Μια από τις πιο ελκυστικά αποτιμημένες παγκοσμίως μετοχή του κλάδου ηλεκτρικής ενέργειας είναι η ΔΕΗ, σύμφωνα με στοιχεία που επεξεργάστηκε το τμήμα ανάλυσης της Guardian Trust. Το αποτέλεσμα προκύπτει από το σύνολο των εκτιμήσεων που έχουν κάνει διεθνείς αναλυτές που παρακολουθούν τις εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας και συγκεντρώνονται από το πρακτορείο Bloomberg.

Μια από τις πιο ελκυστικά αποτιμημένες παγκοσμίως μετοχή του κλάδου ηλεκτρικής ενέργειας είναι η ΔΕΗ, σύμφωνα με στοιχεία που επεξεργάστηκε το τμήμα ανάλυσης της Guardian Trust. Το αποτέλεσμα προκύπτει από το σύνολο των εκτιμήσεων που έχουν κάνει διεθνείς αναλυτές που παρακολουθούν τις εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας και συγκεντρώνονται από το πρακτορείο Bloomberg.

Η ελληνική Επιχείρηση έχει τον χαμηλότερο πολλαπλασιαστή κερδών με βάση τις προβλέψεις για την τρέχουσα χρήση μεταξύ 81 εταιρειών σε ολόκληρο τον κόσμο, η κεφαλαιοποίηση των οποίων υπερβαίνει τα 3 δισ. ευρώ. Επιπλέον κατατάσσεται στην τριακοστή θέση από πλευράς εκτιμώμενης μερισματικής απόδοσης.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι έχει την τέταρτη καλύτερη σχέση τιμής προς λογιστική αξία, με τις "καλύτερες" σε αυτό το επίπεδο εταιρείες να προέρχονται από αναδυόμενες οικονομίες, γεγονός που δικαιολογεί χαμηλότερες αποτιμήσεις λόγω συναλλαγματικού ρίσκου αλλά και τυχόν πληθωριστικών πιέσεων. Επιπλέον η ΔΕΗ έχει την ενδέκατη καλύτερη σχέση κεφαλαιοποίησης προς αναμενόμενες πωλήσεις παγκοσμίως για το 2009.

Σχόλια 18 αναλυτών

Τη ΔΕΗ την παρακολουθούν, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Bloomberg, τουλάχιστον 18 αναλυτές και είναι μέσα στις 25 εταιρείες που παρακολουθούνται περισσότερο. Ο αριθμός των αναλυτών που παρακολουθεί την Επιχείρηση είναι δυσανάλογα υψηλός για το μέγεθός της, δεδομένου ότι κατατάσσεται στην 68η θέση μεταξύ 81 εταιρειών με κεφαλαιοποίηση μεγαλύτερη των 3 δισ. ευρώ σε ολόκληρο τον κόσμο.

Από τις αναλύσεις ξένων οίκων που έχουν δημοσιοποιηθεί για τη ΔΕΗ προκύπτει σε ορισμένες περιπτώσεις προβληματισμός για τη σημαντική εξάρτηση των επιδόσεων της Επιχείρησης από τις υψηλές τιμές πετρελαίου. Δεν είναι τυχαίο ότι σε πρόσφατη έκθεσή της η Merill Lynch αναφέρει ότι "η τιμή του πετρελαίου έχει πλέον διπλασιασθεί από τα επίπεδα του Δεκεμβρίου του 2008, όταν αναβαθμίσαμε σε "buy". Με τα τιμολόγια της ΔΕΗ να καθορίζονται σε μεγάλο βαθμό από το κράτος, πιστεύουμε ότι οι καθετοποιημένοι όμιλοι (E.ON, Iberdrola, GDF Suez) που ωφελούνται από το ακριβότερο πετρέλαιο και τα χαμηλότερα τιμολόγια, αποτελούν καλύτερες επιλογές".

Βέβαια η Merrill βλέπει το πετρέλαιο στα 75 δολάρια ενώ διατυπώνει προβληματικά επιχειρήματα για τη μείωση της τιμής-στόχου για τη ΔΕΗ από τα 20 ευρώ στα 17,5, όπως και ότι έχει υπεραποδόσει έναντι άλλων εταιρειών του κλάδου.

Σε αντίθεση με τη Merill, οι Deutsche Bank και Citigroup εμφανίζονται υπέρμαχοι των τοποθετήσεων στη ΔΕΗ, με τη δεύτερη μάλιστα να διατυπώνει συστάσεις για τοποθετήσεις ακόμα και σε βραχυπρόθεσμες διορθώσεις.

Η τιμή στόχος

Η Deutsche Bank κατατάσσει την Επιχείρηση στα πιο ελκυστικά utilities, δίνει σύσταση "αγορά" και τιμή-στόχο 22 ευρώ, ενώ εκτιμά ότι η ΔΕΗ θα πρέπει να επωφεληθεί το 2009 από μια σημαντική ανάκαμψη της κερδοφορίας της, λόγω των χαμηλών τιμών των καυσίμων και των δαπανών για την προμήθεια ενέργειας.

Η Deutsche Bank εκτιμά ότι η μείωση των δαπανών που αφορούν εμπορεύματα θα οδηγήσει σε βελτίωση των EBITDA της τάξης του 1,165 δισ. ευρώ, το 2009. H Citigroup εμφανίζεται ως ο πιο θερμός υποστηρικτής τοποθετήσεων στη μετοχή της ΔΕΗ, για την οποία συστήνει "αγορά" με τιμή-στόχο τα 25 ευρώ. Ο ξένος οίκος κάνει την υψηλότερη πρόβλεψη από όλους για τα κέρδη του 2008 αναμένοντας 2,97 ευρώ, γεγονός που μεταφράζεται σε πολλαπλασιαστή κερδών της τάξεως του 5 όταν η μέση τιμή των προβλέψεων διαμορφώνεται στα επίπεδα του 6,5.

Σημειωτέον ότι η πρόβλεψη της Citi λαμβάνει υπ' όψιν χαμηλή τιμή πετρελαίου σε αντίθεση με αυτή της Merill Lynch.

Δείτε το συνοδευτικό υλικό

(www.axiaplus.gr, 05/08/2009)