Το πείραμα Ευρωπαίων φυσικών επιβεβαίωσαν χθες Αμερικανοί επιστήμονες, που περιόρισαν σημαντικά το φάσμα, μέσα στο οποίο πρέπει να κρύβεται το σωματίδιο Χιγκς-Μπόζον. Τα δεδομένα αυτά προήλθαν από τον -κλειστό πλέον- επιταχυντή Tevatron του εργαστηρίου Φέρμι έξω από το Σικάγο. Ο επιταχυντής διέκοψε τη λειτουργία του τον περασμένο Σεπτέμβριο, ύστερα από 25 χρόνια διαρκούς λειτουργίας, αν και οι φυσικοί συνεχίζουν την ανάλυση των δεδομένων από τα πειράματα στο Tevatron σε μια ακόμη προσπάθεια εντοπισμού του μποζονίου του Χιγκς
Το πείραμα Ευρωπαίων φυσικών επιβεβαίωσαν χθες Αμερικανοί επιστήμονες, που περιόρισαν σημαντικά το φάσμα, μέσα στο οποίο πρέπει να κρύβεται το σωματίδιο Χιγκς-Μπόζον. Τα δεδομένα αυτά προήλθαν από τον -κλειστό πλέον- επιταχυντή Tevatron του εργαστηρίου Φέρμι έξω από το Σικάγο. Ο επιταχυντής διέκοψε τη λειτουργία του τον περασμένο Σεπτέμβριο, ύστερα από 25 χρόνια διαρκούς λειτουργίας, αν και οι φυσικοί συνεχίζουν την ανάλυση των δεδομένων από τα πειράματα στο Tevatron σε μια ακόμη προσπάθεια εντοπισμού του μποζονίου του Χιγκς. Το σωματίδιο αυτό θεωρείται ότι είναι ο «χαμένος κρίκος», που ευθύνεται για τη μάζα των υλικών, παρότι η επιστημονική κοινότητα απέτυχε μέχρι στιγμής να αποδείξει πειραματικά την ύπαρξή του.

Φυσικοί του Εργαστηρίου Φέρμι ανακοίνωσαν χθες ότι τα στοιχεία τους «μπορούν να ερμηνευθούν ως προερχόμενα από μποζόνιο του Χιγκς, με μάζα περίπου 115 με 135 γκιγκα-ηλεκτρονίων βολτ (GeV)». Το πόρισμα αυτό ενισχύει τα δεδομένα του Μεγάλου Επιταχυντή Αδρονίων του CERN στα σύνορα Γαλλίας - Ελβετίας, που ανακοινώθηκαν τον Δεκέμβριο του 2100. Τα πειράματα του CERN είχαν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το μποζόνιο βρίσκεται στο φάσμα μεταξύ 115 και 127 GeV. Το γκιγκα-ηλεκτρόνιο βολτ αποτελεί τη συνηθισμένη μονάδα μέτρησης για τη μάζα υποατομικών σωματιδίων, ενώ ένα GeV είναι περίπου ίσο με τη μάζα ενός πρωτονίου. Παρά τα ενθαρρυντικά αυτά στοιχεία, όμως, οι επιστήμονες δεν μπορούν ακόμη να ανακοινώσουν επίσημα τον εντοπισμό του μποζονίου ούτε και να δηλώσουν με πεποίθηση ότι το σωματίδιο αυτό υπάρχει στη φύση και όχι μόνο στη φαντασία των φυσικών.

Ο Πιερ Οντόν, διευθυντής του εργαστηρίου Φέρμι, λέει: «Νιώθω ενθουσιασμό για τον ρυθμό προόδου στο κυνήγι για το Χιγκς-Μπόζον. Εχουμε, όμως, ακόμη πολύ δρόμο μπροστά μας προτού η επιστημονική κοινότητα μπορέσει με βεβαιότητα να ανακοινώσει την ύπαρξή του. Βάσει των σημερινών ενδείξεων, ελπίζουμε να εξάγουμε και άλλα χρήσιμα συμπεράσματα από τα στοιχεία του Tevatron».

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 08/03/2012)