Σύμβαση κατασκευής θερμοηλεκτρικού σταθμού ισχύος 700 MW και προϋπολογισμού περίπου 651 εκατ. ευρώ υπέγραψε κοινοπραξία στη Συρία, στην οποία η ΜΕΤΚΑ μετέχει με 75% (με 25% η Ansaldo), όπως ανακοίνωσε η εταιρεία. Το έργο σηματοδοτεί τη μετάβαση της ΜΕΤΚΑ από τοπικό «παίκτη» σε όμιλο παγκόσμιας εμβέλειας, ενώ, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, αναμένεται να οδηγήσει τα έσοδα και τα κέρδη σε ιστορικά υψηλά επίπεδα την επόμενη διετία. Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη σύμβαση στη Μέση Ανατολή, περιοχή που ενδιαφέρει την εταιρεία και στην οποία θα συνεχίσει να εξαπλώνεται
Σύμβαση κατασκευής θερμοηλεκτρικού σταθμού ισχύος 700 MW και προϋπολογισμού περίπου 651 εκατ. ευρώ υπέγραψε κοινοπραξία στη Συρία, στην οποία η ΜΕΤΚΑ μετέχει με 75% (με 25% η Ansaldo), όπως ανακοίνωσε η εταιρεία. Το έργο σηματοδοτεί τη μετάβαση της ΜΕΤΚΑ από τοπικό «παίκτη» σε όμιλο παγκόσμιας εμβέλειας, ενώ, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, αναμένεται να οδηγήσει τα έσοδα και τα κέρδη σε ιστορικά υψηλά επίπεδα την επόμενη διετία. Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη σύμβαση στη Μέση Ανατολή, περιοχή που ενδιαφέρει την εταιρεία και στην οποία θα συνεχίσει να εξαπλώνεται. Άλλωστε, έχει καταθέσει προσφορά και για δεύτερο αντίστοιχο project στη Συρία, προϋπολογισμού 600 - 700 εκατ. ευρώ. Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο της εταιρείας διαμορφώνεται ήδη στο 1,5 δισ. ευρώ.

Θετική χαρακτηρίζουν από την πλευρά τους οι αναλυτές την υπογραφή της συμφωνίας. Όπως επισημαίνουν, η συμφωνία αυτή βελτιώνει την ορατότητα για τα μεγέθη της εταιρείας τα επόμενα έτη. Πιο αναλυτικά:

- Η επίσημη υπογραφή για το project στη Συρία αυξάνει την ορατότητα της ΜΕΤΚΑ για τα επόμενα τρία χρόνια. Η κατασκευή του έργου υπολογίζεται να ξεκινήσει στα τέλη του τρέχοντος έτους ή στις αρχές του επομένου, αναφέρει η Εθνική - P&Κ. Όπως σημειώνει η χρηματιστηριακή, η οποία διατηρεί τη σύσταση «outperform» και την τιμή-στόχο των 11,5 ευρώ ανά μετοχή, το χαρτοφυλάκιο της ΜΕΤΚΑ είναι πλέον διαφοροποιημένο, με ένα σημαντικό μέρος του ανεκτέλεστου υπολοίπου της να προέρχεται από το εξωτερικό (Συρία και Ρουμανία). 

- Θετική εξέλιξη για τη ΜΕΤΚΑ χαρακτηρίζει τη συμφωνία η HSBC, καθώς, όπως αναφέρει, αυξάνει την ορατότητα όσον αφορά στις εκτιμήσεις για το 2010-11. Όπως επισημαίνει, στο μοντέλο που ακολουθεί υπολογίζει μηδενικό κύκλο εργασιών από το project αυτό το 2009 αλλά και διαμόρφωση του τζίρου στα 150 εκατ. ευρώ το 2010 (28% του συνόλου) και 180 εκατ. ευρώ το 2011 (32% του συνόλου).

- Η υπογραφή της συμφωνίας είναι θετική εξέλιξη για τη μετοχή της ΜΕΤΚΑ αλλά και για τη Μυτιληναίος, αναφέρει η Alpha Finance, η οποία αναμένει θετική βραχυμεσοπρόθεσμη αντίδραση για τον τίτλο της πρώτης, διατηρώντας τη σύσταση «outperform» για τη ΜΕΤΚΑ και «neutral» για τη μετοχή της Μυτιληναίος.

(από την εφημερίδα "ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ", 03-07/07/2009)