Στα υψηλά επίπεδα των αρχών του 2011 έφτασαν τον Μάρτιο τα συμβόλαια futures, εν μέσω ανησυχιών για τις τρέχουσες και μελλοντικές διαταραχές στην προσφορά αργού, όπως σημειώνει η μηνιαία έκθεση Απριλίου του Διεθνούς Οργανισμού Πετρελαίου (ΙΕΑ) για την παγκόσμια αγορά πετρελαίου. Ωστόσο, η έκθεση τονίζει ότι η αύξηση της παραγωγής των χωρών του OPEC το πρώτο τρίμηνο του 2012 και η σημαντική άνοδος των αποθεματοποιημένων ποσοτήτων παγκοσμίως οδήγησαν σε μείωση τιμών
Στα υψηλά επίπεδα των αρχών του 2011 έφτασαν τον Μάρτιο τα συμβόλαια futures, εν μέσω ανησυχιών για τις τρέχουσες και μελλοντικές διαταραχές στην προσφορά αργού, όπως σημειώνει η μηνιαία έκθεση Απριλίου του Διεθνούς Οργανισμού Πετρελαίου (ΙΕΑ) για την παγκόσμια αγορά πετρελαίου. Ωστόσο, η έκθεση τονίζει ότι η αύξηση της παραγωγής των χωρών του OPEC το πρώτο τρίμηνο του 2012 και η σημαντική άνοδος των αποθεματοποιημένων ποσοτήτων παγκοσμίως οδήγησαν σε μείωση τιμών. Σήμερα η τιμή του Brent κυμαίνεται γύρω στα 120 δολ. το βαρέλι και του WTI στα 102 δολ. το βαρέλι.

Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου αναμένεται να αυξηθεί στα 89,9 εκατ. το βαρέλι για το τρέχον έτος, αυξημένη ελαφρώς κατά 0,8 εκατ. βαρέλια την ημέρα (+0,9%) σε σχέση με πέρυσι. Η πρόβλεψη αυτή θεωρείται εν πολλοίς ταυτόσημη με αυτήν της έκθεσης του ΙΕΑ για τον περασμένο μήνα, ενώ η τρέχουσα έκθεση αναφέρει ότι η κατανάλωση αργού θα πέσει το δεύτερο τρίμηνο του έτους στα 88,6 εκατ. βαρέλια την ημέρα, λόγω χαμηλής εποχικής ζήτησης πετρελαιοειδών, αλλά και των υψηλών τιμών που παρατηρούνται εν μέσω ισχνής οικονομικής ανάκαμψης. Ωστόσο, ο Οργανισμός προβλέπει αύξηση της ζήτησης κατά τα τέλη του 2012 λόγω ενίσχυσης των παγκόσμιων ρυθμών ανάπτυξης.

Η προσφορά πετρελαίου εκτός OPEC έπεσε κατά 0,5 εκατ. βαρέλια τον Μάρτιο, φτάνοντας τα 52,7 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Η μείωση αυτή ήταν γενικευμένη, αλλά ήταν ιδιαίτερα εμφανής στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε σταθμούς παραγωγής συνθετικού αργού στον Καναδά. Μη προγραμματισμένες διακοπές στην παραγωγή έφτασαν τα 1,1 εκατ. βαρέλια την ημέρα το πρώτο τρίμηνο του 2012, περιορίζοντας την παραγωγή των χωρών εκτός OPEC στα 53,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα, μολονότι το επίπεδο αυτό είναι υψηλότερο από την παραγωγή της αντίστοιχης περυσινής περιόδου κατά 0,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Η αύξηση στις εκτός OPEC πετρελαιοπαραγωγούς χώρες αναμένεται να φτάσει στο σύνολο του 2012 κατά 0,7 εκατ. βαρέλια την ημέρα, με την συνολική προσφορά να αγγίζει τα 53,4 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

Η προσφορά αργού των χωρών του OPEC για τον μήνα Μάρτιο έφτασε κοντά σε υψηλό τριετίας, αυξημένη κατά 135 χιλ. βαρέλια την ημέρα, ανερχόμενη σε 31,43 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Μία σειρά χώρες έχουν αποφασίσει τον τερματισμό εισαγωγών ιρανικού αργού από τους προσεχείς μήνες, γεγονός που αναμένεται να τις περιορίσει κατά 0,8-1,0 εκατ. βαρέλια την ημέρα σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2011 ως τα μέσα του καλοκαιριού. Το πρόγραμμα ποσοστώσεων του OPEC για το 2012 παραμένει αμετάβλητο στα 30,1 εκατ. βαρέλια ημερησίως, αλλά είναι αυξημένο στα 29,5 εκατ. βαρέλια και στα 30,7 εκατ. βαρέλια την ημέρα για το δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους αντίστοιχα. 

Οι παγκόσμιες διυλιστικές ροές για το πρώτο τρίμηνο του 2012 έχουν αναθεωρηθεί καθοδικά κατά 90 χιλ. βαρέλια την ημέρα, στα 74,8 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Εποχικές εργασίες συντήρησης ιδίως στις χώρες του Ειρηνικού που είναι μέλη του ΟΟΣΑ, περιορίζουν την παγκόσμια παραγωγή κατά 410 χιλ. βαρέλια την ημέρα για το δεύτερο τρίμηνο του 2012, στα 74,4 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Η εποχική αύξηση ροών στις ΗΠΑ και νέα προστιθέμενη δυναμικότητα από χώρες εκτός ΟΟΣΑ αντισταθμίζουν τις απώλειες αυτές, με αποτέλεσμα το δεύτερο τρίμηνο του 2012 οι διυλιστικές ροές να προβλέπονται αυξημένες κατά 0,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα σε σχέση με το 2011, ενώ το πρώτο τρίμηνο του 2012 σημείωσαν αύξηση, σε επίπεδο έτους, κατά 120 χιλ. βαρέλια την ημέρα.

Τέλος, ο ΙΕΑ σημειώνει στην έκθεσή του ότι τα συνολικά βιομηχανικά αποθέματα πετρελαίου μειώθηκαν κατά 12,4 εκατ. βαρέλια τον Φεβρουάριο, φτάνοντας τα 2.630 εκατ. βαρέλια. Το έλλειμμα αποθεμάτων σε σχέση με τον μέσο όρο της πενταετίας μειώθηκε στα 13,9 εκατ. βαρέλια, από 40,4 εκατ. βαρέλια τον Ιανουάριο. Η κάλυψη μελλοντικής ζήτησης σημείωσε αύξηση κατά 1,2 ημέρες φτάνοντας τις 59,6 ημέρες. Τα προκαταρκτικά δεδομένα για τον μήνα Μάρτιο δείχνουν αύξηση κατά 22,6 εκατ. βαρέλια στα βιομηχανικά αποθέματα των χωρών του ΟΟΣΑ.