Το κινεζικό διαστημόπλοιο «Σεντζού 9» επέστρεψε χθες στη Γη, τερματίζοντας με επιτυχία μια αποστολή, βασικός στόχος της οποίας ήταν η χειροκίνητη πρόσδεση σε τροχιά με τον διαστημικό υποσταθμό Τιανγκόνγκ 1. Η προσγείωση της κάψουλας με τους τρεις αστροναύτες, μεταξύ των οποίων και η πρώτη γυναίκα από την Κίνα που ταξιδεύει στο Διάστημα, στη βορειοδυτική επαρχία της Εσωτερικής Μογγολίας τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, έδωσε το έναυσμα για πανηγυρισμούς στο Πεκίνο
Το κινεζικό διαστημόπλοιο «Σεντζού 9» επέστρεψε χθες στη Γη, τερματίζοντας με επιτυχία μια αποστολή, βασικός στόχος της οποίας ήταν η χειροκίνητη πρόσδεση σε τροχιά με τον διαστημικό υποσταθμό Τιανγκόνγκ 1. Η προσγείωση της κάψουλας με τους τρεις αστροναύτες, μεταξύ των οποίων και η πρώτη γυναίκα από την Κίνα που ταξιδεύει στο Διάστημα, στη βορειοδυτική επαρχία της Εσωτερικής Μογγολίας τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, έδωσε το έναυσμα για πανηγυρισμούς στο Πεκίνο, καθώς η ολοκλήρωση της αποστολής θεωρείται μεγάλης σημασίας στον μακρύ δρόμο για την απόκτηση επανδρωμένου διαστημικού σταθμού το 2020.

Την επιστροφή των τριών αστροναυτών χαιρέτισε ο πρόεδρος της Κίνας Χου Ζιντάο, ο οποίος έκανε λόγο για «ακόμα μία σημαντική εισφορά του κινεζικού λαού στην προσπάθεια της ανθρωπότητας για την εξερεύνηση και αξιοποίηση του Διαστήματος». Η πρώτη γυναίκα αστροναύτης της Κίνας, Λιου Γιανγκ, δήλωσε ευτυχισμένη που πάτησε ξανά στη Γη. «Το διαστημικό μας σπίτι, ο υποσταθμός Τιανγκόνγκ 1, είναι αναπαυτικό και ευχάριστο», πρόσθεσε η Λιου, η οποία και υπογράμμισε πόσο περήφανη αισθάνεται που συμμετείχε σ’ ένα εθνικό επίτευγμα.

Το εγχείρημα της χειροκίνητης πρόσδεσης σε τροχιά θεωρείται ιδιαίτερα λεπτό, δεδομένου ότι τόσο το διαστημόπλοιο όσο και ο υποσταθμός περιστρέφονται γύρω από τη Γη με 28.000 χλμ. την ώρα, κινδυνεύοντας να καταστραφούν σε περίπτωση σύγκρουσης λόγω λανθασμένου χειρισμού. Τον δρόμο της επιτυχημένης χειροκίνητης πρόσδεσης σε τροχιά, η οποία αποτελεί ένα καθοριστικό βήμα για την ανάπτυξη του προγράμματος επανδρωμένων αποστολών στο Διάστημα, άνοιξαν οι Αμερικανοί και οι Ρώσοι στη δεκαετία του ’60.