"Οταν μια μετοχή μεγέθους της ΔΕΗ προσφέρει απλόχερα και καθημερινά έντονες διακυμάνσεις και πραγματοποιεί απότομη αλλαγή πλεύσης, τότε τι να πει και η Περιφέρεια;", συνηθίζουν να λένε εσχάτως οι brokers που παρακολουθούν στενά την ιδιόμορφη συμπεριφορά τού εν λόγω τίτλου στο Χρηματιστήριο
"Οταν μια μετοχή μεγέθους της ΔΕΗ προσφέρει απλόχερα και καθημερινά έντονες διακυμάνσεις και πραγματοποιεί απότομη αλλαγή πλεύσης, τότε τι να πει και η Περιφέρεια;", συνηθίζουν να λένε εσχάτως οι brokers που παρακολουθούν στενά την ιδιόμορφη συμπεριφορά τού εν λόγω τίτλου στο Χρηματιστήριο. Και σίγουρα η ευμετάβλητη εικόνα της μετοχής, "φθηνή" και με προοπτικές περαιτέρω αντίδρασης κατά την κρίση της πλειονότητας των παραγόντων της αγοράς, προκαλεί εντυπώσεις, όπως και υποψίες για φαινόμενα "κερδοσκοπίας". Επιπρόσθετα δεν περνούν απαρατήρητες οι αναλύσεις ξένων οίκων. Κυρίως τη Citi, αλλά και της Deutsche Bank προσφάτως, που τελευταία "αβαντάρουν" την εταιρεία και τη μετοχή, αντικαθιστώντας τις προ μηνών εκθέσεις κάποιων αμερικανικών "σπιτιών" που "έβλεπαν" μέχρι και το ενδεχόμενο να βάλει… λουκέτο η επιχείρηση. Βέβαια, έκτοτε πέρασαν μερικοί μήνες, ο τίτλος από "αποδιοπομπαίος τράγος" που είχε καταστεί, και λόγω του ανεπαρκούς management που κρατούσε "τον γίγαντα κοιμώμενο", λένε στην πιάτσα, έγινε "αγαπημένος" διεθνών αναλυτών και διαχειριστών.

Απαξιωμένη μεν αλλά…

Μεταξύ των ανθρώπων της αγοράς, λοιπόν, αποτελεί "κοινό μυστικό" ότι η μετοχή της ΔΕΗ ίσως είναι μία εκ των φθηνότερων του ταμπλό. Αν θα κινηθεί υψηλότερα, όπως και το πότε, είναι κάτι που ουδείς απλός επενδυτής μπορεί να ξέρει εκ των προτέρων. Ομως, ο κλάδος στον οποίο δραστηριοποιείται είναι hot, για φέτος η επιχείρηση αναμένει επιστροφή στην κερδοφορία για φέτος με τον στόχο των 621 εκατ. ευρώ να παραμένει, στο 5μηνο κινήθηκε με το περιθώριο EBITDA να είναι ήδη στο 26% σε σχέση με 21% στον εγκεκριμένο προϋπολογισμό και έναντι 11,5% πέρυσι. Ενώ έλαβε και απόφαση για διενέργεια πράξεων hedging στις τιμές των καυσίμων, η οποία δύναται να μειώσει την επίπτωση της μεταβλητότητας των τιμών στα κέρδη της που έτυχε θερμής αποδοχής από τους αναλυτές, όπως της HSBC. Κατά συνέπεια, αποτελεί μια ελκυστική περίπτωση, πλην όμως η μέχρι τώρα πορεία της στο ταμπλό και τα έντονα σκαμπανεβάσματά της αφήνουν να αναδίδεται και άρωμα κερδοσκοπικών τακτικών από χαρτοφυλάκια που ίσως έχουν τέτοια δυνατότητα.

Διακυμάνσεις και "άρωμα" κερδοσκοπίας

Πλέον ο τίτλος απέχει αρκετά από τα χαμηλά των 9 ή 10 ευρώ στα οποία είχε "ξεπέσει" στα τέλη της περασμένης χρονιά και να έκανε μια βάση υψηλότερα, κάπου στα 13 με 13,5 ευρώ, απ' όπου και πραγματοποίησε τις εξορμήσεις του, αλλά η συμπεριφορά του σχεδόν καθημερινά προκαλεί "συναγερμό" στο ταμπλό. Σε σημείο που η αγορά αναρωτιέται αν κάποιες "εκτιμήσεις" ή "αναλύσεις", κάποια χαρτοφυλάκια με τις τακτικές τους, έχουν φθάσει να αποτελούν για τη βραχυπρόθεσμη πορεία του τίτλου της ΔΕΗ ότι η "δράση" των φημισμένων, προ πολλών ετών, lobbies του ταμπλό στα μικρά χαρτιά.
Μια ματιά άλλωστε στο διάγραμμα της ΔΕΗ προκαλεί στους brokers την "υποψία" ότι η μετοχή μπορεί να γίνεται και αντικείμενο κερδοσκοπίας κάποιων ισχυρών χαρτοφυλακίων. Ειδικά το τελευταίο τρίμηνο οι "διαδρομές" της έχουν μείνει αλησμόνητες και στους traders, με το χαρτί ενίοτε να δείχνει να κινείται με… μοιρογνωμόνιο, από τα επίπεδα των 13,5 προς τα επίπεδα των 16 ευρώ (υψηλά κάπου στο 16,5 ευρώ), ή με ενδιάμεσες "στάσεις" στα 14,5 ή τα 15,5 ευρώ, απότομες αλλαγές στην πορεία της, "σκουπίσματα" και "αδειάσματα". Φαινόμενα που συχνά πυκνά δυσκολεύεται να ακολουθήσουν οι παραδοσιακοί επενδυτές που, πάντως, έχουν άλλο σκεπτικό και ορίζοντα.

Ο ρόλος των ξένων

Εντύπωση προκαλούν, βέβαια, και οι συνεχείς θετικές εκθέσεις της Citi για τον τίτλο της ΔΕΗ που φαίνεται ενίοτε να αποτελούν και "καύσιμο" για το χαρτί. Ο αμερικανικός οίκος μόλις προ ημερών έσπευσε να επαναλάβει τη σύσταση "αγορά" και την τιμή-στόχο των 25 ευρώ που έχει εκδώσει για τη μετοχή της ΔΕΗ προ περίπου ενός μήνα. Επισημαίνοντας δε ότι η μετοχή έχει αρχίσει να υποαποδίδει έναντι του κλάδου και των ευρωπαϊκών αγορών, κυρίως γιατί οι επενδυτές πιστεύουν ότι οι βασικές κινητήριες δυνάμεις για τα κέρδη ανατρέπονται, κάτι που όμως, σύμφωνα με τους αναλυτές του οίκου, δεν συμβαίνει, μια και η μέση τιμή του πετρελαίου παραμένει πολύ χαμηλότερη από εκείνη του 2006-2008, οι τιμές στις οποίες η ΔΕΗ εισάγει ρεύμα και αγοράζει ενέργεια από το σύστημα είναι οι φθηνότερες των τελευταίων ετών, ενώ και η ανακοίνωση για νέες προβλέψεις δεν αναμένεται να έχει μεγάλη επίπτωση στα κέρδη. Επισημαίνεται ότι στις επόμενες συνεδριάσεις η μετοχή "αφυπνίσθηκε" από τα επίπεδα των 13,5 ευρώ, στα οποία (λίγο χαμηλότερα) η μετοχή είχε πατήσει για άλλη μια φορά στο "πόντο" (όπως και άλλες φορές).

Αυτή τη φορά, πάντως, η Citi δεν ήταν το μόνο ξένο "σπίτι" που είπε καλά λόγια, μια και μόλις στις αρχές της εβδομάδας την ακολούθησε η Deutsche Bank. Με τους αναλυτές της γερμανικής τράπεζας να περιλαμβάνουν τη μετοχή της ΔΕΗ στα top picks για τον κλάδο των utilities, να εκτιμούν ότι η ΔΕΗ θα επωφεληθεί το 2009 από τη σημαντική ανάκαμψη στην κερδοφορία, που οδηγείται κυρίως από το χαμηλότερο κόστος καυσίμων και ενέργειας, καθώς και ότι η μείωση του κόστους από τα commodities θα βελτιώσει τα EBITDA στο 1,165 δισ. ευρώ το 2009. Το δε "κερασάκι στην τούρτα" ήταν η τιμή-στόχος που τίθεται στα 22 ευρώ και η σύσταση "buy". Οπου είναι περίπου και η λογιστική αξία της μετοχής.

(από την εφημερίδα "ΑΞΙΑ", 04/07/2009)