Οι επενδυτές στην "πράσινη" ενέργεια έχουν κάθε λόγο να αισθάνονται ευτυχείς με την ανάκαμψη των αγορών. Άλλωστε ο κλάδος δέχτηκε ισχυρά πλήγματα κατά τη διάρκεια της κρίσης. Ύστερα από τέσσερα χρόνια εντυπωσιακής ανάπτυξης, οι επενδύσεις σε καθαρή ενέργεια (δηλαδή αιολικά πάρκα, ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ηλιακή ενέργεια αλλά και ανακύκλωση), υποχώρησαν από τα 41 δισ. δολάρια που είχαν αγγίξει το δ΄ τρίμηνο του 2007 μόλις στα 13,3 δισ. δολάρια στο α΄ τρίμηνο του 2009, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρίας New Energy Finance
Οι επενδυτές στην "πράσινη" ενέργεια έχουν κάθε λόγο να αισθάνονται ευτυχείς με την ανάκαμψη των αγορών. Άλλωστε ο κλάδος δέχτηκε ισχυρά πλήγματα κατά τη διάρκεια της κρίσης. 

Ύστερα από τέσσερα χρόνια εντυπωσιακής ανάπτυξης, οι επενδύσεις σε καθαρή ενέργεια (δηλαδή αιολικά πάρκα, ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ηλιακή ενέργεια αλλά και ανακύκλωση), υποχώρησαν από τα 41 δισ. δολάρια που είχαν αγγίξει το δ΄ τρίμηνο του 2007 μόλις στα 13,3 δισ. δολάρια στο α΄ τρίμηνο του 2009, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρίας New Energy Finance.

Όμως όσοι επενδυτές συνέχισαν να εμπιστεύονται τον κλάδο, απολαμβάνουν εντυπωσιακή ανάκαμψη. Οι μετοχές των εταιριών που δραστηριοποιούνται σε αυτόν έχουν ενισχυθεί 36% μεταξύ 1ης Απριλίου και 30ής Ιουνίου (βάσει του δείκτη WilderHill New Energy Global Innovation), ενώ στο ίδιο διάστημα ο S&P 500 έχει σημειώσει άνοδο 15%.

Επιπρόσθετα οι νέες επενδύσεις σε "πράσινη" ενέργεια υπολογίζεται ότι έχουν αγγίξει τα 36,2 δισ. δολάρια στο β΄ τρίμηνο, βάσει εκτιμήσεων της εταιρίας NEF. 

Ο επικεφαλής της NEF, κ. Angus McCrone τονίζει: "Σαφώς δεν έχουμε ξεπεράσει τα προβλήματα, αλλά ο κλάδος έχει κάθε λόγο να αισθάνεται αισιόδοξος".

Ανάλογες απόψεις εκφράζει και ο κ. Will Outon, υπεύθυνος δημιουργίας νέων δεικτών για τον κλάδο στον FTSE, καθώς υποστηρίζει ότι: "η κλιματική αλλαγή θα αλλάξει την παγκόσμια οικονομία στα επόμενα χρόνια, με αποτέλεσμα η 'πράσινη' ενέργεια να ευνοηθεί".

Δύο από τους βασικούς παράγοντες που στηρίζουν την ανάκαμψη της "πράσινης" ενέργειας, είναι η σημαντική άνοδος στην τιμή πετρελαίου, γεγονός που καθιστά τις εταιρίες όπου δραστηριοποιούνται στις εναλλακτικές μορφές ενέργειας περισσότερο ανταγωνιστικές, αλλά και τα "πακέτα" στήριξης που έχουν ανακοινωθεί ανά την υφήλιο.

Σύμφωνα με τον κ. Nick Robins της HSBC, περίπου 512 δισ. δολάρια από τα κρατικά "πακέτα" στήριξης θα τοποθετηθούν σε "πράσινη" ενέργεια.

Οι ανησυχίες για την ενεργειακή ασφάλεια, η αύξηση της τιμής πετρελαίου, η ρύπανση του περιβάλλοντος αλλά και οι περισσότερο αυστηροί κανόνες για την προστασία του, που επιβάλλονται ανά την υφήλιο, αποτελούν στοιχεία τα οποία στηρίζουν τον κλάδο, επισημαίνει ο κ. Richard Youngman, συνεργάτης της εταιρίας Cleantech Group.

Βέβαια τα προβλήματα δεν λείπουν, καθώς πολλές εταιρίες χρειάζονται υψηλά κεφάλαια για βελτίωση των υποδομών τους, ενώ οι αγορές χρηματοδότησης παραμένουν σχετικά "παγωμένες".

Ακόμη και η αγορά δημόσιων εγγραφών διατηρεί κάποια "επιθετικά" χαρακτηριστικά έναντι στον κλάδο. Στο α'  τρίμηνο του 2009, βάσει στοιχείων της Cleantech, πραγματοποιήθηκαν μόλις τέσσερις δημόσιες εγγραφές επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην "πράσινη" ενέργεια.

(από "Financial Times"/www.euro2day.gr, 18/08/2009)