40 ηγέτες της γερμανικής οικονομίας καταφέρθηκαν μετωπικά σήμερα κατά του σχεδίου της κυβέρνησης της Άγγελας Μέρκελ να επιβάλει φορολογία στην παραγωγή πυρηνικής ενέργειας, επισείοντας το φάσμα της αποβιομηχάνισης της χώρας.

40 ηγέτες της γερμανικής οικονομίας καταφέρθηκαν μετωπικά σήμερα κατά του σχεδίου της κυβέρνησης της Άγγελας Μέρκελ να επιβάλει φορολογία στην παραγωγή πυρηνικής ενέργειας, επισείοντας το φάσμα της αποβιομηχάνισης της χώρας.

«Μια πολιτική που έγκειται στο να ενισχύεται ο (κρατικός) προϋπολογισμός με την επιβολή νέων φόρων στην ενέργεια ισοδυναμεί με μπλοκάρισμα των σημαντικών επενδύσεων για το μέλλον», γράφουν οι ηγέτες αυτοί σε κείμενο που αποκαλύφθηκε σήμερα από την εφημερίδα Χάντελσμπλατ.

Το κείμενο αυτό, που πρόκειται να δημοσιευτεί αύριο με τη μορφή ολοσέλιδης διαφημιστικής καταχώρισης στις εφημερίδες, καταφέρεται εναντίον του σχεδίου να επιβληθεί στην πυρηνική ενέργεια φόρος ο οποίος υπολογίζεται ότι θα αποφέρει καθαρά κέρδη στο Κράτος 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Η κυβέρνηση της Μέρκελ θέλει να πληρώσουν αυτοί που εκμεταλλεύονται τους σταθμούς παραγωγής ενέργειας σε αντάλλαγμα για την παράταση της διάρκειας ζωής των αντιδραστήρων της χώρας, το κλείσιμο των οποίων έχει αποφασισθεί για το 2020 από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

«Μια βιαστική έξοδος από την πυρηνική ενέργεια θα κατέστρεφε κεφάλαιο δισεκατομμυρίων ευρώ», προειδοποιούν οι συντάκτες του κειμένου. «Για να είναι οι τιμές της ενέργειας προσιτές σε όλους, δεν μπορούμε προς το παρόν να απαρνηθούμε ούτε τον άνθρακα ούτε την πυρηνική ενέργεια», επιμένουν.

Ο κατάλογος αυτών που υπογράφουν περιλαμβάνει από τους επικεφαλής των μεγάλων ενεργειακών ομίλων EON, RWE και του σουηδικού Vattenfall, μέχρι τους επικεφαλής γιγάντων της βιομηχανίας όπως οι BASF, Bayer και ThyssenKrupp, καθώς και τα καταστήματα λιανικών πωλήσεων Metro και τον όμιλο μέσων ενημέρωσης Bertelsmann.

Περιλαμβάνει επίσης τον διευθυντή της εθνικής ποδοσφαιρικής ομάδας της Γερμανίας Όλιβερ Μπίρχοφ.

Στους υπογράφοντες περιλαμβάνεται ακόμη ο Γιόζεφ Άκερμαν, επικεφαλής της Deutsche Bank, ο οποίος θεωρείται πως πρόσκειται στην Μέρκελ.

Ο επικεφαλής μιας από τις τριάντα μεγαλύτερες εισηγμένες εταιρείες της Γερμανίας, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, χαρακτήρισε το κείμενο αυτό «προειδοποιητική βολή προς την κυβέρνηση».

«Είτε θα περάσει, είτε θα χάσει την υποστήριξή μας», δήλωσε στην Χάντελσμπλατ.

«Όλα αυτά λαμβάνονται υπόψη και πλουτίζουν τη σκέψη της καγκελαρίου», δήλωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο Στέφεν Ζάιμπερτ, εκπρόσωπος της Μέρκελ. «Οι συζητήσεις διεξάγονται σε ατμόσφαιρα καλύτερη απ' αυτή που υποδηλώνεται από την ανοικτή επιστολή» των επιχειρήσεων, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.