ΛΟΝΔΙΝΟ. Εικόνες διαστημικής ύλης που θα συμβάλουν στη λύση των μυστηρίων γύρω από το σχηματισμό των άστρων προσέφερε στους αστρονόμους το ευρωπαϊκό διαστημικό τηλεσκόπιο Πλανκ. Παρότι η βασική του αποστολή είναι να συλλάβει το «αρχαιότερο φως» στο σύμπαν, το τηλεσκόπιο Πλανκ αποδεικνύεται πολύτιμο εργαλείο στην εξερεύνηση περιοχών του Διαστήματος, όπου λόγω της υψηλής πυκνότητας αερίων και σκόνης κρίνεται πιθανή η δημιουργία άστρων
ΛΟΝΔΙΝΟ. Εικόνες διαστημικής ύλης που θα συμβάλουν στη λύση των μυστηρίων γύρω από το σχηματισμό των άστρων προσέφερε στους αστρονόμους το ευρωπαϊκό διαστημικό τηλεσκόπιο Πλανκ. Παρότι η βασική του αποστολή είναι να συλλάβει το «αρχαιότερο φως» στο σύμπαν, το τηλεσκόπιο Πλανκ αποδεικνύεται πολύτιμο εργαλείο στην εξερεύνηση περιοχών του Διαστήματος, όπου λόγω της υψηλής πυκνότητας αερίων και σκόνης κρίνεται πιθανή η δημιουργία άστρων.

Οι τελευταίες εικόνες του Πλανκ, που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Τετάρτη, δείχνουν κολοσσιαίες ζώνες ψυχρής ύλης, οι οποίες εξαπλώνονται στο γαλαξία μας και αποτελούν στοιχεία ιδιαίτερης σημασίας για τους ερευνητές της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας, ESA. Η υπηρεσία διαθέτει ένα ακόμη διαστημικό τηλεσκόπιο, το Χέρσελ, που ερευνά ακριβώς τη διαδικασία της δημιουργίας των άστρων. «Οι τελευταίες εικόνες δείχνουν πόσο καλά λειτουργεί το Πλανκ, αλλά και πόσο ωραία συμπληρώνει τις εργασίες στο Χέρσελ», δήλωσε ο επιστήμονας της ESA, δρ Γιαν Τάουμπερ. «Το Πλανκ ερευνά ολόκληρο τον ουρανό σε μεγάλη κλίμακα, ενώ το Χέρσελ εστιάζει και κάνει πολύ λεπτομερή έρευνα σε πολύ μικρότερα μέρη του ουρανού».

Και τα δύο τηλεσκόπια εκτοξεύτηκαν στο Διάστημα τον περασμένο Μάιο και έχουν τεθεί σε θέσεις παρατήρησης, σε απόσταση 1,5 εκατ. χιλιομέτρων πάνω από τη Γη. Βασική αποστολή του Πλανκ είναι να κάνει τις πιο ακριβείς μετρήσεις που έγιναν ποτέ για το κοσμικό φως CMB, για τα κύματα της πρωταρχικής ακτινοβολίας, που προέρχονται από το σύνολο του σύμπαντος. Αλλά για να ερευνήσει αυτό το «απολίθωμα φωτός», το ευρωπαϊκό διαστημικό τηλεσκόπιο πρέπει πρώτα να καθαρίσει το πεδίο ερευνώντας άλλα φαινόμενα.

Σε αυτά περιλαμβάνονται η ψυχρή ύλη και τα νέφη σκόνης που υπάρχουν μεταξύ των άστρων. Οι τελευταίες εικόνες εστιάζουν σε νέφη που εκτείνονται σε ακτίνα 500 ετών φωτός από τη Γη. Παρότι ορισμένοι επιστήμονες θεωρούν αυτή την έρευνα «εμπόδιο» μπροστά στη βασική αποστολή του Πλανκ, άλλοι πιστεύουν ότι πρόκειται για πραγματικό θησαυρό.

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 19/03/2010)