Κραδασμούς αναμένεται να προκαλέσει στην πλεονάζουσα παραγωγική δυνατότητα των πλούσιων σε πετρελαϊκά κοιτάσματα της Μέσης Ανατολής χωρών η τρέχουσα αναταραχή. Οι επιπτώσεις αναμένεται να εκδηλωθούν όχι μόνο μακροπρόθεσμα, αλλά στο αμέσως προσεχές διάστημα, καθώς ο φόβος επέκτασης των ταραχών αποτρέπουν τις κυβερνήσεις χωρών της περιοχής από το να λάβουν τα αναγκαία μέτρα για τον περιορισμό της εγχώριας κατανάλωσης καυσίμων

Κραδασμούς αναμένεται να προκαλέσει στην πλεονάζουσα παραγωγική δυνατότητα των πλούσιων σε πετρελαϊκά κοιτάσματα της Μέσης Ανατολής χωρών η τρέχουσα αναταραχή. Οι επιπτώσεις αναμένεται να εκδηλωθούν όχι μόνο μακροπρόθεσμα, αλλά στο αμέσως προσεχές διάστημα, καθώς ο φόβος επέκτασης των ταραχών αποτρέπουν τις κυβερνήσεις χωρών της περιοχής από το να λάβουν τα αναγκαία μέτρα για τον περιορισμό της εγχώριας κατανάλωσης καυσίμων.

Ηδη, η διακοπή μεγάλου μέρους της παραγωγής της Λιβύης -στα 1,6 εκατ. βαρέλια ημερησίως- απειλεί να συρρικνώσει δραστικά τα λιγότερα από 5 εκατ. βαρέλια ημερησίως που μπορεί να διαθέσει ο ΟΠΕΚ άμεσα στις αγορές, σε περίπτωση έλλειψης. Και κάποιοι αναλυτές διακρίνουν τώρα πολλές ομοιότητες της παρούσας κατάστασης με τις συνθήκες του 2008, όταν η τιμή του αργού εκτινάχθηκε στο ιστορικό ρεκόρ των 147,27 δολαρίων το βαρέλι, με την παραγωγική δυνατότητα να είναι μικρότερη από 2 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

Ανώτατος αξιωματούχος της Σαουδικής Αραβίας δήλωνε προχθές ότι η χώρα παράγει περί τα 9 εκατ. βαρέλια πετρελαίου ημερησίως και έχει δυνατότητα να αυξήσει την ποσότητα περίπου κατά 3,5 εκατ. βαρέλια ακόμη. Μάλιστα, το βασίλειο επιμένει ότι στην ποσότητα αυτή περιλαμβάνεται το ελαφρύ, εύκολο στη διύλιση πετρέλαιο που εξάγει και η Λιβύη κυρίως στην Ευρώπη. Υπενθυμίζεται ότι η πλεονάζουσα παραγωγική δυνατότητα είναι το πετρέλαιο που μπορεί να αντληθεί στην επιφάνεια μέσα σε 30 ημέρες και να διατηρηθεί για 90 ημέρες. Ως κορυφαία πετρελαιοεξαγωγός χώρα του κόσμου, η Σαουδική Αραβία θεωρείται έτσι ότι έχει συνολική παραγωγική δυνατότητα 12,5 εκατ. βαρελιών ημερησίως.

Ωστόσο, η αρχική αισιοδοξία των αναλυτών ότι τα γεγονότα στην περιοχή δεν συνδέονται με την άνοδο των τιμών σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα από τα 100 δολάρια αρχίζει να φθίνει. Αφενός, την περασμένη εβδομάδα, η Goldman Sachs διατύπωνε την άποψη ότι η διακοπή της λιβυκής παραγωγής μπορεί να περιορίσει στο ήμισυ την πλεονάζουσα δυνατότητα του καρτέλ. Την ίδια ώρα, η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας προβλέπει ότι η παγκόσμια ζήτηση θα φθάσει στο ρεκόρ των 90 και πλέον εκατ. βαρελιών ημερησίως ώς τα τέλη του τρέχοντος έτους.

Μπροστά στα γεγονότα που σαρώνουν τη Μέση Ανατολή, η απάντηση του Σαουδάραβα βασιλιά Αμπντάλα ήταν να εξαγγείλει επιδόματα ύψους 37 δισ. δολ. για τον λαό του. Σύμφωνα με αναλυτές, η κίνηση θα συμβάλει στην αύξηση της κατανάλωσης «μέσω της επιπλέον ζήτησης για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία θα ασκήσει περαιτέρω πιέσεις στην παραγωγή αργού και προϊόντων». Στοιχεία της σαουδαραβικής πετρελαϊκής βιομηχανίας ήδη δείχνουν ότι η χρήση καυσίμων μόνο για παραγωγή ηλεκτρισμού θα αυξηθεί φέτος στα 540.000 βαρέλια ημερησίως, από τα περυσινά 403.000. Οι φόβοι που εγείρουν οι ταραχές στην περιοχή επιφέρουν άλλωστε πλήγμα στο χρηματιστήριο της Σ. Αραβίας. Χθες, οι απώλειες των δύο προηγούμενων συνεδριάσεων, που έφτασαν συνολικά στο 6%, αυξήθηκαν κατά ακόμη 6,8%, διαμορφώνοντας τον δείκτη στις 5.539 μονάδες. Η κατακόρυφη πτώση επηρέασε και άλλες αγορές της περιοχής, την ώρα που η τιμή του Brent ενισχυόταν περαιτέρω, ξεπερνώντας τα 112 δολ. το βαρέλι.