Ενα από τα πιο σημαντικά βήματα προς τη δημιουργία του διαστημικού της σταθμού, που φιλοδοξεί να οικοδομήσει έως το 2020, πραγματοποίησε χθες η Κίνα εκτοξεύοντας με επιτυχία στο Διάστημα ένα μη επανδρωμένο σκάφος, με αποστολή να προσδεθεί σε πειραματικό διαστημικό θάλαμο, ήδη σε τροχιά.

Ενα από τα πιο σημαντικά βήματα προς τη δημιουργία του διαστημικού της σταθμού, που φιλοδοξεί να οικοδομήσει έως το 2020, πραγματοποίησε χθες η Κίνα εκτοξεύοντας με επιτυχία στο Διάστημα ένα μη επανδρωμένο σκάφος, με αποστολή να προσδεθεί σε πειραματικό διαστημικό θάλαμο, ήδη σε τροχιά.

Το διαστημικό λεωφορείο, Σενζού 8, εκτοξεύτηκε από την έρημο Γκόμπι της βορειοδυτικής Κίνας, δύο λεπτά πριν από τις 6 το πρωί τοπική ώρα, προτού αποκολληθεί από τον πύραυλό του σε απόσταση περίπου 200 χιλιομέτρων πάνω από την επιφάνεια της Γης, όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Νέα Κίνα.

Το σκάφος πρόκειται να συνδεθεί, σε δύο ημέρες από την εκτόξευσή του, με το ήδη υπάρχον σύστημα Τιανγκόνγκ-1 ή αλλιώς «Παραδεισένιο Παλάτι», στο πλαίσιο της πρώτης κινεζικής δοκιμής πρόσδεσης διαστημοπλοίου στο Διάστημα – βήμα πρωταρχικής σημασίας για την προώθηση του κινεζικού διαστημικού προγράμματος. Η δυνατότητα μιας επιτυχούς πρόσδεσης είναι κρίσιμη για το κινεζικό πρόγραμμα οικοδόμησης ενός διαστημικού σταθμού, όπου οι αστροναύτες θα μπορούν να ζουν για αρκετούς μήνες, όπως συμβαίνει στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, ISS. Η τεχνολογία είναι δύσκολη στον χειρισμό της, καθώς τα δύο οχήματα, τοποθετημένα στην ίδια τροχιά κι ενώ περιστρέφονται γύρω από τη Γη με ταχύτητα περίπου 28.000 χιλιομέτρων την ώρα, πρέπει να προσεγγίσουν το ένα το άλλο σταδιακά και να αποφύγουν τη συντριβή.

Το διαστημικό πρόγραμμα της Κίνας για επανδρωμένες αποστολές, καθοριστικής σημασίας για την εδραίωση του κύρους της σε παγκόσμιο επίπεδο, εγκαινιάστηκε το 1990 μετά την αγορά ρωσικής τεχνολογίας, ενώ το 2003 έγινε η τρίτη χώρα στον κόσμο που έστειλε άνθρωπο στο Διάστημα, μετά τη Σοβιετική Ενωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η εκτόξευση του Τιανγκόνγκ-1, στις 29 Σεπτεμβρίου, ενόψει της εθνικής εορτής της 1ης Οκτωβρίου, έγινε με ειδική τελετή παρουσία του πρωθυπουργού Γουέν Ζιαμπάο, ενώ ο πρόεδρος Χου Ζιντάο παρακολουθούσε από το Κέντρο Διαστημικού Ελέγχου του Πεκίνου. Ο δρόμος που έχει να διανύσει η Κίνα στο Διάστημα είναι ακόμη μακρύς.

Η τωρινή αποστολή είναι ένα βήμα που ήδη οι Αμερικανοί και οι Ρώσοι έχουν πραγματοποιήσει από τη δεκαετία του ’60. Ωστόσο, όπως έγραψαν οι Global Times, η χώρα δεν έχει «άλλη επιλογή» από το να προωθήσει το πρόγραμμα εξερεύνησης του Διαστήματος, αν και τα οφέλη από τις επενδύσεις στη διαστημική τεχνολογία δεν είναι σαφή. «Από τη στιγμή που είμαστε αποφασισμένοι να αναδυθούμε στον κόσμο και να επιδιώξουμε την ανανέωση, πρέπει να διακινδυνεύσουμε», έγραψε η εφημερίδα στο κύριο άρθρο της. «Ειδάλλως, η Κίνα θα είναι ένα έθνος που ευημερεί μεν, αλλά μένει κατώτερο των μεγάλων δυνάμεων». Η εφημερίδα, αγγλόφωνο καθημερινό έντυπο της Κίνας, απηύθυνε έκκληση για μια «καλά ισορροπημένη» προσέγγιση της εξερεύνησης του Διαστήματος, τονίζοντας ότι τα χρήματα που θα δαπανηθούν μπορεί να χρειαστούν πολύ περισσότερο για άλλες υποθέσεις μιας χώρας, όπου σύμφωνα με τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, 150 εκατομμύρια πολίτες ζουν ακόμη με λιγότερο από 1,25 δολάριο την ημέρα.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Νέα Κίνα, η πρόσδεση θα γίνει σε απόσταση 343 χιλιομέτρων πάνω από την επιφάνεια της Γης. Το διαστημόπλοιο θα επιστρέψει στη Γη έπειτα από διήμερες εργασίες στο Διάστημα. Εάν το εγχείρημα επιτύχει, η Κίνα θα εκτοξεύσει άλλα δύο διαστημόπλοια στη διάρκεια του ερχόμενου έτους, προκειμένου να γίνουν νέες δοκιμές πρόσδεσης. Τουλάχιστον ένα από αυτά θα είναι επανδρωμένο, με το πλήρωμά του να περιλαμβάνει δύο γυναίκες αστροναύτες, εκπαιδευμένες ειδικά για την αποστολή. Εάν πράγματι επιλεγούν, θα είναι οι πρώτες γυναίκες που αποστέλλει η Κίνα στο Διάστημα. Στη χθεσινή εκτόξευση παρέστη ο Κινέζος αντιπρόεδρος Ζανγκ Ντεζιάνγκ, όπως και κορυφαίοι εμπειρογνώμονες από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος και το Γερμανικό Κέντρο Αεροδιαστήματος.

(από την εφημερίδα "Καθημερινή")