Πτώση 34% στα καθαρά κέρδη του β΄ τριμήνου κατέγραψε η Vestas Wind Systems A/S (VWS.KO), καθώς διαμόρφωσε υψηλότερα κόστη και μειωμένα μεικτά περιθώρια, ωστόσο διατήρησε αμετάβλητες τις εκτιμήσεις της για το έτος. Οι μετοχές της Vestas άνοιξαν με κέρδη 2,3% φτάνοντας τις 402 κορώνες Δανίας, μετά την ανακοίνωση της εταιρείας ότι θα αφήσει τις εκτιμήσεις για το έτος αμετάβλητες, ακόμα και αν οι αναλυτές ανέμεναν αναγγελία για μελλοντική εξέλιξη των κερδών

Πτώση 34% στα καθαρά κέρδη του β΄ τριμήνου κατέγραψε η Vestas Wind Systems A/S (VWS.KO), καθώς διαμόρφωσε υψηλότερα κόστη και μειωμένα μεικτά περιθώρια, ωστόσο διατήρησε αμετάβλητες τις εκτιμήσεις της για το έτος.

Οι μετοχές της Vestas άνοιξαν με κέρδη 2,3% φτάνοντας τις 402 κορώνες Δανίας, μετά την ανακοίνωση της εταιρείας ότι θα αφήσει τις εκτιμήσεις για το έτος αμετάβλητες, ακόμα και αν οι αναλυτές ανέμεναν αναγγελία για μελλοντική εξέλιξη των κερδών.

H μεγαλύτερη κατασκευάστρια εταιρεία αεροτουρμπινών διατήρησε το στόχο για τα έσοδα του 2009 στα 7,2 δισ. ευρώ, έχοντας καταγράψει παραγγελίες ύψους 0,7 δισ. ευρώ από το τέλος της αναφερόμενης περιόδου. Επίσης, το εταιρικό συμβούλιο της Vestas θα αξιολογεί διάφορες συμβάσεις συνολικής αξίας άνω των 4,4 δισ. ευρώ, σύμφωνα με όσα δήλωσε.

Το καθαρά κέρδη β΄ τριμήνου, σύμφωνα με τη Vestas, υποχώρησαν στα 43 εκατ. ευρώ από 65 εκατ. ευρώ την ίδια περίοδο πέρυσι, χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών για 80 εκατ. ευρώ.

Τα έσοδα για την ίδια περίοδο αυξήθηκαν κατά 11% στα 1,21 δισ. ευρώ από 1,09 δισ. ευρώ πέρυσι, ενώ τα EBIT διαμορφώθηκαν στα 78 εκατ. ευρώ, δηλαδή 15% χαμηλότερα από τα 92 εκατ. ευρώ το δεύτερο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Οι μετοχές της Vestas παραμένουν κάτω από τις 700 κορώνες καθώς οι ευμετάβλητες πιστωτικές αγορές, επηρέασαν τους πελάτες της και καθυστέρησαν τα αεροδυναμικά της σχεδία παγκοσμίως.

Ωστόσο, η τιμή της μετοχής είναι μεγαλύτερη από τις 200 κορώνες, την χαμηλότερη τιμή δηλαδή που είχε σημειώσει τον Οκτώβριο λόγω της αλλαγής της κυβέρνησης των ΗΠΑ, η οποία έφερε νέο κύμα αισιοδοξίας για το μέλλον του κλάδου ανανεώσιμης ενέργειας.

(από Dow Jones Newswires/www.capital.gr, 18/08/2009)