Σε πλήρη εξέλιξη είναι οι διαδικασίες για την απορρόφηση της Ηλεκτροπαραγωγή Θίσβης από την Ενεργειακή Θεσσαλονίκης, προκειμένου να δημιουργηθεί η εταιρεία παραγωγής του σχήματος ΕΛΠΕ και Edison. Αρχικά δημιουργήθηκε η holding εταιρεία, η Elpedison (50% - 50%), η οποία κατέχει το 100% της ΕΝΘΕΣ και το 65% της Ηλεκτροπαραγωγή Θίσβης
Σε πλήρη εξέλιξη είναι οι διαδικασίες για την απορρόφηση της Ηλεκτροπαραγωγή Θίσβης από την Ενεργειακή Θεσσαλονίκης, προκειμένου να δημιουργηθεί η εταιρεία παραγωγής του σχήματος ΕΛΠΕ και Edison. Αρχικά δημιουργήθηκε η holding εταιρεία, η Elpedison (50% - 50%), η οποία κατέχει το 100% της ΕΝΘΕΣ και το 65% της Ηλεκτροπαραγωγή Θίσβης.

Σε έναν μήνα εκτιμάται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες της απορρόφησης και η νέα εταιρεία θα αποκτήσει λειτουργική παρουσία στην αγορά ουσιαστικά από τον Αύγουστο. Στη νέα επιχείρηση η Elpedison θα κατέχει το 75% της Ενεργειακή Θεσσαλονίκης, ενώ το 25% θα ανήκει στους σημερινούς μετόχους μειοψηφίας της Ηλεκτροπαραγωγή Θίσβης, ήτοι στις εταιρείες Ελληνική Ενέργεια και Ανάπτυξη (HE&D) και ΧΑΛΚΟΡ, θυγατρικές των ομίλων Ελληνική Τεχνοδομική και ΒΙΟΧΑΛΚΟ, αντίστοιχα, με την καταβολή συμπληρωματικού τιμήματος στους μετόχους της Elpedison. Το αμέσως επόμενο βήμα θα είναι η σύσταση της εταιρείας εμπορίας και πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας.

Στο χαρτοφυλάκιο της επιχείρησης παραγωγής περνά η μονάδα της Ενεργειακή Θεσσαλονίκης, ισχύος 390 MW, και η μονάδα της Ηλεκτροπαραγωγή Θίσβης, ισχύος 422 MW, που προβλέπεται να τεθεί σε λειτουργία το καλοκαίρι του 2010. Η Ενεργειακή Θεσσαλονίκης δεν έχει επανέλθει ακόμη στο σύστημα, παρά το γεγονός ότι έχουν αποκατασταθεί τα τεχνικά προβλήματα που αντιμετώπισε. Εξακολουθεί και βρίσκεται σε περίοδο δοκιμών, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι θα εισέλθει στο σύστημα ηλεκτροδότησης σύντομα.

Στόχος είναι η δημιουργία χαρτοφυλακίου πλέον των 2.000 MW, το 10% του οποίου θα προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ο επενδυτικός σχεδιασμός της εταιρείας προβλέπεται να αποσαφηνιστεί το φθινόπωρο, σε συνάρτηση και με ενδεχόμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Ήδη, σχεδιάζεται μία ακόμη μονάδα με καύσιμο φυσικό αέριο, η οποία πιθανότατα θα εγκατασταθεί στην περιοχή της Θίσβης.

Σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, έχει αποφασιστεί να αναπτυχθούν από τη θυγατρική των ΕΛΠΕ, την εταιρεία ΕΛΠΕ Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Α.Ε., και σε συνεργασία με την Elpedison. Σε αυτή τη χρονική στιγμή ελέγχεται είτε η αγορά για την εξαγορά εταιρειών που διαθέτουν ώριμα έργα στον τομέα της αιολικής ενέργειας, στα φωτοβολταϊκά και στη βιομάζα, είτε να κλείσουν τόποι εγκατάστασης για την ανάπτυξη παρόμοιων έργων.

(από την εφημερίδα "ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ", 03-07/07/2009)