Οι μεγαλύτεροι χρηματιστηριακοί οίκοι που ασχολούνται με το εμπόριο εμπορευμάτων παγκοσμίως αισιοδοξούν για την οικονομική ανάπτυξη, ενώ αναμένουν σταθερές τιμές στις πρώτες ύλες για το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Τη θετική αυτή στάση υιοθετούν διεθνείς όμιλοι όπως οι Glencore, Cargill και Mitsubishi και έρχεται μετά από ένα δύσκολο πρώτο εξάμηνο στο οποίο μειώθηκαν τα κέρδη και οι πωλήσεις για πολλές από αυτές τις εταιρείες.

Οι μεγαλύτεροι χρηματιστηριακοί οίκοι που ασχολούνται με το εμπόριο εμπορευμάτων παγκοσμίως αισιοδοξούν για την οικονομική ανάπτυξη, ενώ αναμένουν σταθερές τιμές στις πρώτες ύλες για το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Τη θετική αυτή στάση υιοθετούν διεθνείς όμιλοι όπως οι Glencore, Cargill και Mitsubishi και έρχεται μετά από ένα δύσκολο πρώτο εξάμηνο στο οποίο μειώθηκαν τα κέρδη και οι πωλήσεις για πολλές από αυτές τις εταιρείες.

Προδιαγράφεται γενικά μια αύξηση στη ζήτηση, όπως τονίζουν οι χρηματιστηριακοί οίκοι, η οποία ως εκτίμηση είναι σημαντική διότι η έκταση των επιχειρηματικών τους σχέσεων τους επιτρέπει γενικά να κάνουν προβλέψεις σχετικά με τους οικονομικούς κύκλους.

Η Glencore, ο μεγαλύτερος όμιλος παγκοσμίως, ανακοίνωσε ότι υπάρχουν «ενθαρρυντικά σημάδια αυξημένης επιχειρηματικής δραστηριότητας», όπως αναφέρουν οι FT. Η Mitsubishi επίσης τονίζει ότι «παρατηρούμε τις θετικές επιδράσεις των μέτρων στήριξης». 

Μέρος της αισιοδοξίας οφείλεται στο πακέτο στήριξης της κυβέρνησης της Κίνας. Η ισχυρή ανάπτυξη της χώρας έχει επιδράσεις και στις γειτονικές ασιατικές οικονομίες, ενώ παράλληλα η αναπλήρωση των αποθεμάτων στις ΗΠΑ αυξάνει τη ζήτηση των εμπορευμάτων και εκεί. 

Οι traders των εμπορευμάτων αναφέρουν επίσης ότι είναι αισιόδοξοι σχετικά με τα μέταλλα και τα ορυκτά όπως ο χαλκός, ο λιθάνθρακας και ο σίδηρος, έστω και με τιμές διπλάσιες σε σχέση με τον Ιανουάριο. Όσον αφορά την ενέργεια, εκτιμούν ότι θα παραμείνει σταθερή η τιμή του βαρελιού κοντά στα 70 δολάρια. Τέλος, στα τρόφιμα, αναμένουν αυξημένη ζήτηση σε εμπορεύματα όπως το σιτάρι και το καλαμπόκι. 

Οι χαμηλές τιμές που επικράτησαν στις αρχές του έτους έπληξαν ιδιαίτερα τους οίκους που εμπορεύονται στον τομέα των εμπορευμάτων. Η Glencore είδε τα κέρδη της να μειώνονται κατά 57% στο πρώτο εξάμηνο, ενώ η Cargill ανέφερε πτώση κερδών για πρώτη φορά μετά από οκτώ χρόνια.