Η Eurofer, Ένωση Ευρωπαϊκών Παραγωγών Χάλυβα, ανακοίνωσε πως η κατανάλωση χάλυβα στην Ευρώπη στο πρώτο μισό του 2009 παρουσίασε σημαντική μείωση της τάξης του 43%. Η πτώση αυτή της ζήτησης σημειώθηκε κατά την Eurofer εξαιτίας της μείωσης της παραγωγής των κλάδων εκείνων που χρησιμοποιούν τον χάλυβα ως κατεξοχήν πρώτη ύλη τους.

Η Eurofer, Ένωση Ευρωπαϊκών Παραγωγών Χάλυβα, ανακοίνωσε πως η κατανάλωση χάλυβα στην Ευρώπη στο πρώτο μισό του 2009 παρουσίασε σημαντική μείωση της τάξης του 43%. Η πτώση αυτή της ζήτησης σημειώθηκε κατά την Eurofer εξαιτίας της μείωσης της παραγωγής των κλάδων εκείνων που χρησιμοποιούν τον χάλυβα ως κατεξοχήν πρώτη ύλη τους. Παράλληλα παρατηρήθηκε και μια συνεχής μείωση των αποθεμάτων.

Οι τομείς στους οποίους αναφέρεται είναι κυρίως η αυτοκινητοβιομηχανία και οι κατασκευές. Η παραγωγή στις βιομηχανίες αυτές μειώθηκε κατά 25% στο πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, ενώ αναμένεται ανάλογη συνέχεια και για τους επόμενους τρεις μήνες.

Η Eurofer πάντως θεωρεί πως η ολίσθηση της παγκόσμιας οικονομίας θα λήξει μέσα σε έναν χρονικό ορίζοντα μηνών. Σε έκθεσή της, η Ένωση περιγράφει την κατάσταση ως εξής:

«Ενώ τα βασικά μακροοικονομικά μεγέθη συνεχίζουν να δείχνουν ότι η Ευρωπαϊκή οικονομία βυθίζεται όλο και πιο βαθιά στην ύφεση, πρόσφατες έρευνες και βασικοί δείκτες καταδεικνύουν ότι η ‘βουτιά’ ενδέχεται να φτάσει στον πάτο μέσα στους επόμενους μήνες».

Ο Gordon Moffat, Γενικός Διευθυντής της Eurofer εμφανίζεται αισιόδοξος, παράλληλα όμως προειδοποιεί ότι «η όποια ανάκαμψη αναμένεται να είναι εύθραυστη και να συνοδεύεται από αβεβαιότητα και σημαντικούς κινδύνους για νέα υποχώρηση».

Οι εκτιμήσεις προβλέπουν τη συνέχεια της μείωσης των αποθεμάτων και αδυναμία των χαλυβουργιών, κάτι που θα περιορίσει τη ζήτηση και στο τρίτο τρίμηνο του 2009. Από το τέλος του έτους όμως, οι αρνητικές συνέπειες των χαμηλών αποθεμάτων θα αρχίσουν να μειώνονται ελαφρώς, πράγμα που θα οδηγήσει σε μια «ισορροπία σε χαμηλά επίπεδα» και τελικά σε αύξηση της κατανάλωσης στο επόμενο έτος.

Πιο συγκεκριμένα, η μείωση της κατανάλωσης το 2009 αναμένεται να φτάσει το 33%, ενώ οι προβλέψεις για το 2010 μιλούν για αύξηση της τάξης του 14%.