Η γερμανική Q-Cells, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής φωτοβολταϊκών κυψελών παγκοσμίως, αποφάσισε να αναθεωρήσει πλήρως τις ετήσιες προβλέψεις της για τις πωλήσεις ενώ αναμένει μεγαλύτερες απώλειες στο δεύτερο τρίμηνο.

Η γερμανική Q-Cells, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής φωτοβολταϊκών κυψελών παγκοσμίως, αποφάσισε να αναθεωρήσει πλήρως τις ετήσιες προβλέψεις της για τις πωλήσεις, ενώ αναμένει μεγαλύτερες απώλειες στο δεύτερο τρίμηνο.

Η είδηση εξέπληξε τους επενδυτές και κατά συνέπεια η μετοχή της εταιρείας έχασε το 14% της αξίας της αγγίζοντας τα 11,32 ευρώ. Οι αναμενόμενη ανάκαμψη στη ζήτηση δεν ήρθε και ο ανταγωνισμός από τις ασιατικές επιχειρήσεις προκάλεσε υπερ-προσφορά σε ηλιακά συστήματα.

Η Q- Cells είχε απώλειες ύψους 62 εκατ. ευρώ (δίχως τους φόρους και τους τόκους) στο δεύτερο τρίμηνο. Τα έσοδα αναμένεται να μειωθούν κατά 36,9% ανερχόμενα σε 142 εκατ. ευρώ.

Μετά από αυτές τις εξελίξεις η εταιρεία δεν προθυμοποιείται να κάνει εκτιμήσεις σχετικά με το υπόλοιπο έτος, για το οποίο είχε προβλέψει αρχικά πωλήσεις αξίας μεταξύ 1,3 και 1,6 δις ευρώ.

Προκειμένου να ανταποκριθεί στις παρούσες ανάγκες, η διοίκηση της επιχείρησης αποφάσισε να εντατικοποιήσει το υπάρχον σχέδιο για περικοπές στα τρέχοντα κόστη και να μειώσει το πρόγραμμα επενδύσεων μαζί με άλλα οικονομικά μέτρα. Πολλοί από τους εργαζόμενους της εταιρείας ήδη εργάζονται σε μικρότερα ωράρια λόγω της χαμηλής ζήτησης και της αύξησης των αποθεμάτων.

Ο κύριος τομέας που δραστηριοποιείται η Q- Cells είναι η παραγωγή φωτοβολταϊκών κυψελών, οι οποίες αποτελούν την βάση για την κατασκευή φωτοβολταϊκών πανέλων. Από την πλευρά τους, οι κατασκευαστές των φωτοβολταϊκών πανέλων ζητούν μικρότερες τιμές για τις φωτοβολταϊκές κυψέλες, ασκώντας έτσι πίεση στη γερμανική εταιρεία, η οποία δεν μπορεί να επαναδιαπραγματευτεί καλύτερους όρους συμβολαίων που έχει με τους προμηθευτές της, από τους οποίους αγόραζε φέτες πυριτίου.

Η πτώση των τιμών πάντως αναμένεται να αυξήσει τη ζήτηση για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων καθώς οι καταναλωτές θα εκμεταλλευτούν τη δυνατότητα κερδών από την παραγωγή ενέργειας και την τροφοδοσία της στο εθνικό σύστημα.

Αναλυτές εκτιμούν ότι ο τομέας των ηλιακών συστημάτων θα ωφεληθεί και από την άνοδο της αγοράς στις ΗΠΑ στον συγκεκριμένο χώρο μέσα στο επόμενο έτος.