Η Αμερική πετάει στο φεγγάρι, ή αλλιώς στα σύννεφα... Τούτο το μήνυμα μετέφερε ο πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα στη Nasa, όταν επισκέφθηκε το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στη Φλώριδα την περασμένη εβδομάδα.

Η Αμερική πετάει στο φεγγάρι, ή αλλιώς στα σύννεφα... Τούτο το μήνυμα μετέφερε ο πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα στη Nasa, όταν επισκέφθηκε το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στη Φλώριδα την περασμένη εβδομάδα.

«Πήγαμε εκεί και πριν», είπε για τον δορυφόρο της Γης, προσθέτοντας πως «υπάρχουν πολλά ακόμη να εξερευνήσει κανείς στο Διάστημα». Μπορεί να φαίνεται πεζός τρόπος να διακόπτεις ένα όνειρο που εκφράστηκε πρώτα από τον πρόεδρο Τζον Φ. Κένεντι, το 1961.

Η απόφασή του τον Φεβρουάριο να ματαιώσει το πρόγραμμα Constel-lation προκάλεσε αγωνία στο διαστημικό λόμπι. Όμως, ο κ. Ομπάμα είχε δίκαιο που κατήργησε το Constellation.

Εν μέρει, το θέμα είναι οικονομικό. Το Constellation θα κόστιζε περί τα 100 δισ. δολάρια. Είναι μεγάλο ποσό για να πάει κανείς κάπου που έχει ήδη πάει.

Αλλά υπάρχει και άλλο ζήτημα, που αφορά τον σκοπό ύπαρξης της Nasa. Από την ίδρυσή της, η υπηρεσία προσπάθησε να ισορροπήσει δυο στόχους. Ο πρώτος είναι να πραγματοποιήσει πρακτικές πρωτοβουλίες που θα ευνοούσαν τη ζωή στη Γη. Ύστερα υπάρχει και η αποστολή «Dan Dare» της Nasa, βασισμένη στην ιδέα της ανάγκης του ανθρώπου να εξερευνά.

Ο κ. Ομπάμα δικαίως απομάκρυνε τη Nasa από το «Dan Dare», αλλά δεν το απέρριψε εντελώς. Διοχετεύει χρήματα για να κρατήσει ζωντανή της ιδέα της αποστολής στον Άρη το 2030. Στη Nasa θα δοθούν κεφάλαια για μια νέα διαστημική κάψουλα, για να πάψει να είναι πλήρως εξαρτώμενη από τη Ρωσία για επανδρωμένες αποστολές. Είναι εύκολο να κατανοήσει κανείς για ποιον λόγο το κάνει ο κ. Ομπάμα. Η πολιτεία της Φλόριντα, όπου είναι συγκεντρωμένες οι υπηρεσίες της Nasa, θα είναι βασικό πεδίο μάχης για τις ενδιάμεσες εκλογές.

Ο κ. Ομπάμα θα έπρεπε να θυμάται το τέλος της ομιλίας του Κένεντι πως οι ΗΠΑ θα πρέπει να πάρουν θετική θέση στο θέμα του Διαστήματος, εάν είναι έτοιμες να εργαστούν και να σηκώσουν το βάρος για την επιτυχία ενός τέτοιου εγχειρήματος. Για να παραμείνει πιστός σε αυτήν την αρχή, ο κ. Ομπάμα θα έπρεπε να είχε επιλέξει μια «μικρότερη» Nasa.

(από την εφημερίδα "Ημερησία", 20/4/2010)