Η επένδυση του International Petroleum Investment Corp. στην Barclays είχε παρουσιαστεί ως μία ακόμη εισβολή κρατικών κεφαλαίων σε δυτικές αξίες. Ορισμένοι μίλησαν για κερδοσκοπική τοποθέτηση, με αποτέλεσμα το περασμένο φθινόπωρο η διοίκηση της βρετανικής τράπεζας να καθησυχάσει τους θεσμικούς της επενδυτές ότι η τοποθέτηση του IPIC από το Αμπού Ντάμπι θα ήταν μακροπρόθεσμη. Λίγους μήνες μετά η κατάσταση έχει αλλάξει

Η επένδυση του International Petroleum Investment Corp. στην Barclays είχε παρουσιαστεί ως μία ακόμη εισβολή κρατικών κεφαλαίων σε δυτικές αξίες. Ορισμένοι μίλησαν για κερδοσκοπική τοποθέτηση, με αποτέλεσμα το περασμένο φθινόπωρο η διοίκηση της βρετανικής τράπεζας να καθησυχάσει τους θεσμικούς της επενδυτές ότι η τοποθέτηση του IPIC από το Αμπού Ντάμπι θα ήταν μακροπρόθεσμη. Λίγους μήνες μετά η κατάσταση έχει αλλάξει.

Στο πλαίσιο της ευρύτερης φυγής των επενδυτικών κεφαλαίων χωρών της Μέσης Ανατολής και της Ασίας από τις δυτικές επενδύσεις που είχαν κάνει στις αρχές Ιουνίου τα μέλη της βασιλικής οικογένειας από το αραβικό κρατίδιο που ελέγχουν το IPIC απέσυραν το μεγαλύτερο μέρος της επένδυσής τους στην Barclays.

Οι Άραβες, βέβαια, βγήκαν κερδισμένοι από τη συγκεκριμένη επένδυση, καθώς αποκόμισαν κέρδη 2,4 δισ. δολαρίων. Δεν συμβαίνει το ίδιο για το σύνολο των κρατικών κεφαλαίων μετά την περιπέτειά τους στα δυτικά... σαλόνια, με αποτέλεσμα τώρα να επιστρέφουν στις εθνικές αγορές και στις επενδύσεις στην ενέργεια.

Το φόβητρο... φοβάται

Πριν από έναν χρόνο τα κρατικά επενδυτικά κεφάλαια χωρών της Μέσης Ανατολής και της Ασίας ήταν το... φόβητρο για τις δυτικές χώρες. Η Ουάσιγκτον και οι Βρυξέλλες ανησυχούσαν μήπως οι χώρες αυτές επιχειρήσουν να ενισχύσουν την οικονομική και την πολιτική τους επιρροή μέσω εξαγορών κρίσιμων πολιτικά δυτικών εταιρειών. Έναν χρόνο μετά, εκείνοι που πρέπει να... φοβούνται είναι τα κρατικά κεφάλαια, αφού πληρώνουν με σημαντικές ζημίες την επέκτασή τους σε δυτικές αξίες, με αποτέλεσμα οι αναλυτές να κάνουν λόγο για «ανώμαλη προσγείωση των κρατικών ταμείων».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας συμβούλων Monitor Group, τα κρατικά επενδυτικά ταμεία έχουν χάσει κάτι λιγότερο από το μισό ποσό που επένδυσαν. Από τα 125,7 δισ. δολάρια που έριξαν στις δυτικές αγορές από το φθινόπωρο του 2007, σήμερα βγαίνουν με απώλειες της τάξης των 57,2 δισ. δολαρίων. Κι αυτό το ποσό είναι μόνο με βάση τις επίσημες ανακοινώσεις των επενδυτικών ταμείων.

Σήμερα διαθέτουν ενεργητικό αξίας 1,8 τρισ. δολαρίων το οποίο αναμένεται να αυξηθεί στα 5 - 6 τρισ. δολάρια έως το 2012 - ποσό που είναι σχεδόν το μισό συγκριτικά με τις προβλέψεις που έδιναν πέρυσι οι διεθνείς αναλυτές. Ο λόγος της μικρότερης αύξησης είναι οι ζημίες στη Δύση και η πολύ μικρότερη τιμή πετρελαίου συγκριτικά με αυτή που είχε προβλεφθεί πέρυσι, όταν ο «μαύρος χρυσός» έκανε ιστορικό ρεκόρ.

Αλλαγή στρατηγικής

Τα κρατικά επενδυτικά ταμεία δείχνουν προτίμηση πλέον στις εθνικές τους αγορές και όχι στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη. Η αλλαγή στρατηγικής αποδίδεται τόσο στα προβλήματα που αντιμετώπισαν και οι εθνικές οικονομίες (το Ντουμπάι βρέθηκε στα πρόθυρα της κατάρρευσης επηρεάζοντας το γειτονικό Αμπού Ντάμπι) όσο και στη νέα άνοδο των τιμών ενέργειας και εμπορευμάτων. Ενδεικτικά, ο επικεφαλής του IPIC και μέλος της βασιλικής οικογένειας του Αμπού Ντάμπι δήλωσε ότι πλέον ο προσανατολισμός του fund αφορά στον ενεργειακό κλάδο.

Αναλυτές αναφέρουν ότι πλέον τα κρατικά κεφάλαια θα γίνουν πιο επιφυλακτικά τόσο στο ρίσκο όσο και στις δυτικές επενδύσεις. Ο λόγος δεν είναι μόνο οι απώλειες τις οποίες έχουν αλλά και ο θόρυβος που προκάλεσαν, με αποτέλεσμα πολλές κυβερνήσεις να ζητούν τη θέσπιση περιορισμών στην επέκτασή τους.

Χαρακτηριστικά, ο οικονομικός αναλυτής του ινστιτούτου διεθνών οικονομικών Πάτερσον, κ. Έντουιν Τρούμαν, ανέφερε μιλώντας στους «New York Times» ότι τη στάση των κρατικών κεφαλαίων «επηρεάζει και το γεγονός πως απέσπασαν την προσοχή της διεθνούς κοινότητας». 

(από την εφημερίδα "ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ", 26 - 30 Ιουνίου 2009).