Γιγαντιαία βήματα ανάπτυξης αναμένεται να γνωρίσει στα αμέσως προσεχή χρόνια η νανοτεχνολογία. «Στρατοί» νανοσωματιδίων έχοντας εκτελέσει ήδη αποστολές στο πεδίο του ελεγχόμενου... εργαστηριακού περιβάλλοντος, έχουν πάρει πλέον το δρόμο για εμπορική αξιοποίηση

Γιγαντιαία βήματα ανάπτυξης αναμένεται να γνωρίσει στα αμέσως προσεχή χρόνια η νανοτεχνολογία. «Στρατοί» νανοσωματιδίων έχοντας εκτελέσει ήδη αποστολές στο πεδίο του ελεγχόμενου... εργαστηριακού περιβάλλοντος, έχουν πάρει πλέον το δρόμο για εμπορική αξιοποίηση.

Εφαρμογές σε διάφορους τομείς, όπως η βιοηλεκτρονική, και τα οργανικά ηλεκτρονικά, είναι μόνο ορισμένες από αυτές που προβάλλουν στο νανο-ορίζονται και που υπόσχονται αποτελεσματικότερες λύσεις για τη βελτίωση της καθημερινότητας των ανθρώπων, με φθηνότερο κόστος και ανθεκτικότερα υλικά. «Η επιστήμη της νανοτεχνολογίας έχει αρχίσει να επηρεάζει άμεσα την οικονομική ζωή του πλανήτη. Ήδη ο κύκλος εργασιών των προϊόντων νανοτεχνολογίας, διεθνώς, υπολογίζεται σε περίπου 300 δισ. ευρώ, ενώ για το 2015 εκτιμάται ότι θα φθάσουν τα 600 δισ. ευρώ με προοπτική το 2020 να ξεπεράσουν το 1,5 - 2 τρισ. ευρώ», ανέφερε ο επικεφαλής του Τμήματος Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ καθηγητής Στ. Λογοθετίδης.

Ο ίδιος εκτιμά, επίσης, πως μόνο η αγορά των οθονών, που παράγονται από οργανικά ηλεκτρονικά, θα διαμορφωθεί στο τέλος του 2012 στα περίπου 10 δισ. ευρώ, και πως σε περίπου 10 χρόνια το ποσό αυτό θα έχει εκτοξευτεί στα 60-70 δισ. ευρώ. «Έχουμε εφαρμογές νανοηλεκτρονικών, ήδη, στα κινητά τηλέφωνα, στους υπολογιστές, αλλά και στην καθαρή ενέργεια, ενώ η νανοϊατρική δίνει λύσεις και σε ιδιαίτερα σοβαρά προβλήματα υγείας, καθώς μπορεί να εξαλείψει στα επόμενα λίγα χρόνια ασθένειες που σημάδεψαν τον παγκόσμιο πληθυσμό τον περασμένο αιώνα και να βελτιώσει το επίπεδο ζωής των ανθρώπων», είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής, που είναι η «ψυχή» του πολυσυνεδρίου για τη νανοτεχνολογία, το οποίο διοργανώθηκε για ένατη φορά φέτος στη Θεσσαλονίκη, προσελκύοντας κορυφαίους επιστήμονες του κλάδου, με διεθνές εκτόπισμα και αναγνώριση του ερευνητικού τους έργου.

Βιοηλεκτρονική

Όσον αφορά ειδικότερα στον τομέα της βιοηλεκτρονικής, τα μηνύματα που έρχονται από το... μέλλον είναι μάλλον αισιόδοξα για τους ανθρώπους με προβλήματα υγείας. «Έξυπνες» συσκευές για την αποκατάσταση της ακοής και της όρασης, εμφυτεύματα στο φλοιό του εγκεφάλου, τα οποία θα «διαβάζουν» τη σκέψη και θα επιτρέπουν την κίνηση προσθετικών μελών παραπληγικών, αλλά και αντιμετώπιση της επιληψίας με αποτελεσματικότερο τρόπο, είναι ορισμένες μόνο εφαρμογές, ενώ οι βηματοδότες που μπορούν να... αποφασίζουν μόνοι τους για το αν θα πρέπει να προβούν σε απινίδωση του ασθενούς σε περίπτωση καρδιακής προσβολής, είναι ήδη διαθέσιμοι στους ενδιαφερόμενους.

«Είναι ένας κλάδος που προχωρεί με αργά βήματα. Πρέπει να παίρνουμε το χρόνο που απαιτείται ώστε να αποφεύγουμε τυχόν κινδύνους και παρενέργειες» τονίζει ο καθηγητής Γ. Μαλλιαράς, ο Έλληνας επικεφαλής στο τμήμα βιοηλεκτρονικής, του Centre Microelectronique de Provence στο Saint Etienne της Γαλλίας, προβλέποντας ότι το επόμενο κύμα εξελίξεων στη βιοηλεκτρονική θα έλθει από την τεχνολογία των κοχλιακών εμφυτευμάτων. «Πρόκειται για συσκευή που αποτελείται από δύο τμήματα, το ένα μέσα στο αφτί και το άλλο απο έξω. Προσλαμβάνει τον ήχο και μέσω της μεταφοράς ενός ηλεκτρικού ερεθίσματος από το έξω τμήμα στο έσω του εμφυτεύματος, ο εγκέφαλος εκλαμβάνει αυτό το ερέθισμα σαν ήχο», εξηγεί ο καθηγητής και εκτιμά πως διεθνώς ήδη έχουν εμφυτευθεί περίπου 200 χιλ. τέτοιες συσκευές. Συμπληρώνει δε, πως κάτι ανάλογο προωθείται και για την αποκατάσταση της όρασης, αλλά είναι πολύ πιο πολύπλοκο. «Έχουν γίνει κάποιες πειραματικές εμφυτεύσεις, αλλά θα χρειαστεί τουλάχιστον μια δεκαετία, πριν να δούμε ευρεία εφαρμογή τους σε ασθενείς».

(από τυην εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ", 07-08/07/2012)