Πτώση κατά 61% στα καθαρά κέρδη του πρώτου τριμήνου παρουσίασε ο κρατικός κολοσσός φυσικού αερίου Gazprom, λόγω του σημείωσαν πτώση 61% στο πρώτο τρίμηνο φέτος, λόγω του υψηλού κόστους της αγοράς φυσικού αερίου, κυρίως από την Κεντρική Ασία, με αποτέλεσμα την αύξηση-ρεκόρ κατά 121% στο συνολικό κόστος, το οποίο ανήλθε σε 303,5 δισ. ρούβλια). Παράλληλα, ο συνολικός όγκος πωλήσεων φυσικού αερίου συρρικνώθηκε σε 140 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα

Πτώση κατά 61% στα καθαρά κέρδη του πρώτου τριμήνου παρουσίασε ο κρατικός κολοσσός φυσικού αερίου Gazprom, λόγω του σημείωσαν πτώση 61% στο πρώτο τρίμηνο φέτος, λόγω του υψηλού κόστους της αγοράς φυσικού αερίου, κυρίως από την Κεντρική Ασία, με αποτέλεσμα την αύξηση-ρεκόρ κατά 121% στο συνολικό κόστος, το οποίο ανήλθε σε 303,5 δισ. ρούβλια). Παράλληλα, ο συνολικός όγκος πωλήσεων φυσικού αερίου συρρικνώθηκε σε 140 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.

Αναλυτικότερα, τους τρεις πρώτους μήνες του 2009, τα καθαρά κέρδη της εταιρείας υποχώρησαν στα 110,38 δισ. ρούβλια (3,49 δισ. δολάρια ή 2,4 δισ. ρούβλια), αλλά διαμορφώθηκαν σε υψηλότερα επίπεδα από ό, τι εκτιμούσαν οι αναλυτές που έλαβαν σε σχετική σφυγμομέτρηση του Ρόιτερ και οι οποίες έκαναν λόγο για κέρδη 84,75 δισ. ρουβλιών. Ωστόσο, ανάκαμψη στα κέρδη της Gazprom αναμένονται το υπόλοιπο του 2009.

Οι λειτουργικές δαπάνες της εταιρείας εκτινάχθηκαν κατά σχεδόν ένα πέμπτο και άγγιξαν τα 648,8 δισ. ρούβλια. Αναλυτές ανέφεραν ότι η κερδοφορία του ρωσικού κολοσσού θα ανακάμψει στο δεύτερο και τρίτο φετινό τρίμηνο, μετά την έκρηξη η οποία είχε ως αποτέλεσμα την αναστολή, τον περασμένο Απρίλιο, των εισαγωγών από την Gazprom ακριβού φυσικού αερίου από το Τουρκμενιστάν.

Επιπλέον, αναμένεται ότι η ανάκαμψη του όγκου πωλήσεων, ο οποίος συρρικνώθηκε σε ποσοστό περίπου 24% λόγω της διαμάχης με την Ουκρανία, θα συμβάλει στην αντιστάθμιση των χαμηλότερων τιμών του φυσικού αερίου στο δεύτερο εξάμηνο του 2009.

Παρά τη διαμάχη με το Κίεβο του περασμένου Ιανουαρίου που είχε ως αποτέλεσμα την αναστολή της τροφοδοσίας της Ευρώπης, τα έσοδα της Gazprom στο τρίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου του 2009 αυξήθηκαν κατά 2,1%, ανερχόμενα σε 931,4 δισ. ρούβλια.

Η σημαντική υποτίμηση του ρωσικού εθνικού νομίσματος έναντι του δολαρίου είχε ως συνέπεια την καταγραφή συναλλαγματικών ζημιών ύψους 140 δισ. ρουβλιών και την αύξηση 17% του καθαρού χρέους της Gazprom, το οποίο, στις 31 του περασμένου Μαρτίου, είχε ανέλθει σε 1,191 τρισ. ρούβλια.

Ωστόσο, τα οικονομικά αποτελέσματα δεν αποτρέπουν το ρωσικό κολοσσό από το να προχωρήσει σε επενδύσεις. Την προηγούμενη Παρασκευή, ο Ρώσος πρωθυπουργός κ. Βλαντιμίρ Πούτιν ενημέρωσε, σύμφωνα με το Prime-TASS, τον κυβερνήτη της αυτόνομης περιοχής Γιαμάλ-Νένετς κ. Γιούρι Νεγέλοφ ότι η Gazprom σχεδιάζει να επενδύσει, το 2010, 4,4 δισ. ευρώ στη χερσόνησο Γιαμάλ.

«Ηδη, το 2012, η Gazprom σχεδιάζει να εγκαινιάσει την παραγωγή στο πεδίο άντλησης Μποβανένκοβο», είπε ο κ. Νεγέλοφ. Η έναρξη της εκμετάλλευσης του Μποβανένκοβο θα προσθέσει 250 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στα αποθέματα της αυτόνομης περιοχής Γιαμάλ-Νένετς.