Ο Γερμανός συνάδελφος Κριστιάν Ρέϊερμαν είναι ένας από τους ανερχόμενους οικονομικούς συντάκτες του περιοδικού «Der Spiegel» και της ηλεκτρονικής εκδόσεως «Spiegel on line», στην οποία και ανέφερε τα σχετικά περί εξόδου της Ελλάδος από την ευρωζώνη –τα οποία η κυβέρνηση έσπευσε να διαψεύσει χρησιμοποιώντας την γνωστή τακτική της. Μίλησε έτσι για προβοκάτσια, για συνομωσίες διεθνών κερδοσκόπων και άλλα παρόμοια.

Ο Γερμανός συνάδελφος Κριστιάν Ρέϊερμαν είναι ένας από τους ανερχόμενους οικονομικούς συντάκτες του περιοδικού « Der Spiegel» και της ηλεκτρονικής εκδόσεως « Spiegel on line», στην οποία και ανέφερε τα σχετικά περί εξόδου της Ελλάδος από την ευρωζώνη –τα οποία η κυβέρνηση έσπευσε να διαψεύσει χρησιμοποιώντας την γνωστή τακτική της. Μίλησε έτσι για προβοκάτσια, για συνομωσίες διεθνών κερδοσκόπων και άλλα παρόμοια.

Επί της ουσίας, όμως, δεν είπε απολύτως τίποτε –γιατί, βεβαίως, δεν έχει τίποτε να πει. Και τούτο διότι η είδηση-ανάλυση που αναρτήθηκε στο « Spiegel on line» κάθε άλλο παρά «προβοκάτσια» είναι. Αντιθέτως, είναι το προϊόν μιας βαθειάς γερμανικής πεποιθήσεως ότι η κυβέρνηση του κ. Γ. Α. Παπανδρέου, αφ’ ενός, δεν θέλει να προχωρήσει στην αποτελεσματική και σταθερή εφαρμογή του Μνημονίου και, αφ’ ετέρου, δεν μπορεί.

Στην βάση λοιπόν των παραπάνω αδυναμιών της, η κυβέρνηση, από τον Μάϊο 2010 προσπαθεί να κερδίζει χρόνο με διάφορα γιατροσόφια, αρνούμενη να προχωρήσει στις δύο βασικές μνημονιακές υποχρεώσεις της, που είναι η σε βάθος δημοσιονομική εξυγίανση και η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Περιττόν να τονιστεί ότι αυτός ο δεύτερος στόχος αποτελεί και την έμπρακτη διαβεβαίωση έναντι των δανειστών της ότι, μέσω μιας υγιούς αναπτυξιακής προσπάθειας, θα μπορέσουν να πάρουν πίσω τα δανεικά. Η δημοσιονομική εξυγίανση αποτελεί και αυτή θεμελιακή προϋπόθεση για την επάνοδο της χώρας στις διεθνείς κεφαλαιαγορές, οι οποίες για την ώρα βλέπουν την Ελλάδα να άγεται και να φέρεται από έναν χυδαίο λαϊκισμό και από κοινωνικές ομάδες που έχουν προκρίνει την διαφθορά και την αρπαγή ως τρόπο ζωής.

Η θλιβερή αυτή ελληνική πραγματικότητα καταγράφεται καθημερινά από τις περισσότερες πρεσβείες των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενώσεως (ΕΕ), αλλά και από τους ξένους ανταποκριτές που ζουν στην Αθήνα και βιώνουν τις πορείες, τις βιαιότητες των συντεχνιών, την ελαφρότητα της πολιτικής και τις ύβρεις που «πολιτικοί» ανταλλάσσουν μεταξύ τους. Γάλλοι, Γερμανοί και άλλοι συνάδελφοι που κατά καιρούς επισκέπτονται την Αθήνα διαπιστώνουν την πλήρη έλλειψη πολιτικής και κοινωνικής βουλήσεως να βγει η χώρα από την κρίση. Και οι περισσότεροι από αυτούς κάνουν την εκτίμηση ότι, τελικά, η Ελλάδα θα αποχωρήσει από την ευρωζώνη.

Ευρωπαίος συνάδελφος μάς έλεγε προσφάτως ότι, κατά την άποψη «οφ δε ρέκορντ» κάποιων κυβερνητικών συνομιλητών του, είτε πετύχουμε είτε όχι τους στόχους του Μνημονίου, οι Ευρωπαίοι εταίροι μας θα μάς στηριξουν οικονομικά για να αποφευχθεί μία ευρύτερη τραπεζική κρίση στην ευρωζώνη, με άμεση συνέπεια την πιθανή διάλυσή της. Με βάση την λογική αυτή, ο κ. Γ. Α. Παπανδρέου και οι συν αυτώ στην ουσία παίζουν θέατρο με τους εταίρους μας. Όμως κάπου κάνουν ένα λαθάκι: αυτό του έξυπνου πουλιού που πιάνεται από την μύτη… Δεν λαμβάνουν υπ’ όψιν τους ότι στην βόρεια και στην κεντρική Ευρώπη διογκώνεται η λαϊκή απροθυμία για οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα, η οποία θεωρείται αφερέγγυος εταίρος. Με απλά λόγια, δηλαδή, σε αρκετές χώρες μέλη της ΕΕ η ελληνική διάσωση έχει πλέον και αυξανόμενο πολιτικό κόστος, το οποίο οι πολιτικές δυνάμεις στις χώρες αυτές δεν μπορούν να αγνοήσουν.

«Η κοινοτική αλληλεγγύη έχει όρια», μάς είπε κορυφαίο στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Σε μία εποχή πλήρους ελευθερίας, αν όχι ασύδοτης κυκλοφορίας ειδήσεων και πληροφοριών, κάποιες πραγματικότητες δεν κρύβονται. Γι’ αυτό, η οποιαδήποτε πλέον διευκόλυνση προς την Ελλάδα θα συνοδευτεί από αυστηρή επιτήρηση…». Αυστηρή επιτήρηση για αξιόπιστη δημοσιονομική προσαρμογή ώστε το έστω και μειωμένο χρέος μας, σε περίπτωση «κουρέματος», να μπορεί να εξυπηρετηθεί κανονικά. Στο επίπεδο αυτό, όμως, οι κυβερνητικές πρακτικές και οι γελοίες δηλώσεις κάποιων υπουργών κάθε άλλο παρά πείθουν ότι κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μην χρεοκοπήσουμε.

Από την άλλη πλευρά, οι εταίροι μας και οι αγορές δεν βλέπουν φως στο πολιτικό σκηνικό της χώρας. Όπως μάς είπε ηγετικό στέλεχος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), «η αξιωματική αντιπολίτευση δεν ακολουθεί τον δρόμο που θα έπρεπε. Δηλαδή αυτόν της επιδείξεως ισχυρής βουλήσεως να πραγματοποιήσει βαθειές μεταρρυθμίσεις…». Δυστυχώς, παρά τις διαφωνίες κάποιων στελεχών της, η Νέα Δημοκρατία, με την εν γένει στάση της, αντί να εμπνέει εμπιστοσύνη, απομακρύνει όλους αυτούς που θέλουν μιαν άλλη Ελλάδα.

Έτσι, ο κ. Γ. Α. Παπανδρέου παραμένει κυρίαρχος του παιχνιδιού και εικάζεται ότι δεν πρέπει να αποκλείεται καθόλου μία εκβιαστική του ενέργεια έναντι Γαλλίας και Γερμανίας με αντικείμενο την αποχώρηση ή μη της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Το σενάριο αυτό μεταφέρθηκε προς το « Spiegel on line» και κάποιους Γερμανούς διπλωμάτες όχι από κερδοσκόπους των αγορών, αλλά από άνθρωπο του ΠΑΣΟΚ… Για ποιον λόγο; Για την ώρα, άγνωστοι αι βουλαί του κ. Γ. Α. Παπανδρέου. Είναι ωστόσο γνωστή η πρακτική απροθυμία του να εφαρμόσει αποφάσεις τις οποίες ο ίδιος έχει πάρει!

Συμπέρασμα; Κάποιοι άφρονες στην Ελλάδα παίζουν με την φωτιά, η οποία όμως τελικά μπορεί όλους να μάς κάψει.

(από την εφημερίδα "Εστία")