Το McKinsey Global Institute σε πρόσφατη έκθεσή του αναφέρει πως την προηγούμενη χρονιά υπερδιπλασιάστηκαν τα στοιχεία ενεργητικού που έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους οι Ασιατικές κεντρικές τράπεζες, τα κρατικά επενδυτικά ταμεία και οι επενδυτές από πετρελαιοπαραγωγούς χώρες.

Το McKinsey Global Institute σε πρόσφατη έκθεσή του αναφέρει πως την προηγούμενη χρονιά υπερδιπλασιάστηκαν τα στοιχεία ενεργητικού που έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους οι Ασιατικές κεντρικές τράπεζες, τα κρατικά επενδυτικά ταμεία και οι επενδυτές από πετρελαιοπαραγωγούς χώρες. Η συνολική αξία του ενεργητικού αυτού υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τα 21 τρις δολάρια το 2013 έναντι 9,7 τρις στα τέλη του προηγούμενου έτους.

 

Η εξήγηση έγκειται στο ότι οι επενδυτές σε χώρες που εξάγουν πετρέλαιο εκμεταλλεύτηκαν την έκρηξη των τιμών του «μαύρου χρυσού» πέρυσι και τοποθέτησαν μέσα στο 2008 πάνω από 1,3 τρις δολάρια σε ξένα χρηματοοικονομικά στοιχεία ενεργητικού. Το ποσό αυτό αντιπροσωπεύει άνοδο 58% σε σχέση με το 2007.

 

Εάν η παγκόσμια οικονομία ανακάμψει από την κρίση με ταχείς ρυθμούς, η αξία των χρηματοοικονομικών στοιχείων ενεργητικού όλων των επενδυτών με πετροδολάρια μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 13,2 τρις δολάρια το 2013, παρατηρεί η McKinsey. Χαρακτηριστικό επίσης είναι ότι τα στοιχεία ενεργητικού των κεντρικών τραπεζών και κρατικών επενδυτικών ταμείων της Ασίας αυξήθηκαν στο 2008 κατά 9% φτάνοντας τα 4,7 τρις δολάρια με προοπτικές να γίνει 8,5 τρις μέχρι το 2013.

 

Οι πετρελαϊκές οικονομίες και οι ασιατικές κυβερνήσεις τοποθετούσαν σε όλη τη διάρκεια της προηγούμενης χρονιάς κατά μέσο όρο 4,5 δις δολάρια ημερησίως σε επενδυτικά funds.

 

Η έκθεση τονίζει επίσης ότι όταν ξέσπασε η κρίση, τα κρατικά επενδυτικά ταμεία που προέρχονται από αναδυόμενες οικονομίες με μεγάλα πλεονάσματα τρεχουσών συναλλαγών κλονίστηκαν λόγω των επενδύσεών τους σε δυτικά πιστωτικά ιδρύματα. Η McKinsey προσθέτει όμως ότι «όταν σταθεροποιηθούν οι χρηματαγορές, ενδεχομένως να αναζητήσουν μελλοντικές ευκαιρίες σε εμπορεύματα και σε αναδυόμενες αγορές».

 

Και συνεχίζει καταλήγοντας: «Οι ασιατικές κεντρικές τράπεζες και τα κρατικά επενδυτικά ταμεία ίσως να επενδύσουν περισσότερο σε νομίσματα εκτός του δολαρίου, αλλά και να αντισταθμίσουν το ρίσκο υψηλότερου πληθωρισμού, εν μέρει μέσω επενδύσεων σε εμπορεύματα».