Κατά πως φαίνεται η Κίνα δίνει νέο ορισμό στη «διαφοροποίηση διαθεσίμων». Κάθεται πάνω σε τεράστιο σωρό δολαρίων - 2,132 τρισ. στον τελευταίο απολογισμό. Διαφοροποίηση συνήθως σημαίνει ξεπούλημα δολαρίων και αγορά άλλων νομισμάτων - κάτι που απειλεί να ρίξει την αξία των υπολοίπων διαθεσίμων. Τα πιο πρόσφατα στοιχεία φανερώνουν πως η Κίνα συνέχιζε να αγοράζει αμερικανικές αξίες, και μάλιστα σωρευτικά, τον Μάιο.
Κατά πως φαίνεται η Κίνα δίνει νέο ορισμό στη «διαφοροποίηση διαθεσίμων». Κάθεται πάνω σε τεράστιο σωρό δολαρίων - 2,132 τρισ. στον τελευταίο απολογισμό.

Διαφοροποίηση συνήθως σημαίνει ξεπούλημα δολαρίων και αγορά άλλων νομισμάτων - κάτι που απειλεί να ρίξει την αξία των υπολοίπων διαθεσίμων. Τα πιο πρόσφατα στοιχεία φανερώνουν πως η Κίνα συνέχιζε να αγοράζει αμερικανικές αξίες, και μάλιστα σωρευτικά, τον Μάιο.

Άλλη μια επένδυση για αντιστάθμιση του κινδύνου υποτίμησης του δολαρίου είναι η αγορά «σκληρών» αξιών. Η Κίνα το έχει πράξει. Οι εισαγωγές χαλκού τον προηγούμενο μήνα αυξήθηκαν σε ετήσια βάση κατά 173%. Τούτο έγινε καθώς οι τιμές ήταν ευκαιρία, πλην όμως η κίνηση αυτή θεωρήθηκε ως πράξη διαφοροποίησης. Ούτως ή άλλως, η «όρεξη» της Κίνας για μέταλλα πυροδότησε το φετινό ράλι στα χρηματιστήρια.

Τούτη την εβδομάδα, ο Κινέζος πρωθυπουργός Ουέν Ζιαμπάο, είπε πως η χώρα του πρέπει να αγοράσει περισσότερες «μακροπρόθεσμες εταιρικές αξίες», παρά βραχυπρόθεσμους χρηματοοικονομικούς τίτλους. Τούτο σημαίνει αγορά μετοχών σε εταιρείες πρώτων υλών, και τα στελέχη της κυβέρνησης αφήνουν να εννοηθεί πως το εγχείρημα θα αφορά τον αναπτυσσόμενο κόσμο. Τούτο μπορεί να εκληφθεί ως realpolitik, αλλά θα μπορούσε να είναι μια καλή επενδυτική στρατηγική φέτος. Οι τιμές των εμπορευμάτων έχουν ανακάμψει, και τούτο οφείλεται στην ανάκαμψη των μετοχών εταιρειών εμπορευμάτων.

Σύμφωνα με τους δείκτες FTSE All-World, οι μετοχές των βασικών μετάλλων έχουν ενισχυθεί κατά 32,3% φέτος: Κατά 29,3% στον αναπτυγμένο κόσμο, κατά 46,7% στις προηγμένες αναπτυσσόμενες αγορές και κατά ένα εκρηκτικό ποσοστό 72,7% στις δευτερεύουσες αναδυόμενες αγορές. Την ίδια περίοδο ο δείκτης εμπορευμάτων εκτός του τομέα ενέργειας του Dow Jones ?UBS ενισχύθηκε κατά 9,8%.

Εάν λοιπόν υπήρχε κάποιος τρόπος να στοιχηματίσει κανείς στην προοπτική μιας σινο-κεντρικής ανάκαμψης, πυροδοτούμενης εν μέρει από τις κινεζικές εισαγωγές, οι μετοχές πρώτων υλών στις αναδυόμενες αγορές θα ήταν η καλύτερη επένδυση. Μπορεί το ράλι να συνεχιστεί; Ναι, εάν η Κίνα διατηρήσει την όρεξή της για πρώτες ύλες, αλλά ίσως τελικά να ζητάμε πολλά.