλότερα από τα αντίστοιχα διαστήματα της περιόδου 2006-08, ενώ διαμορφώνεται και πιο κάτω από τα επίπεδα στα οποία βρισκόταν όταν η ΔΕΗ προχώρησε σε αύξηση των τιμολογίων. Δεδομένου ότι οι τιμές του φυσικού αερίου ακολουθούν τις τιμές του «μαύρου χρυσού» με χρονική απόκλιση 6 μηνών, τα κέρδη 2009 της Επιχείρησης φαίνονται εξασφαλισμένα.

·        ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΩΝ-ΕΞΑΓΩΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ: Η οριακή τιμή του συστήματος στο β΄ τρίμηνο διαμορφώνεται κατά μέσο όρο στα 42 ευρώ/MWh, στα χαμηλότερα όρια από το αντίστοιχο τρίμηνο του 2005. Με τα υδάτινα αποθέματα να παραμένουν ισχυρά και τη ζήτηση να υποχωρεί, η Citi θεωρεί ότι οι τιμές αυτές θα παραμείνουν τους κρίσιμους καλοκαιρινούς μήνες. Ακόμα, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι εξαγωγές ηλεκτρικού ρεύματος από την Ελλάδα αυξάνονται, δείχνοντας ότι τα καθαρά κόστη εισαγωγών μπορούν να βελτιωθούν. Ως εκ τούτου, η Citi συνεχίζει να βλέπει περιθώριο ανόδου των κερδών από αυτήν τη μεταβλητή.

·        ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ: Η ανακοίνωση της ΔΕΗ για 2.300 νέες θέσεις το 2009-10 θα οδηγήσει σε 4.600 προσλήψεις έως τον Δεκέμβριο του 2012. Με βάση τα στοιχεία από το συνδικάτο, κατά την ίδια περίοδο αναμένεται η συνταξιοδότηση περίπου 5.000 εργαζομένων. Ως εκ τούτου, η επίπτωση αναμένεται να είναι μικρότερη του 3% στα EBITDA του 2012 και δεν αναμένεται καμία επίπτωση στα EBITDA της περιόδου 2009-10.

Η Citi σε ξεχωριστή της έκθεση σχολιάζει την είδηση περί αλλαγών στο ενεργειακό ρυθμιστικό πλαίσιο. Υπενθυμίζεται ότι η ΡΑΕ έκανε πρόσφατα δεκτές τις αιτιάσεις της ΔΕΗ για επιμερισμό του κόστους των Υπηρεσιών Κοινής Ωφελείας καθώς και της χρήσης του δικτύου και του συστήματος και στα τιμολόγια ηλεκτρισμού που θα προσφέρουν οι ιδιώτες προμηθευτές.

Κατά τον οίκο, οι ανταγωνιστές της ΔΕΗ προσπαθούν να επωφεληθούν από ένα ρυθμιστικό πλαίσιο με αρκετά κενά, μειώνοντας τεχνητά το κόστος για να κερδίσουν πελάτες με ελκυστικό προφίλ. Η σημασία της εξέλιξης αυτής, επισημαίνεται στην έκθεση, έγκειται στο ότι η Επιχείρηση θα κατορθώσει να ανακτήσει μέρος των 10 - 20 εκατ. ευρώ που έχασε από τον ανταγωνισμό.

Ο οίκος στέκεται ακόμη και στο θέμα του ανταγωνισμού στην ελληνική αγορά ενέργειας, επισημαίνοντας ότι υπάρχει έλλειμμα. Οι μέτοχοι, συμπεριλαμβανομένων της κυβέρνησης και της ίδιας ΔΕΗ, θέλουν να δουν αύξηση του ανταγωνισμού στην αγορά. Ωστόσο, σύμφωνα με τη Citi, αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο μέσω μεγαλύτερης ορθολογικοποίησης των τιμολογίων.

(από την εφημερίδα "ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ", 26-30/06/2009)